Şekerli gıdalar kalp krizi nedeni
Prof. Dr. Canan Karatay'a göre; yağlı yiyecekler kolesterolü yükseltmez. Kalp krizi, felç ve şeker hastalığının asıl nedeni yüksek kolesterol değil, doğal yağlardan mahrum kalmak ve yüksek düzeyde şeker kullanmak!
Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay'ın çok faydalı yazı dizisi www.posta.com.tr devam ediyor...
RÖPORTAJ: Merve Özaytekin
merve.ozaytekin@posta.com.tr
KOLESTEROL DÜŞMAN DEĞİL
Yağlı yiyecekler kan kolesterolünü yükseltip kalp hastalığına neden olmaz mı?
Hayır, yağlı yiyecekler kolesterolü yükseltmez. Sadece karbonhidratlı yiyecekler, kanda trigliserid denen kan yağlarını yükseltir. Kan yağlarını zararlı hale getiren tatlı, şeker, bal ve tatlandırıcılar; meyveler ve meyve suları; bütün şekerli içecekler ve yüksek glisemik indeksli karbonhidratlardır (pirinç, ekmek, makarna vb). Yaygın bilinenin aksine yüksek miktarda kolesterol içeren yiyeceklerin tüketilmesi sonucu, bu yiyeceklerdeki kolesterol direkt olarak hemen kana geçmez ve kan kolesterolünü yükseltmez.
Neden yiyecekler kan kolesterolünü yükseltmiyor?
Yediğimiz gıdaların hepsi bağırsaklarımızda yıkılır, parçalanır ve küçük moleküller olarak emilerek kanımıza geçer ve karaciğere ulaşır. Benzer şekilde yiyeceklerde bulunan kolesterol de parçalanır ve bağırsaklardan küçük moleküller olarak emilir, o şekilde karaciğere taşınır. Karaciğerimiz bir fabrikadır. Kendine ulaşan yapı taşlarından, vücudun ihtiyacına göre yağ, şeker ve protein üretir; kullanılmış ve yıpranmış olanları da safra şeklinde vücuttan dışarı atar. Vücudumuzdaki hücrelerin ömrü ortalama üç aydır. Bu sürenin sonunda hücreler vücuttan atılır, yerine yeni hücreler yapılır. İşte karaciğerin en önemli görevlerinden biri her organın ihtiyacına göre, yeni hücrelere yapı taşı olan kolesterolü üretmektir. Kolesterol zengini yiyecekleri hiç ağzımıza koymasak bile karaciğer ve bağırsakların iç yüzünü kaplayan zar dokusu her gün sürekli şekilde 2.5 gram kolesterol üretir. Yani ne yaparsak yapalım zaten vücudumuzda kolesterol üretilir. Kolesterol insan vücudunun ürettiği en güçlü antioksidandır.
Yani kolesterol düşman değil?
Kesinlikle. Kolesterol vücudumuzda yeni hücre üretiminde, seks hormonlarının yapımında kullanılır. Beynimizde bulunan serotonin’in (mutluluk hormonu) normal bir şekilde çalışması kolesterol sayesindedir. Kolesterol beyin ve sinir sistemi hücrelerinin yüzde 60 kadarını meydana getirir. Bu nedenle kolesterolü düşük olanlarda depresyon, intihar yatkınlığı ve saldırganlık sık görülür. Kolesterol hafızayı kuvvetlendirir.
Kolesterol ilaçları ne yapıyor peki?
Maalesef ilaçları satmak için çeşitli söylemlerle korkutulan halk, bu ilaçları kullanıyor. Ama bu ilaçlar çok zarar veriyor. Örneğin karaciğeri bozuluyor, kalp yetersizliği yapıyor, beyni bozuyor, Alzheimer ve halsizliğe sebep oluyorlar. Bacak, eklem ve sırt ağrılarına neden oluyorlar. Yüksek doz kolesterol ilacı kullanan yaşlı hastalarda, beyin kanamasının yüzde 66 oranında arttığı bildirilmiş. Birçok çalışmada kolesterol ilaçlarının şeker (diyabet) hastalığına neden olduğu ortaya çıkmıştır. Aslında hiçbir faydası yok bu ilaçların, sadece hikaye.
Peki kalp krizi, felç, şeker gibi hastalıkların artışındaki sebepler neler?
Bu hastalıkların asıl nedeni kolesterol değil, doğal yağlardan mahrum gıda tüketmek ve yüksek düzeyde şeker kullanmaktır. Şekerin kendisi toksik! Kolesterol ilaçlarıyla hiçbir yere gidilmez.
YUMURTAYI AŞIRI HAŞLAMAK BESİN DEĞERİNİ KAYBETTİRİR
Kahvaltı, 24 saatlik bir gün içinde en önemli öğündür. Kuvvetli, bol protein ve sağlıklı yağ (tereyağı) içeren bir kahvaltının, metabolizmayı 12 saat süreyle yüzde 30 kadar artırdığı gösterilmiş. Bu şekilde bir kahvaltının hızlandırdığı metabolizma sonucu, harcanan kalori miktarı 4-5 kilometrelik bir koşuda harcanan kalori-enerji miktarına eşdeğerdir.
Bu nedenle iki adet az pişirilmiş (kayısı kıvamında) yumurta, bir avuç içi kadar beyaz peynir veya çökelek sabah yenecek en önemli besin kaynaklarıdır. Yumurtalar özellikle kayısı kıvamında olmalı ya da tereyağında düşük ısıda katılaştırılmadan hafifçe pişirilmeli. Çünkü yumurta uzun süre haşlandığı zaman, sarısının etrafında gri-yeşil bir renk oluşur ve ağzımıza alındığında dağılıp un ufak olur.
Bu durumdaki yumurtalar artık yumurta değildir, tadı tamamen değişmiştir. Aşırı pişirilme ve haşlanma sonucu doğallığını kaybetmiş olan yumurta sarısı içinde bol miktarda trans yağ meyanda gelmiştir. İşte, asıl sağlığa zararlı olan yumurtanın kendisi değil de kötü pişirilme sonucu ortaya çıkan trans yağlardır. Bu nedenle yumurta pişirilirken yüksek ısıda yandığı ya da kızartıldığı zaman da aynı şekilde doğallığını kaybettiğinden ve bol miktarda trans yağ meydana geldiğinden sağlığa zararlı ve tehlikeli hale gelir.
KIRMIZI ET TOK TUTAR
İŞTE KIRMIZI ETİN FAYDALARI:
- Kırmızı et uzun süre tok tutar, açlık hissi, sık yeme hissi oluşmaz.
- Kilo vermeyi başlatır, zayıf ve dinç kalmayı sağlar.
- Kasların gelişmesini, yıkılan dokuların yeniden yapımını sağlar.
- Kemik ve sinir dokularının yapımı ve gelişmesini sağlar.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Karaciğer yağlanmasını önler, düzeltir ve kan yağları normalleşir.
- Kuzu böbreği, dalağı, beyni, karaciğeri, yüreği gibi sakatatlar da rahatlıkla yenebilir. Bunlar hem bol miktarda protein içerir hem de fiyatları düşüktür. Sakatatlar D vitamini ve demir bakımından zengindir. Özellikle karaciğer ve yürek çok fazla D vitamini içerir. Serbest, özgür dolaşan bütün hayvanlarda ayrıca Omega 3 de vardır.
- Dengeli bir şekilde kırmızı et tüketildiğinde kandaki ürik asit miktarı da yükselmez. Bilinenin aksine kandaki ürik asidi et yemek yükseltmiyor. Yani gut hastalığının nedeni etli yiyecekler değil de şeker gibi aşırı miktarda tüketilen karbonhidratlardır.
DONDURULMUŞ GIDALARDAN KORKMAYIN
Taze tutulmuş balıklar şok şekilde dondurulursa sağlıklıdır. En sağlıklı gıda saklama yöntemi olarak taze meyveleri, sebzeleri, etleri veya balıkları şoklama ile dondurmak, Avrupa Birliği’nin kabul ettiği önemli prensiplerden biridir.
Yani derin dondurucularda dondurulmuş yiyecekler besin değerini kesinlikle kaybetmiyor. Mesela taze yeşilbiberi derin dondurucudan alıp pişirirseniz tazeymiş gibi kokusunu ve lezzetini alırsınız.
Ancak dondurulmuş yiyecekler işlenmiş, doğranmış ve pişirilmiş olmayacak. O şekilde satılanlara karşıyım.
YÜRÜYÜŞ BANTLARI SAĞLIKLI MI?
Eve yürüyüş bandı ya da egzersiz bisikleti almakla iyi bir yatırım yaptığımızı zannederiz. Ancak bu aletler kısa bir süre sonra evin bir köşesinde toz toplamaya terk edilir.
Araştırmalar, bu aletlerle yapılan fizik aktivite ve egzersizlerin bir süre sonra monotonlaştığını ve kişilerin birkaç hafta içinde egzersizlerden bıkarak vazgeçtiklerini göstermiş. Ben evde veya kapalı ortamda yürüyüşü tavsiye etmiyorum.
Dışarıda, temiz havada yürümek en iyisi. Hatta imkan varsa su kenarında yürüyün. Mesela akarsu çok önemlidir, deniz kenarı, dere ya da nehir kenarı olabilir. Akarsuların kenarında negatif iyonlar oluşur ve bu iyonlar vücudu rahatlatır.
Duştan çıktığımızda ya da Türk hamamında banyodan sonra rahatlamamız veya yağmurdan sonra havanın ferahlaması, bir şelalenin yanında birdenbire rahatlık hissetmemiz de aynı nedendendir.
ZAYIFLATAN TARİFLER
Mantarlı bulgur pilavı
Malzemeler
- 1 su bardağı bulgur
- 1.5 su bardağı sıcak su
- 250 gram mantar
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 adet kuru soğan
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Tuz, karabiber, kimyon, pul biber
Hazırlanışı
Soğanı ince ince doğrayın, mantarı ince dilimler halinde kesin. Bir tencereye tereyağı, salça, soğan ve mantarı koyup kısık ateşte pişmeye bırakın. Bulguru yıkayıp üzerine ekleyin, sıcak suyu ilave edip pişirin. Pişmeye yakın tuzunu serpin ve ateşi söndürdükten sonra 10-15 dakika kadar demlendirin. Üzerine pul biber, kimyon ve karabiber serperek servis yapın.
ÖRNEK MÖNÜ
Kahvaltı: (08.00-09.00)
- Peynirli omlet ya da pastırmalı yumurta
- Bir avuç içi kadar beyaz peynir
- 8-10 adet zeytin
- Tatlı kırmızıbiber, domates, salatalık
- Şekersiz çay
- 1 çay bardağı ceviz
Ara öğün/şart değil (10.00)
- 1 avuç ceviz içi
- Bol limonlu su ya da şekersiz bitki çayı
Öğle yemeği (13.00-14.00)
- 1 tabak nohut veya bonfile ya da biftek
- Çoban salata (sirke ve sızma zeytinyağı eklenebilir)
- Bol su
Ara öğün/şart değil (15.00)
- Bir avuç tuzsuz yer fıstığı (kavrulmamış)
- Şekersiz çay
Akşam yemeği (18.00-19.00)
- Balık ızgara
- Taze yeşil soğan bol roka ve domates
- Közlenmiş taze kırmızıbiber
Not:
- Akşam saat 19.00-20.00’den sonra meyve dahil hiçbir şey yenilmemeli
- Bol su, taze limon eklenmiş olarak içilebilir
- Mümkünse yatmadan önce 30-40 dakika kadar yürüyüş yapılmalı
YARIN: YÜKSEK KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜRMENİN YOLLARI
>>İKİNCİ BÖLÜM: GÖBEK EŞİTTİR KARACİĞER YAĞLANMASI
>>ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: ENDİŞELENMEYİN ET, YUMURTA KOLESTEROL YAPMAZ
>>DÖRDÜNCÜ BÖLÜM: SOYA SÜTÜ ERKEK MEMESİNİ BÜYÜTÜR
>>BEŞİNCİ BÖLÜM: ZAYIFLATAN GÜZELLEŞTİREN ÇAY TARİFLERİ
>>ALTINCI BÖLÜM: UYKUDA ZAYIFLAMAK MÜMKÜN
>>YEDİNCİ BÖLÜM: KAHVALTIDA ZEYTİN YİYEREK ZAYIFLAMAK MÜMKÜN