Şekle girmenin kolay yolu
Ağır diyet ve egzersize rağmen basen, göbek, kalça gibi bölgelerde toplanan yağlarınızdan kurtulamadınız mı?... Liposuction çözüm olabilir...
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Arıncı, liposuction (yağ aldırma) hakkında merak edilenleri anlattı:
Liposuction nedir?
Liposuction tek başına bir zayıflama yöntemi değil, şekil verme, kontur düzeltme ameliyatıdır. Yani 'Ben çok şişmanım, yağlarımı alarak beni zayıflatın' anlamına gelmez. Liposuction diyet ve egzersize rağmen ortadan kaldırılamayan bazı bölgelerdeki şekil bozuklukları için kullanılır. Mesela kişinin genel bir kilo problemi yoktur ama kalçası ya da bacaklarında yağ fazlalıkları ve kontur bozuklukları vardır. İşte bu fazlalıklar liposuction ile giderilir.
Vücudun hangi bölgelerine uygulanabilir?
Göğüs, basenler, yüz, gıdı, kolların sarkan bölgeleri, bacaklar, ayak bilekleri, göbeğin alt-üst bölgesi ve basenlerin yan tarafına liposuction yapılabilir.
Yağlar nasıl çekiliyor?
Liposuction çoğunlukla genel anestezi ile yapılır ama bazen lokal anestezi de kullanılabilir. Liposuction ameliyatında, önce sorunlu bölgede 4-5 milimetrelik kesiler açılır. Buradan kanül adı verilen çok minik borularla deri altına girilir. Daha sonra kanüllerin arkasına uygulanan vakumla yağlar çekilir. Böylece işlem tamamlanır. Bu arada alınan yağlar yüz estetiğinde de kullanılabilir. Örneğin karın bölgesinden alınan yağlarınızla dudaklarınız dolgunlaştırılabilir, ağız ve göz çevresindeki kırışıklıklarınız giderilebilir. Bu işlem liposuction ile aynı anda yapılabilir. Ama o sırada işlem yaptırmak istemeyenler için yağ dokusu, bazı merkezlerde eksi 170 derecede, 1 yıl süreyle saklanabiliyor.
Ne kadar yağ alınacağına nasıl karar veriyorsunuz?
Alınacak yağın miktarı hastanın isteği, doktorun görüşleri ve bünyenin elverdiği ölçüye göre değişiyor. Vücut ağırlığının yüzde 5'ine kadar yağ ve vücut sıvıları alınabilir. Hastaya göre değişmekle birlikte, bu miktarın 2-3 litreyi geçmemesi lazım. Daha fazla yağ alınırsa tehlikeli sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu konuda hastanın beklentileri çok önemli. Bütün deformitelerin düzeltilmesi, aşırı kilo kaybı gibi istekleri sıcak karşılamıyorum.
Ameliyat ne kadar sürüyor?
Genellikle 1-2 saatte tamamlanıyor. Fakat emilim yapılan alanının büyüklüğüne ve miktarına göre bu süre biraz daha uzayabilir.
Riskli bir ameliyat mı?
Uygun şartlarda ve emin ellerde yapılırsa operasyonun herhangi bir riski yok. Genel anestezi açısından sorunlu olanlara ve genel sağlık durumu bozuk olanlara liposuction yapılmamalı. Bu nedenle ameliyat öncesinde hastanın genel durumu ayrıntılı olarak incelenmeli ve buna uygun miktarlarda yağ çekilmeli.
Ağrı oluyor mu?
Hemen hiç ağrı duyulmuyor. Sanılanın aksine ameliyat sonrası dönemde vücutta morluklar da oluşmuyor.
Ameliyattan sonra normal yaşama dönüş süresi ne kadar?
Hasta aynı gün hastaneden çıkarılabilir veya bir gün hastanede yatması gerekebilir. Genellikle birkaç gün içinde de işine gidebilir.
Sonuçlar hemen görülebiliyor mu?
Ameliyattan sonra sonuçlar hemen ortaya çıkmaz. Liposuction'dan sonra ameliyat yapılan bölgeye korse, elastik bir giysi veya vücut çorabı giydirilir. İlk günlerde hafif şişlikler olur, 7-10 gün geçtikten sonra vücut yavaş yavaş şekillenmeye başlar. Şişlikler 1-2 ay içinde tamamen ortadan kalkar ve nihai sonuç ortaya çıkar.
Ameliyattan sonra çukurluklar oluyor mu?
Biz buna ondülasyon deriz. Eğer liposuction uygun olmayan hastaya ve tekniğine uygun olmayan bir şekilde yapılırsa bu tip düzensizlikler olabilir. Çok fazla selüliti olan bölgelerde dikkatli bir şekilde yapılmadığında da böyle bir risk var. Yine hastaların müdahale sonrası doktorların tavsiyelerine dikkat etmesi lazım. Aksi taktirde ondülasyonlar ortaya çıkabilir. Ancak bu çukurluklar sonradan yapılacak müdahalelerle düzeltilebilir.
Peki iz kalıyor mu?
Operasyondan sonra çok minik izler kalıyor, bunlar da genellikle vücudun gizlenebilecek yerlerinde.
Ameliyat başarısını neler etkiliyor?
Sonucu etkileyen en önemli şey, derinin esnekliği. Deri yeterince esnek olmazsa ameliyat sonrası hoş olmayan görüntüler ortaya çıkabilir. Operasyon öncesi yapılacak planlama da çok önemli. Yağ alınacak bölgenin ayakta duruş sırasında işaretlenerek belirlenmesi başarıyı olumlu yönde etkiliyor. İyi bir sonuç için alınan yağ miktarının fazlası kadar bir sıvının hastaya geri verilmesi lazım. Bir de ameliyattan sonra hastanın bir süre uygun bir korse giymesi şart. Aksi taktirde sonuç çok başarılı olmaz.
Selülitlerin giderilmesi için de liposuction yapılabilir mi?
Selülit hakikaten baş belası bir sorun. Sebepleri hormonal faktörlerden, tüketilen yiyeceklere, uyku düzenine, alkol ve sigara kullanımına kadar değişiyor. Bazı vakalarda daha yüzeysel liposuction yapılarak selülitli dokular ortadan kaldırılabilir.
Farklı bölgelere aynı anda liposuction yapılabilir mi?
Duruma göre değişiyor. Birbirine yakın olan bölgeler için aynı anda yapılabilir. Gerekirse hastanın ameliyat masasında pozisyonu değiştirilir. Ancak şu noktaya dikkat etmek lazım: Liposuction tek başına bütün sorunları ortadan kaldırmaz. Bazen daha iyi sonuç için başka yöntemlerle kombine edilmesi gerekir. Örneğin karın bölgesindeki yağlar çekildikten sonra karın germe ameliyatı gerekebilir.
Liposuction aynı bölgeye tekrar yapılabilir mi?
'Bir kişiye liposucution yapılmışsa bir daha yapılamaz' ya da 'vücudun bir bölgesine yapılmışsa, başka bölgesine yapılamaz' diye bir kural yok. Ancak sürekli bu yönteme başvurmak, spor ve diyetten uzak kalmak elde edilen sonucun kalıcı olmasını engelliyor. İşlemden sonra yağların aynı bölgelere toplanmasını önlemek için mutlaka diyet ve spor yapılmalı.
Daha çok kimler yaptırmak istiyor?
Aslında herkes. İş kadınları, ev kadınları, ünlüler, erkekler... Erkekler daha çok göbek ve kalça bölgelerindeki yağları aldırmak için geliyor. Liposuction, fiziksel görünümü düzeltmenin yanında daha rahat hareket etme, genel durumun düzelmesi ve ruh halinin iyileşmesi gibi katkılar da sağlıyor.
Ameliyat için en iyi adaylar kimler?
Spor yapmış, verebileceği kiloyu vermiş ve buna rağmen yağ dağılım düzensizliğini kontrol altına alamamış kişiler. Vücudundaki yağ kütlesi çok fazla olan hastalarda bu yöntem çok başarılı olmuyor. Bu gruptakiler öncelikle diyet ve spor yaparak zayıflamalı ondan sonra cerrahi seçeneklere başvurulmalı.
Yaş sınırı var mı?
Gelişimlerini tamamlamadıkları için 18 yaşından küçüklere pek uygulanmaz.
Ortalama maliyeti ne kadar?
4-4.5 bin TL arasında değişiyor.
Hazırlayan: Özgür Gökmen Çelenk
3- Kadınların sabah akşam konuşmak istediği 5 cinsel konu! Partnerinizle konuşabilirsiniz
- 45 dakika süren korku dolu anlar! Önce nöbet sonra felç geçirdi: 'Bir daha konuşamayacağımı düşündüm'
- Ani bayılmaları hafife almayın! Görülme sıklığı erken yaşlarda başlıyor: Psikolojik ve sosyal sorunlar doğurabilir
- Uzmanında ailelere kritik uyarı! Yüzde 80'i ergenlikte ortaya çıkıyor
- Öğrenme bozukluklarının altında yatan sebep! Aşırı tüketimden herkes kaçınmalı!