SGK kapsamına giren hacamat tedavisine vatandaşlardan büyük ilgi
Sağlık Bakanlığı tarafından kısa süre önce devlet hastanelerinde uygulanmaya başlayan ve SGK kapsamına girecek olan geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarına vatandaşlar büyük ilgi gösteriyor.
Kocaeli’de bir ilk olarak Darıca Farabi Devlet Hastanesi’nde uygulanmaya başlanılan hacamat tedavisinden yararlanan Orhan Ayhan, “Ortam daha hijyenik daha bilinçli insanlar var, o yüzden burayı tercih ettim” dedi.
"Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Tedavisi" adı altında devlet hastanelerinde kısa süre önce uygulanmaya başlanılan hacamat, akupunktur gibi tedavi yöntemleri SGK kapsamına giriyor. Sağlık Bakanlığı, ilaç maliyetlerini düşürmek, vatandaşın kimyasal ilaca bağımlılığını en aza indirmek ve geleneksel tıp adı altında merdiven altı işlemler yapanlarla mücadele etmek içingeleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarını genişletmeyi hedefliyor. Kısa süre önce geleneksel ve tamamlayıcı tıp tedavisi adı altında devlet hastanelerinde de uygulanmaya başlayan hacamat ve akupunktur gibi tedavi yöntemlerinden yararlanan vatandaşlar, Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen uygulama ile tedavi yöntemlerinden SGK yararlanabilecek. Özellikle hacamat tedavisinin devlet hastanelerinde uygulanmaya başlanması vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü.
Kocaeli Darıca Farabi Devlet Hastanesi’nde hacamat tedavisine büyük ilgi
Kocaeli’de bulunan Darıca Farabi Devlet Hastanesi’nde kısa süre önce Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Ünitesi’nde uygulanmaya başlanılan hacamat ve akupunktur tedavileri vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü. Sağlık Bakanlığı’nın desteği ile Kocaeli’de bir ilk olarak Darıca Farabi Devlet Hastanesi’nde hayata geçirilen geleneksel ve tamamlayıcı tedavi yöntemleri ile vatandaşlar, hijyenik bir ortamda, doktor gözetimi ile tedavi olma fırsatı buldu. Ekim 2017 yılında hayata geçirilen geleneksel ve tamamlayıcı uygulamaları ile hacamat, akupunktur, fitoterepi, ozon terapisi gibi birçok branşta hastalar tedavi edilebiliyor. Darıca Farabi Devlet Hastanesi'nde uygulanan geleneksel ve tıp uygulamalarından ayda yaklaşık 600 hasta yararlanıyor. Hacamat yapmaktan korktuğunu ifade eden Orhan Ayhan isimli vatandaş, devlet hastanesinde yapıldığını duyunca Kocaeli Farabi Devlet Hastanesi’nde hacamat tedavisi olmaya başladığını ifade etti.
“Daha hijyenik daha bilinçli insanlar var, o yüzden burayı tercih ettim”
Hijyenik ve güvenilir ortam sağlandığı için Darıca Farabi Devlet Hastanesi’nde hacamat tedavisi aldığını söyleyen Orhan Ayhan, “Hacamat yaptırmamdaki asıl amaç, vücuttaki toksinlerimden uzaklaşmak istiyorum. Onun dışında da ağrılarım var. Ufak bir kas yırtığım var. Onunla ilgili akupunktur tedavisi aldım. Fizik tedavi de gördüm ama tam olarak iyileşmedim. Asıl niyetim vücudumdaki toksinlerden kurtulmak. Bu uygulamayı bir devlet hastanesinde yapmamım sebebi, burası bir hastane. Bir hekim gözetiminde yapılacak. Hekimin kendisi bunu yapacak. Herhangi bir komplikasyon meydana geldiği zaman, müdahale edilebilecek. Ortam daha hijyenik daha bilinçli insanlar var, o yüzden burayı tercih ettim” dedi.
“Burası tamamen bakanlığın denetiminde olan bir klinik”
Geleneksel ve tamamlayıcı tıp tedavilerinin Sağlık Bakanlığı’nın denetimi altında hastanelerde yapılmaya başlandığını ifade eden Darıca Farabi Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uz. Dr. Yahya Ömür, “Geleneksel ve tamamlayıcı tıp daha öncesinde ülkemizde alternatif tıp olarak biliniyordu. Sonrasında Sağlık Bakanlığı’nın 2014 yılında çıkardığı genelge ile Geleneksel ve tamamlayıcı tıp olarak adlandırıldı. Sağlık Bakanlığı’nın genelgesi ile yaklaşık olarak 14 tane geleneksel ve tamamlayıcı tıp birimi var. Bunların içerisinde hacamat, akupunktur, fitoterepi, ozon terapisi gibi birçok branş var. Bu branşlardan birisi de hacamat uygulaması. Darıca Farabi Devlet Hastanesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Ünitesi olarak başlatmış olduğumuz yöntemler var. Bunlar, hacamat, akupunktur, hipnoz ve fitoterapi. Buradaki uygulamalarımız da bakanlığımızın bize verdiği yetkiler dahilindeki hastalara uyguluyoruz. Burası tamamen bakanlığın denetiminde olan bir klinik” diye konuştu.
“Piyasa, hiçbir yetkisi belgesi olmayan insanların yaptığı bir işlem haline geldi”
Hacamat ve benzeri geleneksel ve tıp uygulamaların merdiven altı işletmelerden lisanlı hekimlerin uygulamasına geçtiğini belirten Ömür, “Geleneksel tıp şu anda suiistimal edilen bir işlem. Piyasa, hiçbir yetkisi belgesi olmayan insanların yaptığı bir işlem haline geldi. Tabiri caizse merdiven altı denilen yerlerde uygulanmaktadır. İnsanların bunlara dikkat edip bu tür şeylere prim vermemesi gerekiyor. Artık bu işin devlet denetimi ve kontrolünde yapıldığını bilmesi ve hastanelere müracaat etmesini istiyoruz. Çünkü bir işi yapıyorsanız bu işin sonunda oluşabilecek komplikasyonlar ile baş edebilmeniz gerekiyor. Ancak piyasada bu işi yapanların yüzde 90’ı sağlıkla yakından uzaktan alakası yok” şeklinde konuştu.