SağlıkSoğuk gözleri tehdit ediyor

Soğuk gözleri tehdit ediyor

Paylaş
Soğuk gözleri tehdit ediyor

Kış aylarında soğuk havanın etkisiyle alerjik göz enfeksiyonları artıyor. Özellikle ofis, okul, kreş, toplu taşıma araçları, alışşveriş merkezi gibi kapalı mekanlar ve klimalı ortamlarda mikrobik göz hastalıkları çok çabuk yayılıyor. Bu nedenle kişisel temizliğe ve hijyene çok dikkat etmek gerekiyor

Kış aylarında soğuk havanın da etkisiyle birlikte alerjik göz enfeksiyonlarında artışlar görülebiliyor. Özellikle ofis, okul, kreş, toplu taşıma araçları, alışveriş merkezi gibi kapalı mekanlar ve klimalı ortamlarda mikrobik göz hastalıkları çok çabuk yayılabiliyor. Bu sebeple kırmızı göz başta olmak üzere gözde yanma, batma, sulanma ve kuruma gibi şikayetler çoğalabiliyor. Central Hospital’dan Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Hasan Küçükşahin, kış aylarında yaşanan göz enfeksiyonlarını ve korunma yöntemlerini anlatıyor.

SOĞUK HAVADA GÖZLER SAVUNMASIZ KALIR


Kış aylarında vücut direncinde azalma olduğu gibi, en hassas organlardan biri olan gözler de savunmasız hale gelir. Soğuk ve sert hava şartları, kişisel temizliğe ve hijyene dikkat etmeme gibi nedenler enfeksiyonların bulaşmasını ve hızla yayılmasını kolaylaştırır. Ayrıca aşırı göç, toplumsal yapı ve ekonomik alanlardaki yetersizlikler de göz enfeksiyonlarına yakalanma riskini artırır.

Haberin Devamı

KIRMIZI GÖZE DİKKAT

Kış aylarında yaşanan soğuk algınlığı ve boğaz enfeksiyonlarına sebep olan adenovirüsler, gözlere kolaylıkla bulaşabilir. Adenovirüs (adenoviral keratokonjonktivit) çok kolay ve hızla yayılan bir hastalıktır. Bu sebeple enfeksiyon sonrası salgınlar görülebilir. Hastaların büyük bir çoğunluğunda adenovirus yüzünden gelişen kırmızı göz hastalığına rastlanır. Özellikle ofis, okul, kreş, toplu taşıma araçları, alışveriş merkezi gibi kapalı mekanlar ve klimalı ortamlarda çok çabuk yayılır.

ENFEKSİYON TEDAVİ EDİLMEZSE GÖRME BOZUKLUKLARI YAŞANABİLİR

Enfeksiyon kapan gözlerde yaşarma, sulu ve beyaz akıntı, kızarma, çapaklanma, kuruma ve ışıktan aşırı rahatsız olma (fotofobi) gözlemlenir. Hastalık 1 hafta-10 gün gibi bir süreden sonra iyileşir. Ancak bazı hastalarda tedavi edilmediği takdirde kalıcı görme bozukluklarına da sebep olabilir. Ayrıca soğuk hava yüzünden göz çevresinde ciddi hasarlar da görülebilir. Soğuğa maruz kalan ciltte kan dolaşımı yavaşlayarak donma ve morarmalar oluşabilir.

BİLGİSAYAR VE KLİMA, GÖZ KURULUĞUNA YOL AÇABİLİR

Ofis ortamında çalışan ve uzun süre bilgisayar karşısında durmak zorunda olan kişiler de risk altındadır. Bu kişilerde kuru göz hastalığı oldukça yaygındır. Odaklanma gerektiren durumlarda hastanın mevcut göz kırpma sayısı azalır ve gözler daha çabuk kurur. Göz kuruluğu; gözlerde batma hissi, sulanma ve kızarma şeklinde kendini belli eder. Bu nedenle çalışma ortamının nemlendirilmesi, gözlerin daha sık kırpılması ve uzman hekimin önerdiği gözyaşı damlalarının kullanılması gerekir. Kışın ısınma amaçlı kullanılan klimalar da belli aralıklarla kapatılmalı, mekan mümkün olduğunca havalandırılmalıdır. Klimanın uzun süre çalıştırılması gözlerde kuruluğa yol açarak rahatsızlığa sebep olabilir.

GÖZYAŞI KANALINDA TIKANIKLIK VARSA...

Kış mevsiminde yaşanan göz enfeksiyonlarının en belirgin özelliği bulguların öncelikle bir gözde daha sonra her iki gözde de etkisini göstermesidir. Gözlerin enfeksiyonlara karşı bir savunma sistemi vardır ancak enfeksiyonlar bulaşıcı olduğundan çok dikkat edilmelidir. Göz sağlığını koruyabilmek için kış aylarında gözlerin mutlaka korunması gerekir. Özellikle gözyaşı kanalı tıkanıklığı olan kişiler soğuk ve rüzgarlı havalardan daha fazla etkilenir ve şikayetleri artar. Gözyaşı tıkanıklığı gözlerde sulanmaya sebep olduğundan bu tip hastaların çok dikkat etmesi gerekir. Sulanma sürekli bir hal alırsa cerrahi müdahale gerektiren durumlar gelişebilir.

KAR KÖRLÜĞÜNDEN KORUNMAK İÇİN


UV korumalı gözlük Karlı havalar da göz sağlığını olumsuz yönde etkiler. Kar körlüğü olarak adlandırılan bu hastalık, gözün ani ve yoğun ultraviyole ışınlarına maruz kalması sonucu gelişir. Gözlerde ağrı, yanma, batma ve sulanma dışında göz kapaklarını istemsizce kapatma da (blefarospazm) görülür. Karlı havanın gözlerde yarattığı hasarın seviyesine göre bulanık görme de yaşanabilir. Bu nedenle karlı havalarda mutlaka UV korumalı güneş gözlükleri kullanılmalıdır. Karlı ve buzlu alanlardan yansıyan güneş ışınları gözün retina, lens ve kornea tabakalarına zarar verebilir.

ELLER SIK YIKANMALI

Göz enfeksiyonları süresince yapılması gereken durumlar yaşanan belirtilere göre değişkenlik gösterebilir. Antibiyotik içerikli damlalar adenovirüs ve diğer viral göz enfeksiyonlarını iyileştirmez. Sadece bakteriyel göz enfeksiyonundan şüphelenildiği durumlarda bakteriyel konjonktivitin oluşmaması için kullanılır. Enfeksiyonların gözlere bulaşmaması için eller sıkça yıkanmalıdır. Özellikle kırmızı göz rahatsızlığı olan kişilerle yakın temastan kaçınılmalıdır. Bu göz enfeksiyonu bulaşıcı olduğundan hastaya ait havlu, kozmetik malzemeler ve krem gibi bakım ürünleri asla ortak kullanılmamalıdır.

Haberin Devamı