Strese karşı kayısı yağı
Yapılan araştırmalar egzersiz sonrası kayısı çekirdeği yağı ile yapılan masajın, vücudu rahatlattığı ve stresi önlediğini ortaya çıkardı. Uzmanlar ayrıca bu masajın selülit giderici etkisiyle kilo vermeye de yardımcı olduğunu belirtiyor
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut tarafından yapılan bir araştırmayla egzersiz sonrası acı kayısı çekirdeği yağı masajının, vücudu rahatlatıcı etkisi olduğu, stresi önlediği ortaya konuldu.
Prof. Dr. Karabulut, "Obezitede Egzersiz ve Kayısı Çekirdeği Yağı Masajının Oksidatif Stres Üzerine Etkisi" konulu çalışması ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Araştırma kapsamında 30’ar erkek ve kadına egzersiz yaptırdıklarını anlatan Karabulut, "Kadınlarda stresle ilgili parametreleri erkeklerle kıyasladığımızda, kadınların strese karşı daha dayanıklı, ayrıca kadınlarda daha yüksek antioksidan seviyeleri olduğunu gördük. Stres düzeyi erkeklerde daha çok artıyor" dedi.
Prof. Dr. Karabulut, egzersiz sonrası iki ayrı gruba acı kayısı çekirdeği yağı masajı yaptırdıklarını belirterek şu bilgileri aktardı:
"Çok uzun süre hızlı egzersiz yapıldığında, sonrasında çıkan birtakım rahatsızlıkları duymuşsunuzdur. Bunlara engel olmak için acı kayısı çekirdeği yağı masajının ağrı kesici etkisini araştırdık. Acaba verilen gerek laktik asit, gerekse stres molekülleri vücudu ne derece etkiliyor, masaj rahatlatıyor mu bunlara baktık. 20 dakika kardiyo egzersizi sonrası acı kayısı çekirdeği yağından elde ettiğimiz ekstrak (öz) ile yapılan masajın vücudu relakse edici etkisini gördük."
'DENEKLER KİLO DA VERDİ'
Acı kayısı çekirdeği masajının selülit giderici etkisine de şahit olduklarını aktaran Karabulut, araştırma sürecinde deneklerden kilo verenler olduğunu bildirdi. Karabulut, "Estetik açıdan vücudu sıkılaştırıcı etkisi var. Diğer taraftan da zayıflatma etkisini gözledik. Yaklaşık 10-12 kilo veren arkadaşlar var. Bu anlamda egzersiz sonrası yapılan acı kayısı çekirdeği yağı masajının olumlu etkilerini gördük" diye konuştu.
Yaklaşık 17 yıl çocuğu olmayan bir deneğin de araştırma sırasında hamile kaldığını anlatan Karabulut, yapılan çalışmaların, üreme sistemindeki birtakım bozuklukları gidermiş olabileceğini dile getirdi.
AA