Tek çözüm ameliyat
Kataraktın ilaçla tedavisi yok. Ancak gelişen teknoloji, ameliyatların 10 dakika gibi kısa sürede tamamlanmasına olanak tanıyor. Ameliyatta kullanılan özel mercekler sayesinde hastalar hem kataraktan hem de yakın ve uzağı görme sorunundan kurtuluyor
İstanbul Cerrahi Hastanesi’nden Dr. Sinan Göker anlattı:
Katarakt nedir?
Dr. Sinan Göker: Her insanın gözünün içinde göz merceği denilen bir doku var. Tamamen saydam olan bu doku hemen gözbebeğin arkasında, bağlarla asılı duruyor. Göz merceği aşağı yukarı bir nohut büyüklüğündedir. Uzak ve yakındaki görüntüleri yakınlaştırma özelliğine sahiptir. Yaş ilerledikçe merceğin metabolizması bozulur ve mercek saydamlığını yavaş yavaş kaybeder. Bu duruma katarakt diyoruz. Halk arasında ‘perde inme’ olarak tanımlanıyor. Aslında katarakt dediğimiz şey merceğin bulanıklaşmasıdır.
Kataraktın belirtileri neler?
Dr. Sinan Göker: Genellikle görmede puslanma ortaya çıkar. Ancak bazı tip kataraktlarda ışıklarda yansıma, gündüz görme bozukluğu, renk değişiklikleri olur. Renklerde sararma, kahverengiye kayış gibi sorunlar yaşanır. Bu durum genellikle bir gözünü daha önce ameliyat ettiğimiz hastalarda bariz bir biçimde ortaya çıkar. Bazen hasta baktığı yerde siyah lekeler, gölgeler görebilir. Geceleri bazı hastaların şikayetleri daha da artabilir. Özellikle gece araba kullananlar ışıkların etrafında renkli halkalar oluştuğundan yakınır. Katarakt bazen göz yorgunluğu ve baş ağrısı gibi şikayetlere yol açabilir. Hastalar genellikle gözlük numaralarının yeterli gelmediğini düşünerek doktora başvurur. Ama biomikroskopla denilen bir cihazla baktığımızda hastanın gözündeki puslanmayı görürüz. Katarakt birdenbire mi olur? Dr. Sinan Göker: Genellikle yavaş ilerler. Kataraktın farklı tipleri var. Oluşumu ve hızları kişiden kişiye değişir. Bazı hastalarda çok hızlı ilerleyebiliyor. Örneğin 6 ay-1 yıl içinde görmeyi tamamen kapatabiliyor. Bazı hastalarda da 10 yıl içinde yavaş yavaş ilerliyor. Nadiren göze darbe geldiğinde hızlı olarak 1-2 ayda oluşabilir. Yine yüksek dozda kortizon kullanımı kataraktın çok hızlı gelişmesine yol açabilir.
Tamamen görme kaybı olabilir mi?
Dr. Sinan Göker: Görme kaybı en son safhada olur. Yavaş yavaş görme azalır, bir süre sonra göz bebeğinin önünü kapanırsa görme tamamen ortadan kalkar.
Her hastanın ameliyat olması gerekli mi?
Dr. Sinan Göker: Katarakt belli bir derece ilerledikten sonra mutlaka ameliyat gerekli. Ama göz tansiyonu kadar acil bir ameliyat değil. Katarakt ameliyatında bizim kriterimiz şu: Kişi günlük yaşam kalitesinde bir azalma hissediyorsa ve bu durumdan memnun değilse ameliyat öneriyoruz.
Ameliyat dışında seçenek var mı?
Dr. Sinan Göker: Maalesef yok. Kataraktın gelişimini yavaşlatmak için bazı araştırmalar yapılıyor ama henüz ciddi bir aşama kaydedilemedi. Piyasada 20-30 yıldır kataraktı önlediği iddia edilen göz damlaları var. Ama göze su damlatmakla bu ilaçları damlatmak arasında hiçbir fark yok.