Türkiye'de 6,5 milyon diyabet hastası var
Türkiye'de 6,5 milyon diyabet hastası olduğu, ancak 3 milyon kişinin bu hastalıktan haberdar olmadığı belirtildi
Ankara İl Sağlık Müdürlüğü’nden, ''Diyabet ve Obezite Haftası'' dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, dünyada şeker hastalığının görülme sıklığının arttığı, diyabetle mücadele obezitenin de önemli olduğu ifade edildi.
Bu nedenle diyabetle ile ilgili olarak tüm dünyada gerçekleştirilen etkinliklerin obeziteyi de kapsayacak şekilde 14-21 Kasım 2011 tarihleri arasında ''Diyabet ve Obezite Haftası'' düzenlendiği belirtilen açıklamaya göre, Türkiye'de 6,5 milyon diyabet hastası bulunuyor ve 3 milyon kişi de bu hastalıktan haberdar olmadan yaşıyor. 20 yaş üstü her 7 kişiden birinin diyabet hastası olduğu, hastalığın ciddi organ kayıplarına yol açtığı vurgulanıyor.
Obezitenin de aynı şekilde görülme sıklığının giderek artığı ve diyabet gibi pek çok hastalığa zemin hazırladığı bildirildi.
Diyabet, pankreastan salgılanan insülin hormonunun yetersizliği veya insülinin etkisiyle dokularda direnç olması sonucu, kandaki şeker miktarının yükselmesi ile ortaya çıkan ve ömür boyu devam eden bir hastalık.
Diyabet konusunda farkındalığı artırmak için ''Umut'' anlamını ''mavi'' rengi belirlenerek, bu kapsamda İl Kültür Müdürlüğünün de desteğiyle Cumhuriyet Müzesi mavi renkle ışıklandırıldı.
HASTALIK BU BELİRTİLERLE ORTAYA ÇIKIYOR
Hastalığın belirtileri olarak aşırı idrara çıkma, vücutta kuruluk görülüyor. Su veya başka sıvı alımı yapılmadığında kuruluk artıyor. Ağız kuruluğu, iştah kaybı, yorgunluk, bulanık görme, daha ileri dönemlerde aşırı zayıflama görülüyor.
Kan şekerinin sürekli yüksek seyretmesi, komaya, göz, böbrek, beyin ve ayaklar gibi bazı organlarda hasara, ciltte yaralara ve yara iyileşmesinde gecikmelere, felçlere, kalp-damar hastalıklarına, ağrı duyulmadığı için fark edilmeyen kalp krizine ve çocuklarda büyüme geriliği gibi sorunlara yol açabiliyor.
Diyabetten korunmak için yeterli ve dengeli beslenilmesi, uygun vücut ağırlığının sağlanması ve sürdürülmesi, hareketli bir yaşam sürülmesi, kan şekeri kontrollerinin düzenli olarak yaptırılması, sigaradan uzak durulması gerekiyor. Hastalığa ilişkin belirtilerin görülmesi halinde vakit kaybetmeden hekime başvurulması isteniyor.
- 40'lı yaşlara kadar ilerleme gösteriyor!
- Uzmanı ısrarla altını çizdi! Mutlaka tedavi edilmeli: Sonuçları çok ciddi olabilir
- Herkes yapıyor ama çok zararlı! Uzmanı diş sıkmanın tehlikeleri hakkında uyardı
- Baş dönmesi ve kulak çınlaması aneminin belirtileri arasında
- Havalar soğudu, vaka sayısı pik yaptı! Enfeksiyon kaynaklı ölümler listesinde ilk sırada