Türkler en çok belinden çekiyor!
Türkiye bel ağrıları için doktora başvuruda 2'inci sırada, yatan hastada ise 5'inci sırada yer alıyor
Bel ağrılarının çok sık görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Ömer Faruk Şendur, hemen hemen her insan hayatının bir bölümünde bel ağrısından yakındığını söyledi.
45 yaş altı çalışanlarda fiziksel fonksiyonları kısıtlayan ve kişiyi sakat bırakan en sık nedenlerden birisinin bel ağrıları olduğunu belirten Şendur "Genel tababet içerisinde sıklığı yüzde 4 buçuk civarında olup, doktora başvuru sıralamasında 2’inci sırada, yatan hasta sıralamasında ise 5’inci sıradadır. Gelişen teknoloji ve tedavi olanaklarına rağmen hastalıkları içerisinde genel artış oranı en büyüsek olduğunu bilinmektedir. Bunun nedenleri arasında, sedanter yaşamda artış, günümüzde değişen iş koşulları, kas ve bağlarında zayıflamalar, günlük yaşamda kullanılan araç çeşitliliği, artan depresyon ve psikososyal bazı olumsuzluklar sayılmaktadır. Yapılan çeşitli araştırmalarda bel ağrılı hastaların yüzde 40 ila 50’si bir haftada, yüzde 50 ila 85’i 1 ayda iyileşmektedir.
Gelişmiş tanı ve tetkik olanaklarına rağmen hastaların ancak yüzde 2 ila 10’unda organik bir neden saptanabilirken, yüzde 85’ine spesifik tanı konamaz. Yapılan geniş çaplı araştırmalardan birinde ABD’de 9.2 milyon kişide bel ağrı problemi olduğu bilinmektedir. Aynı çalışmalarda hastalığın 1,3 milyar iş günü kaybına neden olduğu belirlenmiştir. Bir başka çalışmada ise İsveç’te, bel ağrısı nedeniyle erken emeklilik ve maluliyet oranı yüzde 25 olarak saptanmıştır" diye konuştu.
BEL AĞRISI EN ÇOK KİMLERİ TEHDİT EDİYOR?
(Devamını okumak için diğer sayfaya geçiniz.)
Bel ağrısının görülme nedenleri arasında ilk sırayı yaş faktörünün aldığını belirten Şendur "Yaş, sigara ve alkol, genel sağlık durumu, öksürme, diskte iskemi, osteoporoz, fiziksel ve sosyal uyum, önceden bel ağrısı geçirmiş olmak, hamilelik ve çok doğum, uzun boy, psikolojik faktörler yer almakta, mesleksel risk faktörleri arasında da, aşırı fiziksel aktivite, ağır kaldırma, öne eğilerek çalışma, vibrasyon, yüksekten ağırlık indirme, yanlara dönerek çalışma, itme ve çekme, sürekli oturarak veya ayakta çalışma sayılmaktadır" şeklinde konuştu.
'UYGUN VE DOĞRU EGZERSİZ ŞART'
Bel ağrılarının tedavisinde amacın, ağrıyı azatlmak, kalp spazmını çözmek, kas gücü, dayanıklılık ve kondisyonu arttırmak ile bel ağrısının tekrarını önlemek olmasını gerektiğini ifade eden Şendur, şu tavsiyelerde bulundu:
"Bel ağrılarından korunma ve tedavide uygun ve doğru egzersizlerin yapılması oldukça önemlidir. Bel ağrılarında uygulanan egzersiz programında omurgayı güçlendirmek son derece önemlidir. Uygulanan bu egzersizler bel kaslarının zorlanma, ve yaralanma riskini azaltır, duruşun düzeltilmesine katkı sağlar, bel ağrısını azaltır, iyileşmeyi çabuklaştırır ve sonuçta bel ağrısının tekrarını engeller."
İHA