Tuz kalbe zararlı
Bilim insanları, aşırı tuzlu yiyeceklerin kan damarlarına hasar verdiğini ve genişlemelerine engel olduğunu belirtti
02 Şubat 2011 , Çarşamba 10:22
Araştırmacılar 16 sağlıklı kişilik bir grubun yarısına az tuzlu domates çorbası, diğer yarısına da 10 kat daha fazla tuz içeren bir kase çorba verdi.
Çorbayı yedikten sonra gönüllülerin damarları teknolojik bir cihaz yardımıyla incelendi. Sonuçlara göre; tuzlu yiyen kişilerin damarlarında normalde olması gereken genişleme miktarı fark edilemeyecek kadar azdı.
Uzmanlar bunun nedeninin nitrik oksit salgılanmasını engelleyen tuz olduğunu savunuyor. Bu madde damarların duvarlarının rahatlamasını ve gerektiği zamanlarda genişlemesini sağlıyor. Bu etki yarım saat kadar sürüyor.
Ancak sürekli tuzlu besinler tüketildiğinde damarların içerisinde yağ birikebilir ve damar tıkanıklığına neden olabilir.
Haberin Devamı
BUNLARI DA OKUYUN
- Göz kuruluğu ve şaşılık riskini artırıyor! Ekran izleme süresine dikkat
- Havadaki partikül madde kirliliğine dikkat! Kliniklere başvuru sayısı her geçen artıyor
- Cinselliği bitiren 5 hareket! Bu hareketleri sakın yapmayın
- Uyku kalitesi beynin yaşlanması beynin yaşlanma hızını etkiliyor
- Obeziteyle mücadele için farkındalık eğitimi!