Özgür Gökmen ÇelenkŞarap lekesine lazerle tedavi

HABERİ PAYLAŞ

Şarap lekesine lazerle tedavi

Dermatoloji Uzmanı Dr. Deniz Akkaya anlatıyor...

ŞARAP LEKESİ NEDİR?

“Kapiller malformasyon” veya “nevus flammeus” olarak da adlandırılan porto şarabı lekesi pembe-kırmızı veya morumsu renkte, deri ile aynı seviyede olan damarsal doğum lekeleridir. Deride kılcal damar ağlarının kümeleşmesinden oluşurlar. Derinin sadece o bölgesini etkileyen genetik bir mutasyon sonucunda ortaya çıkarlar. Bu mutasyonlar genellikle kalıtımsal özellik göstermez.

EN SIK NEREDE GÖRÜLÜRLER?

En sık yüz bölgesinde yerleşirler. Boyutları değişkendir, çok küçük bir alanda görülebilecekleri gibi vücudun bir yarısı boyunca da yerleşebilirler.

Haberin Devamı

ZAMANLA BÜYÜR MÜ?

Şarap lekeleri çocuğun büyümesi ile orantısal olarak büyürler, yani daha geniş bir alana yayılım göstermezler. Hayatın ilk 3 ayından sonra renklerinde hafif açılma izlenimi verseler de tedavisiz kaldıklarında kendi kendine gerilemezler. Yıllar içinde renkleri koyulaşabilir ve hafifçe kalınlaşıp deriden kabarık hale gelebilirler. Bu nedenle geniş ve görünen bölgelerde bulunmaları durumunda tedavileri gerekir.

Şarap lekesine lazerle tedavi

NE ZAMAN ENDİŞELENMEK GEREKİR?

Şarap lekeleri tek başlarına, başka bir hastalığa eşlik etmeksizin görülebileceği gibi bazı sendromların bulgusu olarak ortaya çıkabilir. Bu sendromlar arasında en sık görülen Sturge-Weber Sendromu'dur. Bu tabloda alın, göz kapağı ve yüzün her iki tarafında şarap lekesi bulunur; bazı göz bulguları ve nörolojik belirtiler eşlik eder. Dolayısıyla bu bölgelerde şarap lekeleri görülmesi durumunda, nöroloji ve göz muayeneleri, gerekirse ileri tanı yöntemleri ile incelemeler yapılmalı.

TEDAVİSİ NASIL YAPILIYOR?

Altın standart olarak kabul edilen lazer sistemleri mevcut. Bunların arasında en yaygın kabul görmüş sistem 595 nm dalga boyunda pulse boya lazeridir. Lekenin boyutuna göre lokal veya genel anestezi altında, 3-6 hafta aralarla, çoklu seanslar halinde uygulanır. Tama yakın renk açılmaları ile yüz güldürücü sonuçlar alınır. Çocuğun psikolojik gelişiminin olumsuz yönde etkilenmesini engellemek ve tedavi başarısını artırmak amacı ile tedaviye mümkün olduğunca erken (1’inci aydan itibaren) başlanmalı. Erken bebeklik döneminde tedaviye başlamanın diğer bir avantajı, bebek derisinin özellikleri sayesinde daha az sayıda seans ve daha az sorun ile daha hızlı sonuç alınmasıdır.

Haberin Devamı

SEANSLARDAN ÖNCE VE SONRA GÜNEŞTEN KORUYUN

Lazer tedavisi sonrası tedavi edilen alanda 7-10 gün süren renk koyulaşması ve morluk oluşur. Tedavinin etkisi genellikle seanstan 3-4 hafta sonra tam olarak ortaya çıkar. Özellikle tedavinin ilk seanslarında, her seans sonrası lekenin renginde yüzde 10-20’lik bir açılma sağlanır. Güneş ışığı ile etkileşim olabileceğinden, lazer öncesi ve sonrasında bölgenin güneşten korunması önemlidir. Ayrıca işlem öncesinde aspirin ve ağrı kesici/ateş düşürücü ilaçların kullanımından kaçınmak gerekir.

YARIN: BÜYÜK BENLERDE KANSER RİSKİ!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder