HASTALIĞI NELER TETİKLER?
Sedef hastalığında genetik yatkınlık çok önemli. Bunun yanında vücudun bağışıklık sistemi de hastalığı tetikleyebilir. Yine stres, alkol, sigara, bazı ilaçlar, travma, viral veya bakteriyel enfeksiyonlar sedef hastalığını başlatabilir. Hastalık genellikle iyileşme ve alevlenme dönemleriyle karakterizedir. Bu dönemlerin şiddeti ve süresi kişiden kişiye değişir.
SAĞLIĞI NASIL BOZAR?
Son yıllarda yapılan çalışmalara göre, sedef kronik sistemik inflamasyon dediğimiz bir sürece bağlı sağlığımızı bozuyor. Sedef romatizması, obezite, şeker hastalığı, hipertansiyon, kolesterol ve kan lipit yükseklikleri, otoimmün hastalıklar, kalp hastalıkları, akciğer hastalıkları, karaciğer yağlanması, uyku apnesi... Bütün bu hastalıklar da sistemik inflamasyon dediğimiz sürece bağlı ortaya çıkıyor. Saydığımız bu hastalıklar sedefi olan kişilerde daha sık.
SEDEF ROMATİZMASI NEDİR?
Sedef hastalığı olan kişilerde görülen el, ayak, diz, dirsek ve omurgayı tutabilen, bu eklemlerde ağrı, şişlik ve hareket kısıtlılığına yol açan iltihaplı bir romatizma türüdür. Eklem ağrıları ve tutukluğu genellikle sabah görülür. Çoğu zaman deri bulgularından sonra sedef romatizması ortaya çıkar. Bazen hastalıkla eş zamanlı bazen de deri bulgularından önce görülebilir. Sedef hastalarının yüzde 20-40’ında sedef romatizması bulunur. Sedef romatizması kadınlarda daha sıktır.
KLASİK SEDEF, SAĞLIĞI BOZAN SEDEF TÜRÜNE DÖNÜŞEBİLİR Mİ?
Klasik sedef dediğimiz hastalık deride kırmızı bir zeminde kepeklenme gösteren döküntülere neden olur. Sıklıkla dirsek, diz üstü, saçlı deri ve bel bölgesinde görülür. Daha nadir olarak kıvrım bölgelerini, ciddi formlarında tüm vücudu tutabilir. Sedef hastalığı genellikle hafif formda seyreder ve sadece deri bulguları görülür. Çoğu hastada birkaç adet yara tarzında ortaya çıkar ve devam eder. Hastalık ilerleyen dönemlerde eklem tutulumuna yol açarak sedef romatizmasına neden olabilir. Bunun dışında hastalık deriyi yaygın olarak tutarsa vücuttan su ve protein kaybına yol açarak genel durum bozukluğu, ateş ve enfeksiyonile sonuçlanabilir. Tüm vücutta yaygın akne benzeri küçük yaralar çıkabilir. Genel durumu bozulmuş hastaları mutlaka hastaneye yatırarak tedavi etmek gerekir.