Başbakan'ın verdiği kahvaltıya Sezen Aksu gelmedi, Kürdistan TV ise ilk kez kendi logosuyla katıldı. Erdoğan, 'Elinizi taşın altına koyun' dedi
Başbakan Erdoğan, bugün İstanbul Dolmabahçe’deki ofisinde düzenlediği kahvaltılı toplantıda 60’a yakın sanatçıya ‘Demokratik Açılım’ı anlatt. Sezen Aksu programının yoğun olduğu gerekçesiyle toplantıya katılamayacağını bildirdi.Sezen Aksu, geçen Ağustos’ta Başbakan Erdoğan’ı telefonla arayarak ‘Demokratik Açılım’a destek verdiğini söylemişti.
Sanatçılara hitap eden Erdoğan, "Bu ülkenin, bu milletin bu toprakların sesi nefesi olmuş, neşemizi ve kederimizi gönül lisanıyla tercüme ederek kitlelere ulaştırmış, böylesine seçkin topluluğa, sanata dair alımlı ve teorik cümlelerle hitap etmeyi açıkçası gereksiz görüyorum" dedi.
ERTAŞ: DEMOKRASİ MİDİR NEDİR BU?
Neşet Ertaş'ın şu sözleri de dikkat çekti: Sanatçılar Başbakan'ın sözlerini beğendi. Hep beraber alkışladılar. Demokratik açılım nedir? 30 yıldır Türkiye'de yoktum. Türkçem de zayıfladı. Demokratsi midir nedir bu?
"SÖZ UÇAR YAZI KALIR DERLER"
Erdoğan yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Merhum Necip Fazıl, 'Arı bal yapar, ama balı izah edemez' demiştir. Siz değerli sanat insanlarının ülkemizin ve milletimizin her türlü sorununun, sıkıntısının yüreğinizin derinliklerinde hissettiğinize şüphem yok. Nitekim gönül pınarınızdan çağlayan nağmeler, esintiler, şarkı olarak, türkü olarak farklı farklı sanat normlarında en güzel şekilde tezahür ediyor. Bugün burada bulunan siz değerli sanatçılarımız, ürettiğiniz son derece kıymetli eserlerle zaten duygularınızı tarihe kayıt düşecek şekilde ortaya koydunuz, koymaya da devam ediyorsunuz. Söz uçar yazı kalır derler. Ama bu topraklarda söz, sezgiyle ve duyguyla kaynaştığı zaman bin yılların ötesine ulaşacak bir kudrete kavuşur. Şair Baki, en güzel şekilde ifade etmiştir: 'Avazeyi bu aleme Davut gibi sal, baki kalan bu kubbede hoş bir sada imiş'" diye konuştu.
"ELLERİNİ TAŞIN ALTINA KOYSUNLAR"
"Sanat eseri hiç şüphesiz sanatçının nefes alıp verdiği toprakların rengiyle, kokusuyla, diliyle ve elbetteki duygusuyla yoğrulmuştur" diyen Erdoğan, " Bu ülkenin bütün türküleri, şarkıları, bu toprakların her şeyini, fakat her şeyini yansıtacak kadar güç ve bilgelik taşıdığına bütün kalbimle inanıyorum. İşte onun için buna sanatçı duyarlılığı diyoruz. Onun için sanatçılarımızın bir adım öne çıkmasını istiyoruz. İşte onun için sanatçılarımız, engin yürekleriyle ülkemizin meselelerine el atsınlar. Ellerini taşın altına koysunlar. Bunu arzuluyor, bunu diliyoruz. Zira sizin türkü ve şarkılarınız, sağır duvarları aşacak güce sahiptir. Sizin ezgileriniz, kalplere, gönüllere ulaşabilecek yeteneğe sahiptir. Sizin samimi çığlığınız, içten gelen haykırışınız, buzulları eritecek, Ferhat gibi dağları delerek Şirin'e ulaşacak etkiye sahiptir. Sizin dudaklarınızdan ve kalplerinizden çıkan o sıcacık ezgiler, taşlaşmış yüreklere, duygusuz bedenlere, susuz kalmış çöllere nüfuz edebilecek kudrete sahiptir." şeklinde konuştu
'KÜRDİSTAN TV' İLK KEZ KENDİ LOGOSUYLA
Başbakan Erdoğan'ın açılım sürecini konuşmak için Dolmabahçe'deki çalışma ofisinde sanatçılara verdiği kahvaltıyı kalabalık bir basın topluluğu izledi. Başbakanlık Çalışma Ofisi'nin kapısında bekleyen davetlileri görüntüleyen televizyonlar arasında Kürdistan TV de yer aldı. Kuzey Irak'ta Erbil merkezli yayın yapan, ve Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzaniye yakınlığı ile bilinen Kürdistan TV, logosuyla kalabalık basın mensuplarının arasında yer aldı. Yaklaşık 1 yıldır bürosu olan Kürdistan TV'nin ilk kez kendi logosuyla İstanbul'da haber takip ettiği öğrenildi.
Toplatıyı takip eden basın mensupları arasında TRT 6 da yer aldı.
İLK GELEN KİBARİYE OLDU
İlk gelen sanatçı Kibariye oldu. Kibariye Başbakanı dinleyeceğini söyledi.
Toplantıya davet edilen sanatçı Arif Sağ "Bburaya muhabbet etmeye gelmedik eleştirilerimiz olacak" diye konuştu. Ünlü halk ozanı Neşat Ertaş, ekonomik meseleri gündeme getireceğini dile getirerek Başbakan'dan yoksullar için kira yardımı talebinde bulunacağını söyledi. Halk müziği sanatçısı Fatih Kısaparmak da toplantıda açılımın referanduma götürülmesi talebini belirteceğini söyledi. Ak Parti'ye yakınlığı ile bilinen sanatçı Nihat Doğan Başbakan'a cunta anayasanın değiştirilmesi ve özgürlüklerle dolu yeni anayasa konusunda fikirlerini beyan edeceğini belirtti.
ROJİN DOSYALARLA GELDİ
Toplantıya elinde dosyalarla gelen sanatçı Rojin, dosyalarla ilgili soru soran gazetecilere "hapiste olan 16 yaşındaki çocukları durumu içimi acıtıyor, bunu gündeme getireceğim" diye konuştu..
Aralarında Ferdi Tayfur, Sinan Özen, İbrahim Tatlıses, Özdemir Erdoğan, Seda Sayan, Zekai Tunca, Kıraç, Cengiz Kurtoğlu, Bülent Ersoy, Kayahan'ın da buluduğu bir çok sanatçı başbakanın verdiği kahvaltıya katıldı.
SANATÇILAR NE DEDİ?
Funda Arar: Ülkemizde bu kanın durmasını hepimiz istiyoruz. Sanatçılarımız bu anlamda konserler vermemizi önerdiler. Aynı zamanda telif ve korsan konusu da ele alındı.
Safiye Soyman: Şikayetlerimizi söyledik. Hiçbir zaman 7-8 şehit bir arada görmek istemediğimizi söyledik. Yurtdışında bize uygulanan vize konusu da gündeme geldi.
Sinan Özen: Başbakanımız birlik ve beraberlik mesajını sanatçıların da gerek şarkılarıyla gerek söylemleriyle ifade etmelerini istedi.
Rojin: Çocuklarla ilgili getirdiği dosyayı Başbakan Erdoğan'a sundum. Genelde çok olumluydu. Genellikle arkadaşlarımız da Başbakan'ın daha cesur adımlar atmasını istedi.
Filistin'li çocuklar için ağıt yakıp taş atan çocuklar için sesimizi çıkarmamazı acı. Belki açılım durdu gibi bir durum var ama başlamak önemli. Bu savaşın maliyeti bize çok büyük. Kardeşliğin yolu kanın durmasından geçiyor. Korsan konusu da gündeme geldi. Ama İbrahim Tatlıses, 'Hastanelerde kanamalı hastaya öncelik verilir. Demokratik açılım bu ülkenin acil hastalığı' dedi.
Neşet Ertaş: Sanatçılar Başbakan'ın sözlerini beğendi. Hep beraber alkışladılar. Demokratik açılım nedir? 30 yıldır Türkiye'de yoktum. Türkçem de zayıfladı. Demokratsi midir nedir bu?
Arif Sağ: Devlet yaşanan sorunları sanatçı gözüyle görmeye çalıştı.
DHA
4