SiyasetBaşbakan olarak atanan Davutoğlu'ndan flaş açıklama
Paylaş
Başbakan olarak atanan Davutoğlu'ndan flaş açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçici hükümet için görevi Ak Parti Genel Başkanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu'na verdi. Bu karar sonrası Başbakan Ahmet Davutoğlu Başbakanlık'ta kameraların karşısına geçti ve yaşanan sürece yönelik dikkat çekici açıklamalarda bulundu

Cumhurbaşkanlığı, Ak Parti Genel Başkanı ve konya milletvekili Ahmet Davutoğlu'nu geçici Bakanlar Kurulu'nu kurmak üzere Başbakan olarak atadı...

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, en fazla milletvekiline sahip Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Genel Başkanı ve Konya Milletvekili, Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu'nu bugün kabul ederek, Anayasanın 114. maddesi gereğince geçici Bakanlar Kurulunu kurmak üzere Başbakan olarak atamışlardır."

BAŞBAKAN 14.30'DA AÇIKLAMA YAPTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ahmet Davutoğlu'nu Başbakan olarak atamasından sonra Davutoğlu saat 14.30'da basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu şunları söyledi:

Bugüne kadar Ak Parti Genel Merkezi'nde açıklamalarda bulundum. Bugün ise Başbakanlık'ta açıklama yapıyorum. bu bir devlet görevidir. Sayın Cumhurbaşkanımız görevi bana tevdi etti.

Haberin Devamı

TBMM seçimi yapıldı. Kendi içinde bir rekabetle İsmet Yılmaz Meclis Başkanı olarak seçildi. Başkanlık Divanı oluştu. Ardından bendenizi sayın Cumhurbaşkanımız beni hükümeti kurmak için görevlendirdi. Liderlerle görüştüm. Tablo şuydu: CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile yaptığımız görüşmede bir koalisyon zemininin olup olmadığına dair bir konuda mutabık kaldık. Ben kendilerine teşekkür ediyorum.

CHP BİZE KOALİSYON TEKLİFİ OLMADI DİYOR AMA..

Bize koalisyon teklif edilmedi ifadesi yanlıştır.

Eğitim ve dış politika konusunda iki partinin derin görüş ayrılıkları vardı. Uzun dönemli bir hükümet yerine bazı konularda reformları hayata geçirmek için bir kısa süreli reform hükümeti kurmayı denedik ama olmadı.

Sayın Bahçeli'nin 7 Haziran'dan beri söylediği sözler ortada. Bizim görüşmemizde kendilerinin bir koalisyon kurmak istemediğini diğer partilerle koalisyon kurulması gerektiğini ifade etti. Sayın Bahçeli 7 Haziran gecesinden itibaren bütün kapıları kapattı.

Geçen salı görevi sayın Cumhurbaşkanımıza görevi iade ettim. Bütün siyasi liderlere bir çağrıda bulundum ve gelin ortak bir karar alalım ve millete birlikte gidelim el ele gidelim dedik.

DENİZ TÜKENENE KADAR HER ŞEYİ DENEDİM

Ama maalesef Perşembe günü yaptığım çağrılar karşılık bulmadı. Deniz tükenene kadar her şeyi denedik. Denemediğim yol ve yöntem kalgmadı.

Haberin Devamı

Sayın Cumhurbaşkanı bugün yeni bir görev verdi bana. Bu bir koalisyon hükümeti kurma görevi değildir. Bu süreç bir müzakere süreci de değildir. Keşke neticeler alınsaydı da bir koalisyon hükümeti ile huzurunuza çıksaydım. Bu olmadıysa bunun sorumlusu kesinlikle biz değiliz.

Türkiye Cumhuriyet tarihinin ilk uygulamasıyla karşı karşıyayız. Anayasa hukukçularıyla hukuk konusundaki uzmanlarla istişare ettim. Teamüle önem veren birisi olarak yanlış bir teamüle ön ayak olmak istemem. Anayasa'nın 144. 116. maddeleri beğeniriz beğenmeyiz bu maddelerin dışına çıkmamız mümkün değil. Bu maddeler çerçevesinde atılan adımlar asla tartışılmaz.

GAYRİ AHLAKİ TAVIR OLMAZ

Güneş Motel gibi talihsiz benzetmeler yapılıyor ama biz 8 Haziran akşamı bile böyle bir şeyi aklımızın ucundan geçirmedik. 1961, 82 Anayasası'nın maddelerini inceledim. Bu maddeler 1961 Anayasası'nda düzenlendi. Bizden gayri ahlaki tavır olmaz. Hiç bir şekilde bir partinin iç işlerine karışmayız, böyle küçük ayak oyunlarına kurnazlıkları da girişmeyiz.

Haberin Devamı

MECLİS BAŞKANI ORANLARA GÖRE DAĞILIMI BELİRLER, BAŞBAKAN PARTİLİLERE TEKLİFTE BULUNUR

Anayasal çizgi ne diyorsa onu yaparız. Kapıları kapatmakla ülke yönetilemez. Biz diğer partiler gibi Ak Parti de bu hükümete üye vermeyiz deseydi ne olacaktı? Küresel ekonomide ciddi kırılmalar yaşanırken hükümet etme sorumluluğundan kaçmak söz konusu olamaz. Anayasa çok açık bir şekilde şunu söylüyor: TBMM Başkanı partilerin temsil oranlarına göre baknalıkların sayısını tespit eder ve atanan Başbakan partililere teklifte bulunur diyor. Neden gruba demiyor çünkü zaten koalisyon kurulamadığından partililere deniyor.

Görevi aldıktan sonra bugün TBMM Başkanı tarafından temsil oranına göre bana bir liste verecekler.

Buradan bir çağrı yapıyorum, gelin her yerde her şeyi görüşelim. Gelin bu sorumluluğu birlikte omuzlayalım. Bakanlar Kurulu için tekliflerde bulunacağım. Anayasa çok açık bir şekilde partililere diyor. Eğer Genel Başkanlar görüşmek isterlerse kapım açık.

Haberin Devamı

Süreci tıkıyacak bir tutum içine girmek, sorumluluktan kaçmak önümüzde telafisi mümkün olmayan sonuçlar ortaya çıkar. Teklif edilen şey 2 ay içerisinde ülkenin sorumluluğunu birlikte taşımaktır. Koalisyon mümkün olsaydı zaten buna gerek kalmazdı. Ne ben ne de başka arkadaşlarım hiç bir partinin iç işlerine karışmadık karışmayız. Hiç kimseye menfaat teklifinde bulunmadık bulunmayız. TBMM'deki hiç bir isim ahlaksız teklifin muhatabı değildir.

Anayasa o kadar ayrıntılı bir şekilde ifade etmiş ki partililer bu teklifi kabul etmezlerse Başbakan bağımsız üye atar diyor.

Meclis Başkanı bana oranları verdikten sonra ben teklifleri yapacağım. Burada da ehliyet, liyakat gibi unsurları dikkate alacağım. Parti içindeki konumunu dikakte almam. Birikime sahip mi değil mi sorusunu kendime soracağım.

Biz teklif ettikten sonra her partinin bu durumu istişare etmek imkanları var. Biz bu teklifleri yapmak zorundayız. Bakanlar Kurulu kurulmadan ülke seçime gidemez.

Son olaraka milletimize bir kez daha çağrıda bulunmak istiyorum. 7 Haziran'dan bu yana bir yönetim boşluğuna izin vermedik. Anayasal süreci kararlılıkla işleteceğiz. Yönetim boşluğuna düşülmeden elimizden geleni yapacağız. Alınması gereken devlet tedbirlerini alacağız.Terörle mücadele dahil yürüttüğümüz çalışmalarda bir geri adım olmayacak.

SORULARA CEVAP

Nasıl bir yol ve yöntem izleyeceksiniz?

Liderlere yaptığım çağrı, 2 aylık süreç içerisinde ülkemizin siyasi gerilime imkan vermeden görüşebilmek içindir. Biz düşman değil rakibiz. Eşit şartlarda rekabet için demokratik süreçleri işletiyoruz. Seçim sürecine girerken tekrar bu olmaz şu olmaz, kapıları kapatmak sorumsuz bir davranış olur. Bugün bu çağrıma bir cevap gelirse liderlerle görüşebilirim. Liderleri aşarak partililere ulaşmak derdinde değilim ama anayasal süreç açık ve net ortada.

Ben CHP ve MHP'li vekillere teklif etmezsem 7 ve ya 9 bakanlık boş kalır. Ben oraya bağımsız üye atıyamam. Benim milletvkeillerine yapacağım teklif gayri ahlaki olarak değerlendirilemez. Eğer daha önce bir araya gelmiş olsaydık CHP'de, MHP'de hangi isimlerin bakanlar kurulunda yer alacağına liderler karar verirdi.

Telefonu kapatmak ne demek? Ahlaksız teklif ne demek? Eğer bu sözler ifade edilmeseydi bir telefon diplomasisi devrede olabilirdi. Telefonları kapattınız, kapıları kapattınız, bacaları da kapatın bari. Demokrasi odasına nasıl gireceğiz?

Teklif götüreceğim arkadaşların isimleri bende mahfuzdur. Bu isimleri en yakın arkadaşlarım dahi bilmiyor. Ak Parti'den her arkadaşım bu teklife layık. Ben bu teklifi arkadaşlarıma tek tek yapacağım. Yani bu süreci MYK'ya götürmeyeceğim.

Süreçle ilgili Anayasa Mahkemesi'ne yapılabilecek itiraz başvuruları...

Eğer milletvekillerine teklif yapmazsam Anayasa'ya aykırı iş yapmış olurum. Böyle bir durumda Anayasa Mahkemesi iptal kararı verebilirdi. Burada bir Anayasal ihlal olduğu kanaatinde değilim. Biz kendimizden eminiz.

Geçici Bakanlar Kurulu'nun profili ne olacak? Yöntem ne olacak? Yazılı mı?

bunlar tek tek görevlendirmeler olduğu için parti dengelerinden çok kişilerin özelliklerinden bir değerlendirme yapılacaktır. Orada devlet tecrübesi ya da STK tecrübesi benim için önemli hususlar. Zaten tecrübesi olan kişilerin etkin bir görev alacakları bir süre var.

Şehit Yüzbaşı'nın ağabeyi Yarbay'la ilgili soruşturma başlatıldı...

Zor günler yaşıyoruz. Her eve acı düşüyor. Biz bu acıları derinden hissediyor. Zor zamanlarda nasıl kenetlendiğimizi, deprem, sel terör felaketlerinde cümle alem şahit. Böyle bir haber geldiğinde yüreği sızlamayan kimse yok. Ateş düştüğü yeri çok daha fazla yakıyor.Başsağlığı dileğinizde devlet sağ olsun vatan sağ olsun sözlerinin nasıl bir gururla ifade ettiğine şahit oldum.

Geçen Gata'da gazilerimizi ziyaret ettim bir Gazimiz şuradan çıkıp hemen mcüadeleye devam edeceğim dedi. Annesini aradım 'Evladımı bugünler için yetiştirdim' dedi. Böyle günler dayanışma günler. Olası provokasyonlar varsa bnlara karşı da vakarla davranma günü.

Bizim askerimizin , subayımızın şuuru bu. Şu anda büyük bir kahramanlıkla al bayrak için çarpışıyor. Acıyı anlarız, ızdırabı hissederiz, orada kardeş acısıyla bu sözlerinb sarf ettiğini düşünüyorum, buna insani yaklaşmak gerekiyor. TSK mensuplarının en derin acıyı yaşayanların vakurla dim dik durduğuna da şahidim.

Saadet Partisi ve Büyük Birlik Partisi ile seçim ittifakı söz konusu olabilir mi?

Şu ana kadar böyle bir görüşme ve süreç yok. Ancak ilerleyen günlerde bu tarz çabalar olabilir. Keşke daha fazla bir araya gelse diye düşünüyorum.