SiyasetCumhurbaşkanı Erdoğan'dan İsveç'e net mesaj: Güvenlik kaygılarımızın giderildiğini görmek istiyoruz
Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İsveç'e net mesaj: Güvenlik kaygılarımızın giderildiğini görmek istiyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile ortak basın toplantısında konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İsveç kendi güvenliği için NATO üyeliğini istiyor, biz de kendi güvenlik kaygılarımızın giderilmesine destek olan bir İsveç görmek istiyoruz." dedi.

​Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İsveç kendi güvenliği için NATO üyeliğini istiyor biz de kendi güvenlik kaygılarımızın giderilmesine destek olan bir İsveç görmek istiyoruz. Madrid'de imzalanan 3'lü muhtırada da vurgulandığı üzere NATO'nun en temel unsurlarından biri terörizmin tüm biçim ve tezahürleri, mücadelede tam dayanışma ve iş birliğidir. Yeni İsveç hükümetinin 3'lü muhtırayı uygulama yönündeki taahhütlerinden memnuniyet duyduk" dedi.

Haberin Devamı

​Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki 2'li görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, "İsveç'in NATO'ya üyelik başvurusu görüşmelerimizde önemli yer tuttu. Türkiye NATO'nun açık kapı politikasının her daim güçlü destekçisi olmuştur. İsveç ve Finlandiya'nın katılım müzakerelerinin başlatılmasına da esasen bu yaklaşım doğrultusunda Madrid'de onay verdik. İsveç'i '200 senelik askeri ittifaklara katılmama' politikasına iten güvenlik kaygılarını anlayışla karşılıyoruz. Türkiye malumunuz PKK-PYD-YPG-FETÖ-DHKPC ve DEAŞ gibi terör örgütleriyle mücadele ediyor. Bu terör örgütlerinin hain saldırılarında çoğu çocuk ve kadın 40 bini aşkın vatandaşımızı kaybettik. Son olarak 15 Temmuz hain girişimde 29'u bu bina çevresinde olmak üzere 252 insanımız, FETÖ üyesi teröristler tarafından şehit edildi" dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğandan İsveçe net mesaj: Güvenlik kaygılarımızın giderildiğini görmek istiyoruz

'KAYGILARIMIZIN GİDERİLMESİNE DESTEK OLAN BİR İSVEÇ GÖRMEK İSTİYORUZ'

Erdoğan, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'un TBMM'yi ziyaret ettiğini ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sayın Başbakan bugün Gazi Meclisimizi ziyaret ederek FETÖ'nün demokrasimizin kalbine nasıl hançer saplamaya çalıştığını bizzat yerinde görmüş oldu. İsveç kendi güvenliği için NATO üyeliğini istiyor biz de kendi güvenlik kaygılarımızın giderilmesine destek olan bir İsveç görmek istiyoruz. Madrid'de imzalanan 3'lü muhtırada da vurgulandığı üzere NATO'nun en temel unsurlarından biri terörizmin tüm biçim ve tezahürleri, mücadelede tam dayanışma ve iş birliğidir. Yeni İsveç hükümetini 3'lü muhtırayı uygulama yönündeki taahhütlerinden memnuniyet duyduk. Savunma sanayinde ülkemize uygulanan kısıtlamaların kaldırılması ve ihracat izinlerinin verilmeye başlanması keza olumlu bir adım teşkil etti. Sayın Başbakanla bugünkü istişarelerimizde de muhtırada kayıtlı hükümlerin somut adımlarla hayata geçirilmesine yönelik beklentilerimizi açık bir şekilde paylaştım."

Cumhurbaşkanı Erdoğandan İsveçe net mesaj: Güvenlik kaygılarımızın giderildiğini görmek istiyoruz

'TERÖR ÖRGÜTLERİNİN, İSVEÇ'İN DEMOKRATİK ORTAMINI İSTİSMARI ENGELLENMELİDİR'

Haberin Devamı

"PKK, PYD-YPG, FETÖ ve DHKP-C terör örgütlerinin İsveç'in demokratik ortamını istismar etmesi muhakkak engellenmelidir" diyen Erdoğan, "3'lü muhtıranın bir bütün olarak eksiksiz uygulanmasının akabinde İsveç'in NATO üyeliğinin gerçekleşmesi ve yüzyıllara dayanan dostluk ilişkilerimize müttefiklik boyutunun da eklenmesi samimi temennimizdir. 3'lü muhtırada kayıtlı hususların uygulanmasını sağlamak ve izlemek için kurulan Finlandiya'nın da dahil olduğu daimi ortak mekanizmanın 2'nci toplantısı ay sonuna doğru Stockholm'de düzenlendiğinde daha olumlu bir tablo ile karşılaşmayı ümit ediyorum. Stratejik ortağımız İsveç'le ikili ilişkilerimizi ticaretten savunma sanayine kadar her alanda geliştirmek istiyoruz. Ticaret hacmimiz geçtiğimiz sene 3,7 milyar dolara ulaşarak rekor kırdı. Sahip olduğumuz potansiyel temelinde bu rakamı ilk planda 5 milyar dolar düzeyine çıkarmayı planlıyoruz" şeklinde konuştu.

'İSVEÇ, PKK'YI BİR TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK KABUL EDİYOR'

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ise konuşmasına Cumhurbaşkanı Erdoğan'a misafirperverliklerinden dolayı teşekkür ederek sözüne başladı. Kristersson, "Aslına bakarsanız başbakan olarak Avrupa Birliği (AB) dışındaki ilk 2'li temasımı gerçekleştiriyorum. Bunun için çok teşekkür ederim. Ankara'da olmak bir şeref benim için. Türkiye ve İsveç arasındaki ilişkilerin de ne kadar önemli olduğunu vurgulamak isterim. Pek çok farklı alanda bu ilişkilerimiz devam ediyor. Çok verimli bir toplantı gerçekleştirdik Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile. İsveç şunu anlıyor; Türkiye'nin PKK terör örgütüne karşı vermiş olduğu kanlı bir savaş var ve binlerce Türk de bu savaşın kurbanı olmak zorunda kaldı. Bunu anladığımızı belirtiyorum" dedi.

Haberin Devamı

Kristersson, İsveç'in Türkiye'ye terörizmle mücadelede yardım etmesini sağlamak istediklerini belirterek, "İsveç, PKK'yı bir terör örgütü olarak kabul ediyor. AB'de bir terör örgütü olarak kabul ediyor ve ABD'de de bir terör örgütü olarak kabul ediyor. Türkiye 70 sene önce NATO'ya katıldı. Bu ittifaka katılmak gerçekten bizim için hayati derecede önem taşıyan güvenlik meselesi. Çünkü Avrupa'nın bizim yakınımızda olan kısmında da Rusya'nın Ukrayna'yı illegal bir şekilde işgal etmesi sebebiyle bir güvenlik tehdidi söz konusu ancak elbette bir NATO üyesi olmak başka müttefiklerin sorumluluklarını da göz önüne almayı gerektiriyor. Bunun içerisinde elbette Türkiye de bulunuyor. Bu yüzden de İsveç tüm NATO üyeleri için bir güvenlik sağlayıcısı olmak istiyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

'İSVEÇ'İN DAHA HASSAS DAVRANMASINI BEKLİYORUZ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın toplantısında yer alan İsveçli gazetecinin "3'lü muhtırada halihazırda İsveç'in gerçekleştirmediği taahhüt acaba nedir? Ve daha önce İsveç'in 30 kişiyi iade edeceğini söylüyordunuz; daha sonra 73 kişiyi sınır dışı etmesi gerektiğini belirttiniz. Acaba tam olarak İsveç'ten talebiniz nedir" sorularına, "Bizim özellikle yapmış olduğumuz görüşmedeki hedef terörle mücadelede İsveç'in bu noktadaki tutumu ve bu rakamların tabi 30 olması 70 olması 100 küsur olması bunlar hepsi ayrı ayrı tartışılabilecek konular. Hatta bu arada 4 tanesi deport edildi. Böyle bir durum da söz konusu. Ama şu anda FETÖ terör örgütünden İsveç'te olan bir tanesi var ki ismini de vereceğim; Bülent Keneş, mesela bu teröristin Türkiye'ye deport edilmesi bizler için büyük önem arz ediyor ve bununla alakalı olarak da biz İsveç'in tabi daha hassas davranmasını istiyoruz. Biz 40 bin vatandaşımızı teröre kurban verdik. NATO'nun en önemli işlevi; birinci derece terörle mücadeledir. Biz 70 yıl oldu NATO'ya gireli. Ve NATO'da her zaman bu işin mücadelesini verdik, veriyoruz" şeklinde yanıt verdi.