Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara Arena'da gerçekleştirilen Ak Parti'nin aday tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada 'Varoluşumuzun ontolojik zemini' ifadesini kullanınca herkes arama motorlarından 'ontoloji' kelimesinin anlamını sorguladı
POSTA.COM.TR/ ÖZEL - Yaşar CAN
AK Parti 1'nci Olağanüstü Büyük Kongresi’nde Genel Başkan adayı olarak kürsüye çıkan Dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, konuşmasında kullandığı bilimsel terimlerle dikkatleri üzerine çekmişti.
Ankara Arena’da kongrede Davutoğlu’nun “bilgi felsefesi, bilgi kuramı” manasına gelen “epistemolojik” sözcüğüne konuşması o dönem hem gazeteciler arasında hem de siyaset dünyasında çokça tartışılmıştı. 'Epistemoloji' kelimesi o dönem kısa sürede arama motorlarında en çok arama yapılan konularından biri haline gelmişti.
Türk Dil Kurumu, Fransızca’dan gelen “epistemoloji” kelimesinin, kelime anlamını “bilgi kuramı” olarak verirken, felsefenin konusuna giren “epistemoloji”, bilginin kaynağını, doğruluğunu, imkanını ve sınırlarını araştıran, yoğunlaşan bilim dalı olarak tanımlanıyor.
"EPİSTEMOLOJİDEN" SONRA "ONTOLOJİ"
Başbakan Davutoğlu bugün gerçekleştirilen aday tanıtım ve seçim beyannamesi töreninde de kavramsal bir çıkışa imza attı. Davutğlu, 'Varoluşumuzun ontolojik zemini' dedi. Bu ifade başta sosyal medyada ve arama motorlarında anlamı en çok aranan ifade haline geldi.
Davutoğlu 100 maddelik konuşmasının 96. maddesinde şu ifadeleri kullandı:
"Varoluşumuzun ontolojik zeminini oluşturan doğanın ve çevrenin korunması gelecek nesillere olan bir borcumuzdur ve bu ülkenin havası, suyu, toprağı, güneşi, ırmakları, dağları, ormanları ve ovaları vatandaşlarımızın mekan bilincine ve devletimizin sorumluluk alanına emanettir."
NE ANLAMA GELİYOR?
Türk Dil Kurumu'nun sitesinde ise Ontoloji kelimesinin Fransızca kökenli olduğu belirtilerek 'Varlık bilimi ile ilgili, varlık bilimine ait' ifadeleriyle tanımladı.
ONTOLOJİ NEDİR?
Varlığı bütünüyle inceleyen felsefe dalı; varlıkbilim. Bir bütün olarak varlığı ele alan ve var olanların en temel niteliklerini inceleyen felsefe dalı. Ontoloji terimi ilk kez 17. yüzyılda kullanılmakla birlikte, felsefi bir yaklaşım olarak ele alınması eski Yunan'a, özellikle Aristoteles'e değin iner.