SiyasetDavutoğlu'dan Yunan Başbakan'a: Gel Güney'de çay içelim
Paylaş
Davutoğlu'dan Yunan Başbakan'a: Gel Güney'de çay içelim

İlk resmi yurt dışı ziyaretinde KKTC'ye giden Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras'a çağrıda bulundu

Davutoğludan Yunan Başbakana: Gel Güneyde çay içelimKKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'yla ortak basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, "Sayın Yunanistan Başbakanı hazırsa birlikte önce Güney'e gidelim, birlikte çay içelim, sohbet edelim. Sonra Kuzey'e gelelim, yine birlikte olalım. Akdeniz, bir çok medeniyetlerin, bir çok milletlerin ortak denizi olmuştur. Gelin beraber burada barışı inşa edelim" dedi.

Davutoğlu'nun açıklamasından diğer satır başları şöyle:


- Anadolu'dan Kıbrıs'a, anavatandan yavru vatana engel tanımayız. Denizleri derinlerden aşarız, Anadolu'nun suyunu yavru vatana getiririz. Bunu da kimse engelleyemez.

- İstedik ki Kıbrıs Adası, barış adası olsun, istedik ki Kıbrıs'ta sağlanan barış üzerinden Doğu Akdeniz'e barış ve refah huzur gelsin. İstedik ki Türkiye, Yunanistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kıbrıs Rum Yönetimi aynı masa etrafında otursun ve Doğu Akdeniz'i nasıl bir barış havzası haline getiririz diye düşünsünler ama biz ne kadar güçlü irade kullanmışsak maalesef istediğimiz ölçüde mukabele görmedik.



- Önümüzde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu var. O Genel Kurul'da tarafları bir daha bir araya getirin, gerekirse bir odada günlerce tutun. Ama artık o adaya barış, Doğu Akdeniz'e huzur ve istikrar gelsin.

- (Müzakerelerin ardından dönüşümlü yönetimin sağlanması durumunda) Bir Türk bir Rum cumhurbaşkanı olduğu Kıbrıs'tan bahsediyorum. Rum olursa da gelirim, ilk ziyareti buraya yaparım, Türk olursa da yaparım. Kıbrıs Devleti'nin başında Türkler ve Rumlar birlikte, iki dost halk olarak temsil bulundururlarsa bakmayız Türk mü var, Rum mu var.

- Orman ve Su Bakanımız bütün ekibiyle gelecek, Sayın Yorgancıoğlu’nun ekibiyle bir araya gelip en ayrıntılı biçimde konuşacaklar. Belediyelerin bütün altyapılarının düzenlenmesi, merkezden belediyelere kaynak aktarılması şeklinde bir model üzerinde çalışıyoruz. Bunu geliştirip, herkesi memnun eden bir proje üzerinde anlaşacağız.

- KKTC’de her türlü özgürlükler yaşanmakla ve temin altına alınmakla birlikte Kıbrıs Türk kimliğinin güçlendirilmesi ve herkesin bu kimlik etrafında hareket etmesi arzumuzdur.

SORU CEVAP


Soru: BM vatandaşlık ve nüfus konusunda Güney Kıbrıs’ın isteklerine karşı sessiz kalıyor. Siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Davutoğlu: Yürüyen müzakerelerin ilerlemesi durumunda toprak konusunu gündeme getirebilirsiniz. Önce devlet mekanizması netleşecek, o aşamaya sonra geleceğiz. Kimse KKTC’ye yönelik bir vatandaşlık unsurunu dayatamaz. Bu konuda kararlar da var. Burada hukuki çerçeve oturmuş durumda. Vatandaşlık verilmesi engelleyici bir unsur olarak görülmemeli.

Soru: Batı medyasında Türkiye’deki gençlerin IŞİD’e katıldığına yönelik haberler çıkıyor.

Davutoğlu: Maalesef uluslararası medyada bazı yanlış haberler mevcut. Türkiye en başından beri Suriye sınırının mültecilere açık olacağını ifade etti. Türkiye’de yaklaşık 1,2 milyon Suriyeli mülteci yaşıyor. Biz bugüne kadar 4,6 milyar dolar harcadık ve harcamaya da devam ediyoruz. Uluslararası toplum bu konuda Türkiye’yi suçluyor. Biz bu sınırı kapatmış olsaydık bu insanların büyük bir kesimi ölmüş olabilirdi ve çok daha büyük bir insani kriz yaşanmış olurdu.

Avrupa ülkelerinden gelenler, Türkiye’den katılımlara göre çok daha fazla. Biz bu konuda bütün bu ülkelerle istihbarat anlamında daha kapsamlı bir işbirliği istiyoruz.

Bu konuda çok fazla taraflı haberin yayımlandığını ifade etmeliyim. Buradaki sorumlu Esad rejimidir. Onların ayrımcı politikaları buna neden olmuştur. Uluslararası toplum da burada yeterli çabayı ortaya koymadı. Türkiye hiçbir radikal eylemi tasvip etmez. Bunları engellemek için elimizden geleni yapmaya hazırız.

RESMİ TÖRENLE KARŞILANDI

Davutoğlu, özel uçak "TUR" ile saat 11.10'da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) geldi.

Ercan Havalimanında KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu tarafından resmi törenle karşılanan Davutoğlu, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından tören kıtasını selamladı.

Davutoğlu ile eşi Sare Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ak Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Ali Şahin ve Yasin Aktay ile AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz de KKTC'ye geldi.

Başbakan Davutoğlu, havalimanından ayrılırken kendisini karşılamaya gelen vatandaşlarla aracından inerek bir süre sohbet etti. Vatandaşlarca "Türkiye'nin Gururu Saygıdeğer Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu Adamıza Hoşgeldiniz", "Konya'nın Gururu Sayın Başbakanımız KKTC'ye Hoşgeldiniz" pankartları açıldı.

Davutoğlu, Dr. Fazıl Küçük ve KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın kabirlerini ziyaret etti.

Davutoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından kabul edildi. İki lider basına bir süre görüntü verdikten sonra baş başa görüşme gerçekleştirdi. Davutoğlu’nun görüşme sonrası Eroğlu tarafından onuruna verilecek yemeğe katılacak. Eroğlu ve Davutoğlu, yemeğin ardından saat 13.45’te basın toplantısı düzenleyecek.

Saat 14.45’te KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber tarafından kabul edilecek olan Davutoğlu, 15.30’da Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile görüşecek. KKTC Başbakanlığı’ndaki görüşmenin ardından saat 16.00’da heyetler arası görüşmeye geçilecek.

Davutoğlu, saat 17.30’da Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı'nı (KTBK) 18.15’te de Boğaz Şehitliği’ni ziyaret edecek.

Başbakan Davutoğlu, saat 19.15’te KKTC Başbakanı Yorgancıoğlu’nun onuruna vereceği akşam yemeğinin ardından 21.00’de KKTC'den ayrılacak.

Haberin Devamı