Türkiye'den İsrail'e Dışişleri Bakanı düzeyinde 15 yıl sonra ilk kez ziyaret gerçekleşiyor. Bakan Çavuşoğlu İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid’le basın toplantısında açıklama yaptı. Çavuşoğlu, Filistin-İsrail meselesi ile ilgili, 'BM parametreleri içinde 2 devletli çözümün barış için tek yol olduğuna inanıyoruz. Farklılıklarımıza rağmen sürdürülebilir diyalog faydalı olacaktır.' dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün Filistin'e gerçekleştirdiği ziyaret sonrası bugün de İsrail'i ziyaret etti. Bakan Çavuşoğlu, İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid’le ikili ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdi.
Görüşmeler sonrası kameralar karşısına geçen bakanlar gündeme dair dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.
İSRAİL DIŞİŞLERİ BAKANI: İLİŞKİLERİMİZ İÇİN YENİ BİR ÇERÇEVE OLUŞTURDUK
Toplantıda sözü ilk alan İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid "Türkiye, İsrail'i tanıyan ilk Müslüman ülkedir bu yüzden biz her zaman diyaloga geri dönmeyi biliyoruz. Bir Türk bakanın 15 yıl sonra yaptığı ilk ziyaret sonrası sadece siyasi değil ekonomik gelişme olduğunu da gördük. Amacımız ülkelerimizin karşılıklı avantajlarını birlikte kullanmak. Salgın döneminde bile işbirliğimiz devam etti. Bunu memnuniyetle karşılıyoruz. Sayın bakan diplomasinin de ötesinde İsrailliler Türkiye'yi çok seviyor. Çok sayıda uçak Türkiye'ye gidiyor. İnsanlar ülkenizi seviyor. Bugün ilişkilerimiz için yeni bir çerçeve oluşturduk. Bundan ilerde çocuklarımız da faydalanacak." ifadelerini kullandı.
ÇAVUŞOĞLU: FARKLILIKLARIMIZA RAĞMEN SÜRDÜRÜLEBİLİR DİYALOG FAYDALI OLACAKTIR
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, "Sayın bakana daveti için çok teşekkür ediyorum. Sayın bakanla çok samimi bir görüşme gerçekleştirdik. Bu tutumu için kendine teşekkür ediyoruz. Farklılıklarımıza rağmen sürdürülebilir diyalog faydalı olacaktır. Bu sadece bizim için değil bölgedeki barış açısından da önemlidir. Görüşmemizde bölgesel barışı da konuştuk." diye sözlerine başladı ve şöyle devam etti;
"TÜRKİYE VE İSRAİL EN ÇOK KARŞILIKLI TİCARET YAPAN 10 ÜLKE ARASINDA"
Sayın bakanın da ifade ettiği gibi birçok alandaki ilişkilerimize yeniden enerji kazandırmaya ve sivil havacılıkla ilgili görüşmeleri yeniden başlatma konusunda karar kıldık. Türkiye ve İsrail en çok karşılıklı ticaret yapan 10 ülke arasında. Yaşadığımız zorluklara rağmen ticaret hacmimiz sürekli olarak artmaya devam etmiştir Geçen sene ticaret hacmimiz 8 milyar doları geçti. Bu seneki hacim de çok ümit verici. Bizler ticaret hacmini ve ekonomik işbirliğini artıma konusunda kararlıyız. Pozitif bir gündemde çalışmak anlaşmazlıkları çözebilir.
'DAHA FAZLA TURİST BEKLİYORUZ'
Siz de söylediniz, geldiğimden beri her bir İsrailliden bunu duydum. İsrailliler ülkemizi seviyor. Geçen Sene Türkiye ve İstanbul İsrailli turistlerin bir numaralı tercihi oldu. Bu ziyaretlerin devam etmesini istiyoruz. Daha fazla turisti farklı şehirlere bekliyoruz.
'İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM BARIŞ İÇİN TEK YOL'
Bugün Filistin-İsrail meselesini de görüştük. Dün Filistin'de görüşmelerim oldu. Biz BM parametreleri içinde 2 devletli çözümün barış için tek yol olduğuna inanıyoruz.
Kudüs'le ilgili hassasiyetlerimiz paylaştım. Biz aramızdaki bağların normalleşmesinin bu sürecin barışçıl olarak sonuçlanmasına da faydası olacağına inanıyoruz. Biz Türkiye olarak her zaman yapıcı bir rol oynadık, bu konuda da sorumluluğa hazırız. Sizin de Türkiye'ye ziyaretinizi bekliyoruz."
TÜRKİYE'DEN İSRAİL'E 15 YIL SONRA İLK ZİYARET
Bakan Çavuşoğlu'nun ziyareti Dışişleri Bakanı düzeyinde Türkiye'den İsrail'e 15 yıl sonra gerçekleştirilen ilk ziyaret oldu.
Türkiye'den İsrail'e en son Dışişleri Bakanı düzeyinde ziyaret dönemin Dışişleri Bakanı Ali Babacan tarafından 2007'de gerçekleştirilmişti.
2009 yılında Davos ve 2010 yılında 'Mavi Marmara' krizi nedeni ile iki ülke arasındaki tansiyon yükselmiş 2018'de diplomatik temsil maslahatgüzar düzeyine inmişti.
2021 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog arasındaki telefon görüşmeleriyle başlayan onarım süreci Mart ayında Herzog'un Ankara ziyaretiyle önemli bir ivme kazanmıştı.
7 SEKTÖRDE İŞBİRLİĞİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’un 14 yıl aradan sonra Mart ayında gerçekleştirdikleri buluşmada iki ülke arasında diplomasi, enerji, ticaret, tarım, Turizm, sağlık ve savunma konularında ilişkilerin canlandırılması için kritik adımların atılması kararı çıktı.
Bu çerçevede başta enerji, turizm ve savunma sanayi olmak üzere altyapı/inşaat, bilim, teknoloji, tıp endüstrisi ve tarımsal üretim konularında yeni işbirliği fırsatları değerlendirmeye sokuldu.
FİLİSTİN'DEN KRİTİK MESAJLAR
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ile düzenlediği ortak basın toplantısında İsrail ziyaretinde Filistin sorununun da konuşulacağını belirterek, " İsrail ile normalleşme sürecimiz sürüyor. Ancak Filistin davasına desteğimiz İsrail ile ilişkilerimizden tamamen farklıdır. Filistin politikamızın değişmesi mümkün değildir. Başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulması şarttır. Filistin'e destek konusunda elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz" dedi.