Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile bugün Rusya’nın Karadeniz sahil kenti Soçi’de bir araya gelecek. Kritik zirvenin en önemli gündem maddesi 50 gündür işlemeyen Karadeniz Tahıl Koridoru’nun yeniden aktif hale getirilmesi.
Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in (BM) girişimleriyle geçtiğimiz yıl faaliyete geçen ancak taleplerinin karşılanmaması gerekçesiyle Rusya’nın bu yıl 17 Temmuz’da çekildiği Karadeniz Tahıl Koridoru 50 gündür işlemiyor. Koridorun canlandırılması için bir süredir taraflar arasında aktif diplomasi izleyen Ankara ise bir kez daha devrede. Geçtiğimiz hafta Dışişleri Bakanı Hakan Fidan hem Kiev hem de Moskova’yı ziyaret ederken, bugün de Cumhurbaşkanı Erdoğan Rus mevkidaşı Putin’le Soçi’de buluşacak. Görüşmede, Ukrayna limanlarından çıkan gemilerin Karadeniz üzerinden dünyaya tahıl sevkıyatı yapması için oluşturulan koridorun devamı öncelikli gündem maddesi olacak. Tahıl Koridoru’nun tekrar başlaması, süresi, güvenliğinin sağlanması, hangi bölgelere dağıtılacağı, İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nin durumu ve Rusya’nın taleplerinin karşılanması gibi kritik başlıklar değerlendirilecek.
KARADENİZ’DE İSTİKRAR VURGUSU
İki liderin görüşmesinde Rusya- Ukrayna arasındaki savaş da ele alınacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türkiye’nin taraflar arasında uzlaştırıcı rol üstlenebileceğini bir kez daha dile getirmesi bekleniyor. Erdoğan’ın ayrıca, savaşın sadece iki ülkeyi etkilemediğini belirterek, Karadeniz’de istikrar vurgusu yapacağı kaydediliyor.
İKİLİ VE BÖLGESEL MESELELER
Soçi zirvesinde Türkiye ve Rusya ikili ilişkileri de liderlerin gündeminde yer alıyor. Ekonomik ilişkilerden enerjiye, turizmden savunma sanayindeki işbirliğine birçok başlığın ele alınması bekleniyor. Suriye ve Libya’daki son durum ile Kafkasya’daki gelişmelerin de görüşmede gündeme gelmesi öngörülüyor.
TAHIL KORİDORU NEDEN ÖNEMLİ?
Tahıl Koridoru sayesinde bugüne kadar yaklaşık 33 milyon ton tahıl ürünü dünyanın birçok noktasına sevk edildi. Böylece tahıl ve gıda fiyatlarının dengede tutulmasına katkı sağlandı. Moskova’nın Tahıl Koridorunu askıya almasının ardından ise tahıl fiyatlarında yüzde 15’ler civarında bir artış gözlemlendi. Koridorun aktif hale gelmemesi durumunda fiyatların daha da artacağı değerlendiriliyor. Öte yandan, Tahıl Koridoru Karadeniz’in güvenliği ve istikrarı açısında da önem taşıyor. Rusya’nın çekilmesinden sonra Karadeniz’de seyreden ticari gemilerin güvenliği riske girerken, Moskova Karadeniz’de Ukrayna limanlarına çeşitli saldırılar da düzenleyerek tahıl depolarına zarar verdi.
Kaynak: Hürriyet / Selçuk Böke & Aziz Özen