Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, gündemdeki önemli konulara ilişkin mesajlarını, milli mücadelenin simge mekanlarından birinde verdi. Mustafa Kemal’in, 100’üncü yıldönümü yaklaşan 30 Ağustos Zaferi ile sonuçlanan Büyük Taarruz’un emrini verdiği Konya’nın Akşehir İlçesi’nde... Murat ÇELİK/AKŞEHİR/POSTA
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Akşehir ziyaretini takip eden dört gazeteciyle, bugün müze olarak hizmet veren Batı Cephesi Karargâhı’nda bir araya geldi. Yunanistan’a sert tepki gösteren Bakan Akar, Rusya-Ukrayna savaşı sürerken Türkiye’nin çabalarıyla açılan tahıl koridorunun küresel önemine dikkat çekti. FETÖ ile mücadelenin halen devam ettiğini vurgulayan Hulusi Akar’a “Bugün itibariyle FETÖ gibi kriminalize olmamış başka tarikat ve cemaatlere karşı da aynı hassasiyet söz konusu mu?” diye sordum.
TUTUM DEĞİŞİKLİĞİMİZ YOK
Kıbrıs hakkında konuşan Hulusi Akar “Kıbrıs ile ilgili bizim hiçbir tutum değişikliğimiz yok. Kıbrıs bizim canımız. Biz orada garantörüz. İngiltere, Yunanistan garantörlük konusunda ne yapar bilemeyiz ama biz yasal garantörlük haklarımızı sonuna kadar kullanmakta kararlıyız.
Dolayısıyla bizim Kıbrıslı kardeşlerimizin hakkını, hukukunu koruma, kollama görevimiz devam ediyor. Biz Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin uygulanması suretiyle Karadeniz’in stratejik rekabet alanı olmasını önlemek için çalışıyoruz. Hem Rusya hem Batı buna uydu. Orada sükunet sağlandı ve devam ediyor” dedi.
BİZ İŞİMİZİ YAPIYORUZ
Abdülhamid Han sondaj gemisinin Türkiye ve Yunanistan arasında kriz yaratıp yaratmayacağına yönelik açıklamada bulunan Hulusi Akar “Biz şunu söylüyoruz; bir taraftan uluslararası hukuk, diğer taraftan meşru hak ve hukukumuz çerçevesinde Ege Denizi’nin, Doğu Akdeniz’in iki ülke arasında bir ortak çalışma alanı olması konusunda gerçekten çok samimiyiz.
Bunu hep talep ettik. Maalesef bunların karşılığını görmüyoruz. Görüşme taleplerimiz zafiyet olarak algılanmamalı. Diğer taraftan ‘Hakkımızı, hukukumuzu çiğnetmeyiz’ demek de herhangi bir tehdit değil. Biz normal işimizi yapıyoruz” diye konuştu.
GÖÇ DALGASI ARTACAKTI
İstanbul’da imzalanan sözleşmeyle Ukrayna tahılının dünyaya ulaştırılmasına değinen Bakan Akar “Ukrayna limanlarından sevk edilen tahılın bir de güvenlik boyutu var. Ukrayna’daki tahıl özellikle Afrika ülkelerine zamanında gitmeseydi, oradaki açlık ciddi boyutlara ulaşacaktı. Bu durum orada iktidar değişikliğine bile sebep olabilecekti. Tahılın taşınmasıyla orada fiyatlar ve tansiyon düştü. Tansiyonun düşmesiyle, siyasi kriz beklentisi de azaldı. Tahıl sevkiyatı biraz daha gecikseydi Avrupa’ya ve Türkiye’ye göç dalgası artacaktı. Tahıl krizi göçü de etkiliyor” diye konuştu.
GEREKEN YAPILIYOR
Bakan Akar, FETÖ ile mücadele konusunda “TSK, 17 Temmuz 2016’dan beri kurumsal olarak yapılması gereken ne varsa yaptı, yapmaya devam ediyor. İstihbarat birimlerimiz, adli makamlarımız, mülki makamlarımız, askeri hiyerarşimiz var... Yeni bir bilgi, belge geldiğinde bunların gereği yapılıyor. Bu ne bana bağlı, ne ona bağlı. Burası bir kurum. Otomatikman büyük bir hassasiyetle konu takip ediliyor” dedi.
Akar “TSK’da diğer tarikat ve cemaatlere hassasiyet var mı?” sorusuna “TSK, binlerce yıllık tarihinden süzülüp gelen milli, manevi, mesleki değerleriyle asil milletimizin sevgisinden, güveninden, duasından aldığı ilhamla, anayasa çerçevesinde, aklın ve bilimin ışığında, yasalar doğrultusunda, Sn. Cumhurbaşkanımızın ve sıralı amir ve komutanların emir ve komutasında milletinin emrinde, görevinin başında. Bunun dışındaki her şey işlem konusu” yanıtını verdi.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Akşehir Batı Cephesi Karargah Müzesi’nde, Mustafa Kemal’in Büyük Taarruz’un emrini verdiği masanın başında konuştuk.