SiyasetMillet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu
Paylaş
Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu

Altılı Masa’nın dün Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde yapılan ve 4.5 saat süren 13’üncü toplantısı sonrası CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ortak cumhurbaşkanı adayı olarak ilan edildi.

Altı liderin birlikte çıktığı genel merkez önündeki açıklamayı Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu yaptı. Daha sonra kürsüye gelen Kılıçdaroğlu, “Bizim soframız, barışın ve kardeşliğin sofrasıdır. Millet İttifakı olarak Türkiye’yi istişare ve uzlaşıyla yöneteceğiz. Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş sürecinin yol haritası üzerinde de mutabık kalmış bulunuyoruz, 11 madde... Diğer partilerimizin genel başkanları cumhurbaşkanı yardımcısı olacaktır” dedi.

Haberin Devamı
Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu olduMillet İttifakı, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in de katılımı ile Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde buluştu. Altılı masanın cumhurbaşkanı adayını belirlediği toplantı yaklaşık 5 saat sürdü. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, toplantı sonrası yaptığı açıklamada Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayının Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu açıkladı.

Millet İttifakının cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu

‘SEVGİLİ HALKIM, BAŞLIYORUZ’

Kılıçdaroğlu daha sonra CHP Genel Merkezi önünde toplanan kalabalığa seslendi. Kılıçdaroğlu kürsüye eşi Selvi Kılıçdaroğlu, İstanbul ve Ankara Belediye Başkanları ile birlikte çıktı. “Aday ben değilim; aday hepimiz” diyen Kılıçdaroğlu şöyle konuştu: “İki değerli arkadaşım; İmamoğlu ve Yavaş ile birlikte bir yola çıktık. Yolumuz aydınlık olsun, güzel bir gecedeyiz. Bugün bir değişimin temsilcisi olarak karşınızdayım. Sadece bir cumhurbaşkanı adayı değilim, bereket, huzur ve adalet hasretinin de adayıyım. Gülümseyen yüzleri tekrar görmek için adayım. Bir seçimi kazanmaktan fazlasına adayım.” Kılıçdaroğlu sözlerini “Sevgili halkım, başlıyoruz” diye noktaladı.

 

 

İKİ BAŞKANA GÖREV

Haberin Devamı

Millet İttifakı’nın yol haritasının açıklandığı metinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Yavaş, 12’nci madde olarak yer aldı. İki başkanın uygun zaman ve tanımlanmış görevle cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atanacağı belirtildi.

 

 

12 MADDELİK YOL HARİTASI

Toplantı sonrası, Millet İttifakı’nı oluşturan siyasi partilerin genel başkanlarının üstünde mutabık kaldıkları Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Sürecinin Yol Haritası açıklandı.

1-Geçiş sürecinde Türkiye’yi; Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ilke ve hedefleri ile mutabakata vardığımız referans metinleri doğrultusunda anayasa, yasa, kuvvetler ayrılığı, denge ve denetleme esasları çerçevesinde, istişare ve uzlaşıyla yöneteceğiz.

2-Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçişle ilgili Anayasa değişiklikleri, genel seçimde ortaya çıkan TBMM yapısının mümkün kıldığı en kısa sürede tamamlanacak ve yürürlüğe girecek.

3-Geçiş Sürecinde Millet İttifakı’na dahil partilerin genel başkanları Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacak.

4-Bakanlık dağılımı, Millet İttifakı’nı oluşturan siyasi partilerin çıkardığı milletvekili sayısına göre belirlenecek. İttifak partilerinin her biri kabinede en az bir bakan ile temsil edilecek. Bakanlıklara paralel olarak kurulmuş Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Politika Kurulları ve ofisler lağvedilecek.

Haberin Devamı

5-Bakanların atanma ve görevden alınmaları, mensup oldukları siyasi partinin genel başkanıyla uzlaşı içinde Cumhurbaşkanı tarafından yapılacak.

6-Geçiş Sürecinde Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisini ve görevini katılımcılık anlayışı, istişare ve uzlaşı esaslarına göre kullanacak.

7-Cumhurbaşkanlığı Kabinesine (Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve Bakanlar) yetki ve görev dağılımı, Anayasa ve yasalar çerçevesinde çıkarılacak Cumhurbaşkanı kararnamesi ile belirlenecek.

8-Cumhurbaşkanı; seçimlerin yenilenmesi, OHAL ilanı, milli güvenlik politikaları, Cumhurbaşkanlığı Kararları, Kararnameleri ve genel nitelikteki düzenleyici işlemler ile üst düzey atamalarda Millet İttifakı’na dahil partilerin genel başkanlarıyla uzlaşı içinde karar alacak.

9-Geçiş sürecinde yasama faaliyetlerinin işbirliği içinde gerçekleşmesini koordine edecek mekanizmalar oluşturulacak.

10-Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, mevcut Cumhurbaşkanının -var ise- siyasi parti üyeliği sona erecek.

Haberin Devamı

11-Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçildikten sonra yeni bir seçime gerek olmaksızın 13. Cumhurbaşkanı ve TBMM görev süresini tamamlayacak.

12-İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları cumhurbaşkanının uygun gördüğü zamanda ve tanımlanmış görevlerle Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanacak.

 

 

CUMHURBAŞKANLIĞI YARDIMCISI FORMÜLÜ MASAYA DÖNDÜRDÜ

SERT AÇIKLAMALARLA MASADAN AYRILDI

Altılı masa geçen perşembe cumhurbaşkanı adayı gündemiyle toplandı. 6 liderin imzasıyla aday konusunda ‘ortak bir anlayışa ulaşıldığı’ açıklaması yapıldı. Ancak cuma günü İYİ Parti Lideri Meral Akşener, partisinin yetkili kuruluyla yaptığı toplantı sonrası, diğer partilerin üstünde uzlaştığı CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığını kabul etmeye zorlandıklarını belirterek masadan çekildi.

 

 

BELEDİYE BAŞKANLARINA ADAYLIK ÇAĞRISI YAPTI

Akşener’in ‘Aday olun’ çağrısı yaptığı Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu; genel başkanları Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklediklerini beyan etti. İYİ Parti dışındaki 5 partinin lideri cumartesi olağanüstü toplantı yaptı. Bu sırada partiler arasında müzakereler devam etti. İmamoğlu ve Yavaş’ın ‘icracı cumhurbaşkanı yardımcısı’ olması formülü gündeme geldi.

Haberin Devamı

Millet İttifakının cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu

İMAMOĞLU VE YAVAŞ MÜZAKERE YÜRÜTTÜ

İmamoğlu ve Yavaş dün Akşener’i ziyaret etti. Çıkışta Yavaş “Milletimizin ayrılığa tahammülü yok” dedi. İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Akşener’in iki belediye başkanına ilettiği ‘icracı cumhurbaşkanı yardımcısı olmaları’ önerisini Kılıçdaroğlu’na da aktaracağını söyledi. Ardından Akşener ve Kılıçdaroğlu, bir otelde görüştü. İmamoğlu ve Yavaş da görüşmeye katıldı. Görüşme sonrası Akşener tekrar masaya döndü ve 5 lider ile Saadet Partisi Genel Merkezi’nde bir araya geldi.