Altı partinin tek listeyle seçime girmesi halinde 400 milletvekili çıkarabileceği yorumlarına rağmen bu mümkün olmadı. Saadet, DEVA ve Gelecek partilerinin ittifak içinde ittifak yapıp tek listeyle seçime girme çabası da sonuçsuz kaldı.
Millet İttifakı’nda, ittifak içi ittifak formülünde çatı sorunu aşılamadı. Saadet, DEVA ve Gelecek partileri seçime 81 ilde tek listeyle girme konusunda anlaşamadı. Millet İttifakı, seçimde birden fazla liste çıkaracak.
Milliyet’ten Mehtap Gökdemir’in haberine göre, Millet İttifakı bünyesinde kurulan Seçim İttifakı Komisyonu, TBMM’de anayasal çoğunluğu elde edebilmek için milletvekili seçimlerinde uygulanabilecek alternatifler üzerinde yaptığı çalışmayı liderlere sundu. Liderlerin yapacağı görüşmelerin ardından listelere son şekli verilecek.
TEK LİSTE OLMADI
Edinilen bilgiye göre; en verimli sonucun oyları kanalize edebilmek şartıyla, altı partinin tek bir listeyle girmesi olduğu, ancak bunun siyaseten mümkün olmadığı, böyle bir beklenti de kimsede olmadığı değerlendirmesi yapıldı. Altı partinin tek listeyle girmesi halinde 400 milletvekilinin çıkabileceği yorumu yapıldı.
Saadet, DEVA ve Gelecek partileri arasındaki üç partinin tek listeyle seçime girme görüşmelerinden sonuç alınamadı.
Kulislerde altı partinin 4 ya da 6 liste çıkarabileceği konuşuluyor. 4 liste formülüne göre; CHP, İYİ Parti, DEVA ve Saadet kendi amblemiyle seçime gireceği iddia ediliyor. Ancak bu durumda DP ve Gelecek Partisi’nin hangi partinin listesi altında seçime gireceği konusunda da henüz netlik kazanmış bir anlaşma bulunmuyor. Kulislerde dile getirilen bir diğer seçenek de altı partinin altı liste çıkarması. Ancak bu durumda tüm seçim bölgelerinde altı liste olmayacak.
6 partinin tümü, her ilde aday göstermeyecek. CHP ve İYİ Parti dışındaki dört partinin 50 ilde liste çıkarması öngörülüyor. Bazı illerde ise iki liste ya da tek liste olacak. Bayburt gibi bazı illerde tek liste çıkarılması üzerinde duruluyor. Altı parti bazı illerde iş birliği yapacak ve ortak liste çıkaracak. Altı partinin 10 ya da 15 ilde ortak liste çıkaracağı ifade ediliyor.
İL İL İŞ BİRLİĞİ
Genelde 4 milletvekilinin altında olan ya da Doğu ve Güneydoğu’nun ağırlıklı olduğu ve küçük olarak nitelendirilen illerde iş birliği yapılacağı yorumları yapılıyor. İş birliği modellerine giren iller arasında Bayburt, Gümüşhane, Adıyaman, Iğdır, Mardin olduğu ifade ediliyor.
Millet İttifakı’ndan bir kurmay, “CHP, İYİ Parti ve DEVA kendi başlarına girer. Burada Gelecek, Saadet ve Demokrat Parti’nin tavrı önemli. İttifak içi ittifakta herhangi bir anlaşma söz konusu olmazsa altı parti ayrı girer. Büyükşehirlerde ayrı liste çıkar. Bunun dışında birçok ilde ikili, üçlü iş birliği olur. Mesela Gümüşhane ilinde bir parti aday çıkarır, diğer beş parti destekler. Bir ilde CHP’nin bir adayı, İYİ Parti’nin bir adayı olur. Diğer dört parti İYİ Parti ve CHP’yi destekler. İl il iş birliği olur. Bazı illerde 5 olur, 3 olur, bazı illerde altı farklı amblem olur, bazı illerde sadece bir partinin amblemi olabilir. İl bazlı ittifak olacak” değerlendirmesini yaptı.