İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Çalışma Ekonomisi Öğretim üyesi Doç. Dr. Nilgün Tunçcan Ongan 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak genel seçimlerde Halkların Demokratik Partisi'nden aday olmak için İstanbul Üniversitesi'ndeki görevinden istifa etti
Evrensel gazetesinde köşe yazarlığı yapan Ongan özellikle işçi hareketi, sendikal örgütlenme özgürlüğünün önündeki engellerle ilgili çalışmalarıyla tanınıyor. Doç. Dr. Ongan, akademik çalışmalarının yanı sıra SEKA direnişi, TEKEL direnişi, Hava İş Grevi, Metal İşçilerinin Grevi, Ülker işçilerinin direnişi gibi emek mücadelelerine akademik çevrelerden destek örgütlenmesi kampanyalarının düzenlenmesine aktif biçimde katıldı. Grevdeki işçileri sık sık ziyaret eden Ongan köşe yazılarında da direnişteki işçilerin anlattığı deneyimlere yer vermekte.
Doç. Dr. Ongan, Hatip Dicle’nin milletvekilliğinin iadesi, KCK davasından tutuklanan sosyolog, yazar 'Müge Tuzcuoğlu’na özgürlük' kampanyası, TMK Mağduru çocuklar için adalet kampanyalarının örgütlenmesinde görev almıştır.
Doç. Dr. Nilgün Ongan
Doğum Tarihi: 04 Mayıs 1974/ Ankara
Öğrenim Durumu
Lisans: İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İngilizce İktisat Bölümü (1991- 1996)
Yüksek Lisans: İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü/ AB’nin Sosyal Politikaları ve Endüstri İlişkileri (1997- 1999)
Doktora: İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü/ Çalışma Ekonomisi (2000- 2004)
DOÇ.DR. NİLGÜN ONGAN KİMDİR
İ.Ü İktisat Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü’nde; 1997 yılında araştırma görevlisi, 2008 yılında yardımcı doçent (mahkeme kararıyla), 2014 yılında doçent olmuştur. 2001- 2003 yılları arasında İktisat Fakültesi Araştırma Görevlisi Temsilciliği yapmıştır. Öğretim Elemanları Sendikası’nda (ÖES) şube başkan yardımcılığı görevinde bulunmuştur (1998).
Halen KESK/ Eğitim- Sen 6 no.’lu şube üyesi olup, 2014 yılındaki şube kongresinde divan başkanlığı yapmıştır.
HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’in akademik danışmanlar grubu (Blok Akademi) içinde yer almıştır.
TEKEL, Hey Tekstil, Hava- İş direnişi, Ülker, SEKA, Halkalı Tema Park gibi birçok işçi grevinde fiilen bulunmuş ve çok sayıda işçi kurultayına katılmıştır.
SEKA’nın özelleştirilmesine karşı, Selüloz-İş Sendikası’nın talebi üzerine, rapor hazırlayan akademisyen grubu içinde yer almıştır (2005).
TÜPRAŞ’ın özelleştirilmesine karşı Petrol-İş sendikasıyla çeşitli düzeylerde ortak çalışmalar sürdürmüştür.
2012 yılında havacılık sektörüne getirilen grev yasağına karşı yürütülen ulusal ve uluslararası kampanyalarda aktif olarak çalışmıştır.
Gündemdeki metal grevi ve grev yasağına karşı işçilerle dayanışma göstermek için örgütlenen Aydın ve Akademisyenler Platformu’nda aktif olarak yer almaktadır.
Gerek asistanlar tarafından yürütülen 50/ D hareketi gerekse üniversite içinde yürütülen pekçok işçi eylemine destek hareketleri ve tertip komiteleri içinde yer almıştır.
Kamuoyunda “taş atan çocuklar” olarak bilinen TMK mağduru çocuklar için oluşturulan Çocuklar İçin Adalet Girişimi’nde yer almıştır. Hatip Dicle’nin milletvekilliğinin iadesi ve Müge Tuzcuoğlu’nun özgürlüğüne kavuşması için yürütülen kampanyalarda aktif olarak yer almıştır.
Çeşitli sivil toplum örgütleri ve sosyalist gruplarla kısa süreli eğitim çalışmalarında bulunmuştur. Kamuoyu oluşturmaya yönelik çeşitli platformlarda çağırıcı ve düzenleyici olarak yer almıştır (Akademi Susmayacak, Hava- İş grevi, Metal grevi vb).
Haziran 2014’ten beri Evrensel Gazetesi’nde köşe yazarlığı yapmaktadır. Sendikacılık, çalışma ekonomisi, çocuk işçiliği ve sosyal politika alanında ulusal ve uluslararası makaleleri bulunmaktadır.
İ.Ü Bilimsel araştırma projeleri kapsamında iskan politikaları, göç ve etnik azınlıklar konusunu araştıran “Göç Eksenli Bölgesel Kalkınmanın Demografik Analizi: Gökçeada Örneği” başlıklı bir projenin yürütücülüğünü yapmış ve proje 2011 yılında tamamlanmıştır.
HDP Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Hakan Ongan’la evli ve bir kız çocuğu annesidir.