Türkiye genelinde 08.00 itibarıyla başlayan oy verme işlemi saat 17.00 itibarıyla sona erdi. Sandıklar kapandı, sayım başladı. Türkiye bugün, 13. cumhurbaşkanını ve 28. dönem milletvekillerini seçmek için sandık başına gitti. Sonuçlar açıklanır açıklanmaz posta.com.tr’de olacak. İşte 14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde son gelişmeler.
Türkiye’nin, 5 yıl boyunca görev yapacak cumhurbaşkanı ile yeni parlamento üyelerinin belirleneceği seçim için ülke genelinde 973 ilçede, 1094 seçim çevresinde 191 binden fazla sandık kuruldu. Milyonlarca seçmenin oy kullanması ile sabah saatlerinden itibaren sandık başlarında yoğunluk yaşandı. Türkiye genelinde 08.00 itibarıyla başlayan oy verme işlemi saat 17.00 itibarıyla sona erdi. Sayım başladı.
SEÇİM YASAĞI KALKTI
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, 18.30 itibarıyla seçim ile ilgili yayın yasağının kaldırıldığını duyurdu.
SANDIKLARIN KAPANMASININ ARDINDAN YSK'DAN İLK AÇIKLAMA
YSK Başkanı Yener, "Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde oy verme işlemleri sonuçlanmış, Kurula şu ana kadar yansıyan olumsuz durum söz konusu olmamıştır." dedi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN PAYLAŞIM
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sandıkların kapanmasının ardından açıklama geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Twitter'dan yaptığı açıklama şöyle:
Değerli dava ve yol arkadaşlarım...
Oy verme işlemi ülkemiz genelinde, hamdolsun, demokrasimize yakışır bir şekilde tamamlandı. Şimdi, her zaman olduğu gibi sandıklara sıkı sıkıya sahip çıkma vakti. Sonuçlar kesinleşinceye kadar milletimizin iradesini korumaya devam!..
ÖNCE CUMHURBAŞKANI SEÇİMİNE AİT OY PUSULASI SAYIMI YAPILACAK
Seçmen, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulunduğu iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa attı. Önce cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulalarının sayımı yapılacak. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 3 milyon 416 bin 98 seçmen için, 73 ülke ve 156 yerdeki yurt dışı temsilciliğinde oy verme işlemi 9 Mayıs’ta bitti. Yurt dışında kullanılan oy pusulaları, Türkiye’ye getirildi. Yurt dışı oylar da Türkiye’de oylamanın tamamlanmasının ardından, diğer oylarla eş zamanlı sayılacak.
SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI
Seçim yasakları kapsamında:
Bugün saat 06.00’dan 24.00’e kadar alkollü içki satılamayacak.
İçkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak.
Eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda da yalnızca yemek verilebilecek.
Seçim yasaklarına ve belirtilen kurallara uyulmak şartıyla bugün saat 18.00’den sonra düğün yapılabilecek.
Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka kimse silah taşıyamayacak.
Her türlü yayın organlarınca seçim günü saat 18.00’e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak.
18.00-21.00 saatleri arasında sadece YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek.
Bütün yayınlar, saat 21.00’den sonra serbest olacak, ancak YSK gerek görülmesi halinde saat 21.00’den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verebilecek.
5 İTTİFAK KURULDU
28. Dönem Parlamentosu’nu belirlemek üzere yapılan Milletvekili Genel Seçimi’ne 24 siyasi parti ile Türkiye genelinde 151 bağımsız milletvekili adayı katıldı. Bazı siyasi partiler, 5 ayrı ittifakla seçime girdi. Bu kapsamda, AK Parti, MHP, BBP ve Yeniden Refah Partisi, ‘Cumhur İttifakı’ adıyla seçime katıldı. ‘Millet İttifakı’nı, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) ile Demokrat Parti oluşturdu. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ile Türkiye İşçi Partisi (TİP), “Emek ve Özgürlük İttifakı” adı altına seçime girdi. Anayasa Mahkemesi’nde açılan kapatılması istemli davada süreç devam eden HDP de Yeşil Sol Parti listelerinden seçime katıldı. Zafer Partisi ve Adalet Partisi, ‘ATA İttifakı’ adı altında, Türkiye Komünist Partisi, Türkiye Komünist Hareketi ve Sol Parti ise ‘Sosyalist Güç Birliği İttifakı’ adı altında seçime girdi.
CUMHURBAŞKANI ADAYLARI
Cumhurbaşkanı seçimi pusulasında, kurayla belirlenen sıralamaya göre, Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce, Kemal Kılıçdaroğlu ve Sinan Oğan’ın adı yer aldı. Ancak adaylardan Muharrem İnce, 11 Mayıs’ta adaylıktan çekildiğini açıkladı. Pusulaların basımı ve dağıtımı tamamlandığı için İnce’nin adı pusulada yer almaya devam etti. YSK’nın dün verdiği karara göre, çekilmiş olsa bile İnce’ye verilecek oylar geçerli sayılacak.
OYLAR HANGİ HALLERDE GEÇERSİZ SAYILACAK?
Seçmenler, cumhurbaşkanı ve milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koydu. Önce cumhurbaşkanı seçimi oy pusulaları sayılacak.
Aynı zarftan çıkan oy pusulalarından birinin geçersiz olması, diğerini de geçersiz kılmayacak.
‘Evet’ ya da ‘Tercih’ mührü basılmayan, birden fazla ittifaka, aynı ittifakta yer almayan parti veya adaya mühür basılması halinde oylar geçersiz olacak.
Oy pusulasının bütünlüğünün bozulacak şekilde yırtılması veya koparılması, pusula üzerine mühür dışında veya mühür yerine herhangi bir özel işaretin, isim, imza, kaşe veya parmak izinin basılması da kullanılan oyu geçersiz kılacak.
Oy pusulasının belirgin bir şekilde karalanması, çizilmesi veya işaretlenmesi, zarftan işaret amacı taşıyan herhangi bir madde çıkması hallerinde de oylar geçersiz sayılacak.
MERAK EDİLENLER
Cumhurbaşkanı seçimi ilk oylamada biterse sonuçlar ne zaman açıklanır?
Bu durumda YSK, cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçlarını seçim günü saat 23.59’a kadar ilan edecek.
Cumhurbaşkanı seçimi ikinci oylamaya kalırsa süreç ne olacak?
İlk oylamada geçerli oyların salt çoğunluğu sağlanmadığı takdirde seçim ikinci oylamaya kalacak. İlk seçimde en çok oy alan iki aday, 28 Mayıs’ta yapılacak ikinci oylamada yarışacak.
İkinci oylamada seçmenler nerede oy kullanacak?
Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci oylamaya kalması halinde seçmenler, aynı seçmen bilgi kağıdı ile ilk seçimde oy verdikleri sandık alanlarında oylarını kullanacak.