Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a kritik bir teklif geldi. İki lider arasında geçen SİHA diyaloğunu Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın anlattı. Ukrayna'dan tahıl sevkiyatı için ilk geminin yarın yola çıkabileceğini de söyleyen Kalın, Doğu Akdeniz'deki gelişmelerle ilgili de Atina'ya mesaj verdi.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulisi programında gündemi değerlendirdi.
"ALKIŞ YETMEZ, DESTEKLEMELERİ GEREKİR"
İbrahim Kalın'ın açıklamalarından satır başları:
Bütün dünyanın bu anlaşmayı alkışlaması yetmez. Başka alanlarda da desteklemesi gerekir. Tahıl sevkiyatı anlaşması başarıyla sonuçlanırsa barış müzakerelerinin başlaması imkansız değil.
Savaşı durdurma yönünde uluslararası toplum irade koymazsa 2-3 ay sonra yeniden savaşı konuşur oluruz. Eşzamanlı olarak rahatlama içerisinde olamayız. Yapılan tahıl anlaşmasını korumamız gerekiyor. Diplomatik girişimlerimiz bu çerçevede devam edecek.
Tahran'daki görüşmeler, Putin'le yapılan görüşmeler ve aynı zamanda Zelenski ile yapılan görüşmeler tahıl trafiğinin başlamasının nedenidir. Bu kadar görüşme olmasaydı bu sevkiyatı yapmak mümkün olmazdı. Hem batıya, hem Rusya'ya hem de Ukrayna tarafıyla diplomatik görüşmeler gerçekleştirebilen başka lider yok.
PUTİN'İN ERDOĞAN'A YARI ŞAKA YARI CİDDİ TEKLİFİ
Bu Cuma Soçi'ye gideceğiz. Bütün bu konuları görüşeceğiz.
(Ortak SİHA anlaşması teklifi yapıldı mı?) Yarı şaka yarı ciddi Sayın Putin, "Ukrayna'ya SİHA veriyorsunuz, bize de versenize, biz de almak isteriz" dedi. Cumhurbaşkanımız da tebessüm etti. Konuşabiliriz gibisinden. Taahhüt söz konusu değil. Sayın Putin de tavrımızın farkında. Ukrayna'nın nefsi müdafaa hakkını tanıyoruz. Ama bunu biz savaşı tahrik etmek için değil, bir an önce sonlandırmak için yapıyoruz.
YUNANİSTAN İLE YAŞANAN GERİLİM
Yunan dostlarımız dahil kimse Sultan Abdülhamid Han'dan korkmasın. Türkiye egemenlik hakları çerçevesinde kendi karasularında istediği şekilde arama, sondaj çalışmaları yapar.
Daha önce Oruç Reis ve diğer gemilerimiz nasıl arama yaptıysa Sultan Abdülhamid gemisi de yapacaktır. KKTC tarafından lisansını aldığımız bölgelerde arama çalışmalarını yaparız. Kendi karasularımızda zaten hakkımız var.
Yunanistan Adalar üzerinden öyle taleplerde bulunuyor ki; 40 bin kilometrekarelik deniz alanında egemenlik hakkı talep ediyor. Dünyanın hiçbir yerinde olamaz böyle bir şey. Yunanistan tarafı şunu yapıyor: Türkiye aleyhine cephe oluşturarak kendisine jeopolitik ve politik alanlar açmaya çalışıyor. Kısa vadeli popülist kazanımlar dışında kimseye faydası olmaz.
(Mısır'la normalleşme süreci) Biraz ağır gitmekle beraber ilerliyor. Bazen deniyor ki ne değişti? Haklı bir soru. Bunu anlatmak da lazım. Her birinin dosyası farklı. Suudilerle Kaşıkçı meselesinde. BAE ile İran meselesinden dolayı. İsrail'le Filistin'le yaşananlardan dolayı. Farklı gerekçelerle ilişkilerimiz daraldığı dönemler oldu. Ama ilelebet böyle devam edecek diye bir şey yok. Normalleşmenin ülkemizin faydasına olacağını gördüğümüz zaman adım atmaktan sarfı nazar etmedik. Biz her zaman bir adım önde olacağız. Bana uzatılan barış elini ben yumrukla karşılamam.
Yunanistan'ın karşıt cepheler oluşturma planı büyük oranda çöktü. Yunanistan'ın maksimalist taleplerini sahadaki gerçekler diye önümüze koyduğunuz zaman, bunu kabul etmemizi kimse beklemesin bizden. Biz Yunanistan'la gerilim peşinde değil. Türkiye ve Yunanistan bu bölgede birlikte yaşamak zorunda. Karşılıklı çıkar ilişkisini esas alan, hak ve hukuka dayalı adilane bir ilişki olması için gayret gösteriyoruz. Bunun için Sayın Cumhurbaşkanımız, Miçotakis'i İstanbul'da ağırladı. Cumhurbaşkanımız, "Sayın Miçotakis, aramızda bir mesele olduğunda bunu üçüncü tarafla çözmeye çalışma. Türkiye'ye baskı yapmaya çalışma. Bu işe yaramaz" dedi. Ama Sayın Miçotakis yine gitti başka yerlerde başka şeyler söyledi.
ABD'NİN ATİNA POLİTİKASI
Doğu Akdeniz'de Türkiye ile Yunanistan arasında barış olsun diyorsanız bunu anca adilane bakış açısıyla bize yaklaşırsanız yapabilirsiniz. Yunanistan'ın şu talebine evet deyin, bu talebine evet deyin... Böyle bir şey olabilir mi? Amerikalılarla da biz bunu konuşuyoruz.
ABD İLE F-16 GÖRÜŞMELERİ
Biden yönetimi olumlu yaklaşıyor. Kongre'den bazı itirazlar ve şart koyma çabası var.
F-16'ları veririz ama karşılığında Türkiye'nin bazı şeyleri yapmaması kabul ediliyor. ABD yönetimi de şartlı formülden rahatsız. Yönetim yetkiyi Kongre'den aldıktan sonra, bize F-16'larla ilgili nasıl bir teklif sunacak, göreceğiz.