12 Haziran'da yapılacak genel seçimlerde yaklaşık 2 milyon engelli yurttaşın fiziki koşullar nedeniyle oy kullanma haklarını kullanamama sorunu ile karşı karşıya olduğu bildirildi.
Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, Türkiye’de oy kullanmak için evinden çıkan engellinin birçok problemle karşılaştığını söyledi.
Türkiye’deki 8.5 milyon engelliden 4 milyonunun seçme ve seçilme hakkı bulunduğunu belirten Boyraz, "Ancak yaklaşık 2 milyon engelli, fiziki şartların zorluğu nedeniyle sandık başına gidemiyor" dedi.
Engellilerin seçme ve seçilme hakkının gasp edildiğini öne süren Boyraz, "Engellilere yönelik yapılan düzenlemelerin yetersiz olduğuna dikkati çekti.
Boyraz, "Engellilerin kendilerini ifade etme ve kendilerini yönetecek iradeyi seçme yetkileri elinden alınıyor. Bu körler için de bedensel engelliler için de aynı" diye konuştu.
Türkiye’de engellilerin kaldırımlar başta olmak üzere okul önünde rampalar ve asansörlerin olmayışı nedeniyle sandığa ulaşmakta zorluk çektiğini vurgulayan Boyraz, oy kullanma konusunda sıkıntı yaşayanların sadece bedensel engelliler olmadığını söyledi.
-GÖRME ENGELLİLER KENDİ İRADESİNİ SANDIĞA YANSITAMIYOR-
Görme engellilerin de oy kullanırken sorun yaşadığını anlatan Boyraz, "Görme engellilerin eline mühür verilerek ’git oyunu kullan’ deniliyor. Yanında refakatçi eşi ve çocuğu olsa da onlar da, ’buraya mührü bas’ diyerek kendi tercihlerine yönlendiriyor. Engellilerin kendi iradesinin elinden alındığını savunuyoruz. Gelişmiş ülkelerde böyle bir şey yok. Kabartma oy pusulası var. Parti amblemi ve parti ismi bu kabartmalarla yazılıyor. Görme engelliler kendi tercihlerini yapabiliyor. Türkiye’de yaklaşık 1 milyon görme engelli kendi iradesiyle oy kullanamıyor" diye konuştu.
Genellikle engellilerin fiziki şartlar nedeniyle ’Dün oy kullanmadım. Bugün de kullanmasam olur’ düşüncesini taşıdığını vurgulayan Boyraz, şunları kaydetti:
"Maalesef engellilerimiz sandık başına gitmiyor ve gidemiyorlar. Yaklaşık 2 milyon engelli, fiziki şartların zorluğu nedeniyle sandık başına gidemiyor. Bu konuda YSK’ya başvuruda bulunduk. YSK ’Benim görevim seçim sistemini ayarlamak’ dedi. Otobüsleri, kaldırımları, okulları düzenlemenin kendi görev sahalarında olmadığını söyledi. Kabartmalı seçmen kağıdı talebinde bulunduk. ’Devlet tarafından verilen bütçenin yetersiz olduğu belirtildi. Bu böyle devam etmeyecek. 2005 yılından çıkarılan yasaya göre her alanda kişilerin yaşamını kolaylaştıran düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Referandumdan sonra engellilere ’pozitif ayrımcılık’ konusu Türkiye’nin Anayasası’na girdi. Artık bu düzenlemeler yapılmak zorunda."
-SÜRÜNEREK DE OLSA SANDIĞA GİTMELİLER-
Türkiye’de engellilerin hak ve hukuklarını alabilmeleri ve sosyal devlet imkanlarından yararlanabilmelerinin yolunun, kendi öz iradelerini sandığa yansıtabilmelerinden geçtiğini vurgulayan Şükrü Boyraz, "Biz artık sakatlanmaya neden olan unsurların ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Trafik kazası, iş kazası, akraba evliliği gibi hemen her alanda tedbirler alınmalı. Engellilerimiz bu düzenlemeler için öz iradesini kullanmalılar. Engelli vatandaşlarımız sürünerek de olsa oyunu kullanmaya gitmeli. ’Bir oydan bir şey olmaz’ denilmemeli. Hepimiz sokağa çıkmak zorundayız. Zor şartlarda da olsa oy kullanmalarını bütün engelli kardeşlerimizden rica ediyorum" diye konuştu.
Ömer Sarı - AA