Cumhurbaşkanlığı ve 28’nci Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Seçimleri, 14 Mayıs’ta yapılacak. Seçim kararının resmen alınmasıyla birlikte, ittifak görüşmeleri, milletvekilliği aday adaylığı süreçleri ve liste hazırlıkları hız kazandı.
AK Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi’nde milletvekilliği aday adaylığı için başvuru süreci bugün başlıyor. AK Parti adaylık başvurusu yapacaklardan, belirlenecek asgari tutarı AFAD’ın deprem yardım hesaplarına bağış olarak yatırmasını istiyor. CHP’de ise başvuru ücreti 30 bin lira. Kadınlar, gençler ve yüzde 40 veya üzeri engeli bulunanlar için bu ücret 15 bin lira. Malatya, Osmaniye, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman ve Hatay’da başvuru yapacak aday adaylarından ücret alınmayacak. MHP’de milletvekili aday adaylığı için başvurular yarın başlayacak. Başvuru süreci 21 Mart saat 17.00’de sona erecek. Milletvekili aday listeleri 10 Nisan’da Yüksek Seçim Kurulu’na teslim edilecek. 19 Nisan’da kesin aday listeleri ilan edilecek.
HÜDA PAR KATILDI
Cumhur İttifakı’nda yer alan parti sayısı artabilir. HÜDA PAR, Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday çıkarmayacağını ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı destekleyeceğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Anavatan Partisi Genel Başkanı İbrahim Çelebi ile görüştü. AK Parti heyeti daha önce de Yeniden Refah Partisi ile görüşmüştü.
İTTİFAK İÇİ İTTİFAK
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, katıldığı televizyon programında “Gelecek ve DEVA Partileri ile Saadet Partisi arasında bir seçim ittifakının yapılmasını önemsiyorum. Üç parti ayrı ayrı seçime girdiğimiz zaman en fazla 3-4 milletvekili çıkartılabiliyor. Ancak biz bir araya geldiğimiz zaman mecliste 30-40 milletvekili ile temsil edilme imkanımız var” dedi.
TİP, KILIÇDAROĞLU İÇİN MYK'YI YETKİLENDİRDİ
Türkiye İşçi Partisi (TİP) parti meclisinde 14 Mayıs’ta yapılacak seçime ilişkin kararlar aldı. Sonuç bildirgesinde seçime Emek ve Özgürlük İttifakı listesinden ancak kendi adları ve amblemleriyle girme kararı alındığı duyuruldu. “Gerekçe, bu seçeneğin Cumhur İttifakı cephesini zayıflatacak olması” denildi. “Kılıçdaroğlu’nun adaylığının desteklenmesi yönündeki değerlendirmemizi başta Emek ve Özgürlük İttifakı’ndaki müttefik kurumlar olmak üzere demokratik kamuoyuyla istişare ederek karar haline getirmek konusunda MYK yetkilendirilmiştir” ifadeleri yer aldı.
"TÜRKİYE ALEYHİNE HİÇBİR ŞEY YAPMAYIZ"
Memleket Partisi’nin cumhurbaşkanı adayını belirlemek için bütün il ve ilçe başkanlıklarında üyeler oy kullandı. İnce, cumhurbaşkanı adayı oldu. İnce “Türkiye’nin aleyhine hiçbir şey yapmayız merak etmeyin. Meydana çıkalım, bir tartılalım. Olmuyorsa seçime iki gün kala gereğini yaparız. Birinci hedefimiz Erdoğan’ı göndermek. İkincisi bizim iktidar olmamız” dedi.
600 BİN GÜVENLİK GÖREVLİSİ
Erzurum’da düzenlenen ’Seçim Bölge Güvenlik Toplantısı’na katılan İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi ve Milletvekili Genel Seçimlerinde vatandaşın özgür iradesinin sandığa yansıması ve güven ortamı içerisinde yapılabilmesi için 600 bin güvenlik personelinin seçim günü görev alacağını söyledi. Destek olarak 71 helikopter, sekiz uçak ve çok sayıda askeri ve polis aracı ile drone eşlik edecek.
SEÇİM GÜNÜ UYGULAMA VE YASAKLARI
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), seçim günü uygulanacak kuralları, oy kullanma saatlerini ve bir sandık bölgesindeki seçmen sayısını belirlediği kararlar Resmi Gazete’de yayımlandı.
Buna göre:
14 Mayıs’ta tüm ülke genelinde oy verme başlangıç ve bitiş saati 08.00- 17.00 olarak belirlendi. m
Seçim günü saat 06.00’dan gece 24.00’a kadar alkollü içki satışı yasak olacak.
Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlar dışında yerleşim yerlerinde kimse silah taşıyamayacak.
Seçim günü kahvehane, kıraathane ve internet kafe gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı olacak. Eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek.
Seçim günü saat 18.00’dan sonra düğünler yapılabilecek.
YSK’nın kararlarına göre saat 18.00’a kadar basın yayın organlarında seçimler ve sonuçlarına ilişkin haber tahmini ve yorum yapılması yasak olacak. Saat 18.00 ile 21.00 arasında ise YSK tarafından seçime ilişkin verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek. Saat 21.00’den sonra ise bütün yayınlar serbest olacak, YSK bu saati daha erkene alabilecek.
Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması halinde aynı hükümler 28 Mayıs’ta da uygulanacak.
Bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısı il ve ilçelerde 360 ila 380 kişi olacak. Köylerde seçmen sayısının 400’ü aşmaması halinde bir sandıkta oy kullanılabilecek.
36 PARTİ SEÇİME GİRME YETERLİLİĞİNE SAHİP
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 14 Mayıs 2023’te yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve 28’nci Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Seçimleri’ne girme yeterliliğine sahip olduğunu tespit ettiği partiler Resmi Gazete’de yayımlandı.
36 parti seçimlere katılma yeterliliğine sahip:
1- Adalet ve Birlik Partisi
2- Adalet Partisi
3- Adalet ve Kalkınma Partisi
4- Anavatan Partisi
5- Bağımsız Türkiye Partisi
6- Büyük Birlik Partisi
7- Büyük Türkiye Partisi
8- Cumhuriyet Halk Partisi
9- Demokrasi ve Atılım Partisi
10- Demokratik Sol Parti
11- Demokrat Parti
12- Emek Partisi
13- Gelecek Partisi
14- Genç Parti
15- Güç Birliği Partisi
16- Hak ve Özgürlükler Partisi
17- Halkın Kurtuluş Partisi
18- Halkların Demokratik Partisi
19- Hür Dava Partisi
20- İYİ Parti
21- Memleket Partisi
22- Millet Partisi
23- Milliyetçi Hareket Partisi
24- Milli Yol Partisi
25- Saadet Partisi
26- Sol Parti
27- Türkiye Değişim Partisi
28- Türkiye İşçi Partisi
29- Türkiye Komünist Hareketi
30- Türkiye Komünist Partisi
31- Vatan Partisi
32- Yeniden Refah Partisi
33- Yenilik Partisi
34- Yeni Türkiye Partisi
35- Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi
36- Zafer Partisi