Gündem Son Dakika...Putin ve Erdoğan Akkuyu Nükleer Güç Santrali temel atma töreninde!

Son Dakika...Putin ve Erdoğan Akkuyu Nükleer Güç Santrali temel atma töreninde!

Paylaş
Son Dakika...Putin ve Erdoğan Akkuyu Nükleer Güç Santrali temel atma töreninde!

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin temeli bugün atıldı. Törende önce Rusya Devlet Başkanı Putin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşma yaptı. Putin, "Güvenlik önlemleri en üst seviyede olacak" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, "Türkiye'nin pek çok yatırımı eseri, gibi ülkemizin yarım asırlık hayali olan Akkuyu projesini hayata geçirmek bize nasip oldu. Böylesine çetrefilli konuda kısa sürefe mesafe almamızın sebebi iki tarafın işbirliği ruhudur. Bunun için dostum Putin başta olmak üzere tüm yetkililere teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin, 60 yıldır Türkiye gündeminde olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) temelini bugün attı. Santral 2023 yılında hizmete girecek.

Temel atma töreninde önce Rusya Devlet Başkanı Putin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşma yaptı. İki lider de konuşmalarında iki ülkenin işbirliğinin devam edeceğine dair açıklamalar yaptı.



İşte Putin'in konuşmasından satır başları...

Projemiz çevre dostu olacak. Türkiye'nin gelişmesine yardım edecek. Santral elektrik üretiminin yüzde 10'unun sağlayacak. 350'yi aşkın Türk şirketi tedarikçi listesine dahil olmak istiyor. Güvenlik önlemleri en üst seviyede olacak. Uzmanlar yetiştirilecek. Rus üniversitlerinde 250'yi aşkın Türk öğrenci nükleer alanında eğitim alıyor. Bu mezunlara Akkuyu Nükleer Şirketi'nde istihdam için teklifte bulunduk. Son derece iddialı hedefimiz var. 2023'te ilk enerji bloğunun devreye girmesini sağlamak istiyoruz. Ben değerli dostum Recep Tayyip Erdoğan'la elimizden geleni yapma konusunda mutabık kaldım.


Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Ya Allah Bismillah' diyerek butona basılması talimatını verdi. Mersin'de butona basılmasının ardından hava fişekler ve balonlarla temel atma töreni gerçekleştirildi.

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları...

Kıymetli dostum Sayın Putin'e ve heyet üyelerine hoşgeldiniz diyorum. Bugün gerek ülkemizin kalkınması adına gerekse Rusya ile enerji işbirliğimiz adına tarihi bir ana şehitlik ediyoruz. Ülkelerimizin son 15 yılda kat ettiği mesafe geleceğimiz adına önemli bir referanstır. Rusya ile birlikte bir çok stratejik projeyi de hayata geçiriyoruz. Türk akım doğalgaz hattı, s-400 füzeleri bunlardan sadece bir kaçıdır. Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023'te dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefliyoruz. Bu durum enerjiye ihtiyacımızın artması anlamına geliyor. Enerji sektörümüzün her alanında yatırımlarımız devam ediyor. Halen 16 ülkede 55 nükleer santral inşa halinde. Akkuyu ile bu sayı 56 oluyor. İlk reaktörünün 2023'te devreye alınmasıyla Türkiye nükleer enerji kullanan ülkelere dahil olacak. Akkuyu tüm üniteleriyle devreye girdiğinde tek başına ülkemizin yüzde 10'unun karşılayabilecek.Böylece doğalgaz petrol ve kömüre dayanan enerji sepetimizi daha güvenli hale getirmiş olacağız.


Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin temeli bugün atılıyor (Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin tüm detayları)


Türkiye'nin pek çok yatırımı eseri, gibi ülkemizin yarım asırlık hayali olan Akkuyu projesini hayata geçirmek bize nasip oldu. Böylesine çetrefilli konuda kısa sürefe mesafe almamızın sebebi iki tarafın işbirliği ruhudur. Bunun için dostum Putin başta olmak üzere tüm yetkililere teşekkür ediyorum.

Rusya ile bölgesel meseleler konusundaki işbirliğimizi de arttırmakta kararlıyız.