26 Ekim Hadi akşam ipucu sorusu: Günübirlik dağ yürüyüşlerine ne ad verilir?
Hadi bilgi yarışması bu akşam 20.30'da yarışmacılara 20 bin liralık ödül dağıtacak. Bu sefer konu doğa sporlarıyla ilgili... Akşamki sorulardan bir tanesi ise: "Günübirlik dağ yürüyüşlerine ne ad verilir?"
Hadi yarışmasının 26 Ekim ipucu sorusu geldi. Akşamki ödül 20 bin TL... Uygulamadan yarışmacılara geçilen ipucu sorusu ise şöyle: "Doğa ile iç içe olmayı sever misiniz? Yeşili, temiz havayı, uzun yürüyüşleri... Peki genellikle sabah başlayıp akşam bitirilen günübirlik dağ yürüyüşlerine ne ad verilir biliyor muyuz? Bilenler bilmeyenlere söyleyebilir"
CEVAP: TREKKING
Trekking (Doğa Yürüyüşü) Nedir?
Doğada, belirli bir noktadan bir diğer noktaya belirlenen bir zamanda ve yol üzerinden varmak amaçlı yapılan, tempolu sportif yürüyüşlerdir. yürüyüş içerisinde belirlenen güzergah boyunca, bir bitiş noktasına ulaşmak amacı ile hareket edilmektedir. Yolun belirlenmesinde de parkurlar tercih edilebileceği gibi, tamamen yürüyüşün kendi durumuna göre de günlük olarak bir ilerleyiş rotası oluşturulabilmektedir. Elbette birkaç saatlik hiking parkurlarının dışında birkaç hafta hatta ay gibi uzun yürüyüşlerde besin, su, tempo, hava durumu gibi etkenler ayrıca değerlendirilmelidir ki bu daha çok backpacking olarak ifade edilmektedir.
Ülkemizde genelde gruplar halinde yapılan bu sportif yürüyüşler özellikle solo (solo-trekking) olarak da değerlendirilen, bireysel bir etkinlik olarak da gerçekleştirilebilmektedir. Her mevsimde yapılabilen trekking hava ve ortam şartlarına, yolun uzunluğuna ve zorluk derecesine göre farklı hazırlıklar gerektirebilmektedir. Yürüyüş için uygun ekipmanlara ek olarak su ve yeterli gıda alınarak, mevsime, yolun zorluğuna ve güneşin/ayın konumuna göre belirlenecek saatlerde mola verilerek ilerlenen, oldukça zorlu iniş, tırmanış ve yürüyüşlerin bütün halinde gerçekleştirildiği bu sportif faaliyet için zaman içerisinde tecrübe kazanarak etapların zorluklarına göre hareket etmek oldukça önemlidir. Özellikle solo-trekking güvenliğin ve çözüm üretme yeteneğinin etkili olduğu, kardiyovasküler sistem (dolaşım sistemi) için en uygun ve en kuvvetlendirici egzersizdir.
İngilizce trek (yolculuk, göç etmek) kelimesi ve -ing ekinden üretilmiş bir kelime olan trekking dilimizde de yaygın bir kullanıma sahip olsa da doğa yürüyüşü daha doğru bir ifade olacaktır. Doğal engellerle dolu yolun, arazinin, parkurun herhangi bir ulaşım aracı kullanmaksızın yürüyerek aşılması şeklinde anlamlandırılabileceğimiz trekking asıl anlamını Güney Afrika’da kağnı ya da yaya olarak göçten almaktadır. Trekking teriminin çok sıkça karıştırıldığı hiking ise günübirlik gezi (çoğunlukla doğa gezisi) anlamına gelir. Trekking hikinge göre daha uzun ve zor parkurları barındırmaktadır.
Doğa severlerin doğal güzellikleri doğrudan keşfetmek ve bu keşif sürecini doğrudan deneyimlemek amacıyla gerçekleştirdikleri kişisel ya da grup etkinlikleri olarak başlayan trekking, günümüzde alternatif turizm faaliyetleri içerisinde ekonomik bir boyut da kazanmıştır. Özellikle kültür rotaları ilerlenen güzergah boyunca bir çok yerleşim alanı, antik kent tanıtımı ve benzeri noktanın kalkınması ve değerlendirilmesi için önemli kaynaklar haline gelmektedirler. Genelde kent hayatının ve yoğun iş koşturmacasının getirdiği stresten kurtulmak isteyenlerin, hafta sonu günübirlik ve bulundukları şehre yakın parkurlarda, kimi zaman ise yabancı ülkelerde 2-3 haftalık turlar şeklinde, profesyonel bir rehber eşliğinde gerçekleştirilen doğa yürüyüşleri ile ilgili bir çok organizasyon bulunmaktadır. İnsanın vücut ve ruh sağlığına çok olumlu etkileri olduğu uzmanlarca kabul edilmekte olan doğa yürüyüşünün özellikle kısa parkurlarda yüksek kondisyon veya teknik istemiyor oluşu, sakatlanma, vahşi hayvan saldırı gibi risklerinin çok düşük seviyelerde seyretmesi, maliyetinin az olması etkinliği oldukça cazip kılmaktadır.