SporAslan derbi nasıl oynanır dersi verdi

Aslan derbi nasıl oynanır dersi verdi

Paylaş
Aslan derbi nasıl oynanır dersi verdi

Merakla beklenen derbide favori Fenerbahçe kaybetti, Galatasaray hem skor hem futbol olarak ders verdi. Fenerbahçe’de Mourinho, “Özel hazırlığa gerek yok” diyerek herkesi şaşırtırken, takımın da derbiye mental olarak hazırlanmadığını ortaya koydu. Galatasaray ise Okan Buruk komutasında derbi zaferine her ayrıntıyı düşünerek hazırlandı.

FLORYA’YA GELEN FANATİK OLUYOR

Haberin Devamı

Galatasaray ve Okan Buruk derbiye kadar çok eleştirildi ama ligde 6’da 6 yaptı. Bunu nasıl yorumluyorsunuz, bunun sırrı nedir?

ŞORAY UZUN: Bence bunun sırrı doğru kadroda. Florya’nın suyundan mıdır nedir; gelen futbolcu fanatik bir taraftar gibi kulübü sahipleniyor. Galatasaray kadrosunun ülkenin en iyi kadrosu olması bir başka etken. Beğenilmeyen(!) Okan Buruk’un üç şampiyonluğu var.

COŞKUN TÜRK: Geçen sezonun şampiyonu, aynı teknik direktörle ve takviyelerle ligde öyle ya da böyle kazanmasını bildi. Sorun Şampiyonlar Ligi’ne gidememesi oldu ki bu kadro değeriyle başarısızlıktır. Ancak ülkemizde maalesef derbi galibiyetleri ve şampiyonluklar Avrupa’daki başarısızlıkları unutturuyor. Derbiyi kazanmasının en büyük sebebi ise rakibine göre hem saha içi hem saha dışı çok daha iyi hazırlanmış olması.

Haberin Devamı

FAİK GÜRSES:Yönetim katında bir şeyler olduğu muhakkak. Ancak Okan hoca futbol takımına odaklanıp oyuncularını maçlara konsantre ediyor. Bu da 6’da 6 yapmasına neden oluyor. Kolay iş değil elbette. Hele Erden Timur gittikten sonra Okan hoca tek başına büyük işler başarıyor. Düşünsenize Cenk Ergün de yok. Yani Okan Buruk’un yaptığı organizasyonun şu anda eşi yok.

Aslan derbi nasıl oynanır dersi verdi

CİM BOM’DA ELEŞTİRİ AVRUPA BAŞARISIZLIĞINA

İdeal Galatasaray kadrosuna Yunus, Berkan ve Jelert gibi isimleri yazar mısınız? Her cephedeki yarışta Galatasaray’ın kadrosu yeterli mi?

ŞORAY UZUN: Günümüzde ideal kadro diye bir şey yok galiba. Neredeyse üç günde bir maç yapan takımın ideal kadro diye bir onbiri olamaz. Yunus derbide 2. yarı çok iyiydi. Berkan her zaman hazır. Jelert’in biraz daha fazla forma şansı bulması lazım. Zaten Jelert böyle yoğun zamanlar için alınmadı mı?

COŞKUN TÜRK: Her cephede yeterli olacağını düşünmüyorum, özellikle de Avrupa’da. Yunus ve Berkan’ı ilerleyen haftalarda hamle oyuncusu olarak görürüz. Jelert de formunu yükseltemezse başarısız bir transfer gibi görünüyor.

FAİK GÜRSES: Yunus’u teknik kadro müjemmel hazırlamış. Berkan hazır kıta. Onbire koyuyorsunuz iyi işler çıkartıyor. Kesiliyor, ağzını açmıyor. Jelert için biraz daha beklemek lazım. Kadro yeterli hatta fazlası var. Bu ekibin Avrupa maçlarında iyi işler çıkartması gerekiyor.

Haberin Devamı

Aslan derbi nasıl oynanır dersi verdi

MOURİNHO ARTIK İSMİNİ SATIYOR

Mourinho’nun derbiye çıkardığı kadro ve oynattığı futbol tartışıldı. ‘Derbide özel hazırlığa gerek yok’ dedi. Gerçekten özel hazırlanmamış mıdır? Derbi sonrası basın toplantısına çıkmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

COŞKUN TÜRK: Galatasaray derbisinin Fenerbahçe camiasında ne anlama geldiğini bilmiyor. Bilmediğini de maçtan önce yaptığı açıklamalarda gösterdi. Takım oyun disiplini ve motivasyon olarak derbiye hazırlanmamış. Basın toplantısına çıkmaması büyük ayıp. Fenerbahçe’nin teknik direktörü böyle davranamaz.

FAİK GÜRSES: Mourinho Roma’dan ayrıldıktan sonra kariyerinde düşüş başladı. Artık ismini satıyor. Fenerbahçe gibi büyük bir camiaya geldiğinin farkında değil. Maç sonu ‘Galatasaray bizden fazla gol attı’ gibi saçma açıklaması bunu gösteriyor. Yanlış çıkarttığı 11 ve yaptığı geç oyuncu değişikliklerini medya sorgulayacaktı. Hatasını anladı ve resmen kaçtı. Başka izahı yok.

Haberin Devamı

ŞORAY UZUN: Yok, özel hazırlanmamış. Geçen sezon vatandaşı Jorge Jesus da aynısını yapmıştı. Portekiz’de ‘Galatasaray maçlarını önemsemeyin’ diye bir kural var da biz mi bilmiyoruz. Anladık, buna benzer açıklamalarla maç öncesi takımın gerilimini azaltmak istiyorsunuz. Ama bu kadar gevşek bırakınca da yeniliyorsunuz. Nasıl olacak? Beyefendi çok beklemiş. Sanırım 13 dakika kadar. Taraftar 10 senedir bekliyor MOU, 10 senedir.

Aslan derbi nasıl oynanır dersi verdi

NESYRİ’Yİ ALDIYSAN İLK 11’E KOYACAKSIN

Mourinho gelirken kadro planlamasını yapmıştı. Maximin ve Nesyri’yi özellikle istedi. Ancak Maximin kendini tam kanıtlayamadı, Nesyri’ye çok şans vermedi. Ligde 6 hafta geçti neden ideal 11’ini oluşturamadı?

COŞKUN TÜRK: Maximin çok hareketli ancak denge sorunu var. Bu sorunu giderecek olan Mourinho, ancak bu anlamda bir değişiklik göremiyoruz. Nesyri’yi büyük umutlarla ve şartları çok zorlayarak aldıysan oynatacaksın. Stoper ikilisinin sürekli değişmesi de sorun. İdeal 11’i bulursun, sonrasında rotasyona gidersin.

Haberin Devamı

FAİK GÜRSES: Fenerbahçe’nin derin kadrosunu görülüyor ki Mourinho yönetemiyor. Bu kadro ligde ilk sırayı alabilecek, yedekleri ise ikinci sırada olacak kaliteye sahip.

ŞORAY UZUN: Büyük kariyerlerde bunları görüyoruz. Sporda da sanatta da. Sinemada örneğin. Bazen bir star kendini tüm kadrodan üstte görür ve bir bakmışsınız en kötü kendisi oynuyor. Sadece isim her zaman iş yapmaz. Bu yoğunlukta ideal 11 diye bir şey gerçekten var mıdır emin değilim ama İrfan Can’ın Tadic’ten çok daha iyi oynayacağından eminim mesela.

Aslan derbi nasıl oynanır dersi verdi

BEŞİKTAŞ EN ZAYIF KULÜBEYE SAHİP

Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe’ye göre daha hazır ve formda gibiydi. Ancak son iki maçta düşüş yaşanıyor. Bu kadro ve bu kulübe yarışı ne kadar götürür?

FAİK GÜRSES: Beşiktaş nokta transferler yaptı ama eksik kaldı. İki bekin yedeği yok. Rafa’ya bir şey olsa soyunacak oyuncu yok. Yedekten Semih geliyor tamamlayıcı diğer oyuncu unsurlarını da göremiyorum. Bir de henüz savunma anlayışında eksiklikler var. Gio 3 kulvarda bu kadroyu nasıl götürecek işi çok zor.

COŞKUN TÜRK: Beşiktaş son iki maçta iyi görüntü vermedi. Kadro derinliğinin olmaması sıkıntılı bir konu. Yine de çok ciddi sakatlık ve cezalı sorunu yaşamazsa ligde şampiyonluk yarışında sonuna kadar olacağını düşünüyorum.

ŞORAY UZUN: Tayfur son saniye saçmalamasa Beşiktaş iki puandan olacaktı. Beşiktaşlılar belki bana kızacaklar ama kanımca Beşiktaş’ın kadrosu Fenerbahçe ve Galatasaray kadrosuna kıyasla bir tık daha geride gibi. Kulübe de ha keza. Yine de bu kadronun şampiyonluk yaşama ihtimali elbette var. Sadece bu iş iki ileri bir geriyle olmaz. Skor istikrarı yakalaması lazım. Örneğin Beşiktaş kazandı, Fenerbahçe kaybetti ama Fenerbahçe’nin çok net 5 gol pozisyonu vardı. Üç puan alan Beşiktaş’ın ne kadardı?

Aslan derbi nasıl oynanır dersi verdi

AVCI ENKAZ DEĞİL VASAT TAKIM BIRAKTI

Trabzonspor 5 maçta 5 beraberlik aldı. Fırtına neden kazanamıyor? Avcı’nın enkaz bıraktığı konuşuluyor. Buna katılıyor musunuz?

FAİK GÜRSES: Enkaz görüşüne katılmam. Ama bu kadronun toparlanması zaman alacak. Güneş beraberlikler aldı ama yenilmedi. Ancak zirve ile puan farkı şimdiden çok açıldı. Şampiyonluk zor. Bir seri yakalanırsa ne ala. Yoksa işler iyi değil. Yapılan transferler de beklenen katkıyı veremedi.

COŞKUN TÜRK: Bu Trabzonspor kadrosunu oluşturan Abdullah Avcı. En azından 7-8 hafta şans tanınmalıydı. Enkaz bıraktığına katılmıyorum. Şenol Güneş devre arasına kadar puan farkını makul bir seviyede tutabilirse ikinci yarı yapılacak bir iki takviyeyle Trabzonspor da zirveyi zorlar.

ŞORAY UZUN: Avcı enkaz falan bırakmadı. Nispeten vasat bir takım bıraktı. Kadrodan ziyade takım oyunu olmayan, hatta belirli bir oyunu olmayan bir takım var ortada. Şenol Güneş henüz çok yeni. Trabzonspor’un fabrika ayarlarına dönme vakti gelmiştir. Bunu en iyi yapacak olan da; o fabrikanın inşaatında bile bulunmuş olan Şenol Güneş’tir. Sevgili müdürümüz Coşkun Türk’ün üç hafta önce söylediği gibi; ‘Trabzon ve sabır yan yana gelmiyor’ ama gelmeli! Bunun şimdilik bir başka yolu yok.

Aslan derbi nasıl oynanır dersi verdi