Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, Divan Kurulu'nda konuştu. Geçtiğimiz hafta göreve başlayan Özbek, Galatasaray'ın Bankalar Birliği anlaşmasından çıkacağını ve bunu Ziraat Bankası Genel Müdürü'ne de söylediğini açıkladı.
Galatasaray Bankalar Birliği anlaşmasından çıkıyor. Yeni başkan Dursun Özbek, Divan Kurulu'nda yaptığı açıklamada, "Ziraat Bankası Genel Müdürü'ne söyledim. 'Bankalar Birliği anlaşmasından çıkacağız' dedim. 'Nasıl olacak o iş?' dedi. Halledeceğimi söyledim. Uygulayacağımız projelerimizle beraber, buradan çıkmak son derece kolay" cümlelerini kullandı.
Galatasaray, Bankalar Birliği anlaşması gereği kulüpler, şu maddeleri kabul ederek borçlarını yapılandırmıştı:
- Borç yapılandırması kapsamında, 2021-2022 ve 2022-2023 sezonlarında anapara ödemesiz toplamda yaklaşık 9.5 yıl vadeli yapılandırma süreci şeklinde gerçekleştirilecektir.
- 2023-24 sezonunun başlangıcından itibaren her cari futbol sezonu (1 Haziran-31 Mayıs), bir önceki sezon elde edilmesi öngörülen sabit gelirler (yayın gelirleri, sponsorluk-reklam gelirleri, isim hakkı gelirleri, gişe gelirleri, ticari oran gelirleri, diğer vb.) toplamı asgari %50'sine tekabül eden bir tutarda anapara, faiz ödemesi yapılacaktır. Söz konusu ödeme, takip eden sezon (2023-24 sezonundan itibaren her bir cari sezon) sabit gelirlerden karşılanacaktır.
2022-23 sezonundan itibaren sezon içinde elde edilmiş değişken gelirlerin (transfer gelirleri, UEFA gelirleri vb.) %50'si konsorsiyum kredisinin yapılandırmanın son yılında vadesi gelen borçların ödenmesinde kullanılacak. Nakit akışı ve ödeme protokolüne uygun gelir oluşmazsa değişken gelirlerin %75'i borç servisi (anapara, faiz) ödemesinde ve konsorsiyum kredisinin yapılandırmanın son yılında ödenmesi gereken borcun süpürülmesinde kullanılacaktır. - 2022-23 sezonunda, asgari 2021-22 sezonunda elde edilmesi öngörülen sabit gelirlerin %25'ine tekabül eden tutarda faiz tahsil edilecektir. Söz konusu tutar, öncelikle 2022-23 sezonunda elde edilen değişken gelirlerden karşılanacaktır.
- Şirket gelirleri; öncelikle vergi ödemelerinin yapılmasında kullanılacaktır, ardından konsorsiyum borç servisi ve kulüp operasyonel giderleri sıralaması ile kullanılacaktır.
- Kulüp derneklerinin kendi gelirleri ile faaliyetlerini sürdürmesi sağlanacak ve finansal borçlanma yasağına tabi olacaktır. 2021-22 sezonundan itibaren gelirlerin paylaşımı ve bütçelerin tespiti şirketin bağımsız denetim şirketi tarafından hazırlanan mali denetim raporlarıyla sağlanacak. Bağımsız denetim şirketleri tarafından bütçenin yapılandırma sözleşmesindeki gelir paylaşımı ve bütçeleme esaslarına uygun olmadığı tespiti hali bir temerrüt hali oluşturacaktır. Şirketin borçlanma, teminat-takyidat yasağı, tasarruf ve ilişkili taraf işlemleri gibi konsorsiyum bankalarını veya kredi geri ödeme planını etkileyebilecek temel ticari konular, konsorsiyum bankalarının ön onayına tabi tutulacaktır.
Ziraat Bankası, Halkbank, DenizBank ve Yapı Kredi ile Türkiye'nin 4 büyük kulübü arasındaki anlaşma toplamda 8.4 milyar liralık büyüklüğe sahipti. Ayrıca daha önce 2+5 yıl olan eski protokol 2.5+7 olarak revize edilmişti.
Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, anlaşma sonrası, "Zor bir süreci güzel bir şekilde atlattık. Umarım ülkemiz için en doğrusunu yaptık. Hayırlı, uğurlu olsun" demişti.