Şampiyonluk adayları Fenerbahçe ve Galatasaray, sezonun flaş ekipleri Rize ve Ankaragücü’nü yenerken zorlanmadı. Rakip hocalar bile, “Çaresiz kaldık” açıklamasıyla mazeret üretmedi. Spor camiası da iki takımın ligin üstünde olduğu fikrinde birleşiyor.
Okan Buruk, “Sosyal medyayı ciddiye almıyorum, benim için sokak önemli” dedi. Kazanırken sosyal medya niye eleştiriyor?
ŞORAY UZUN: Sosyal medya böyle bir şey! Özellikle futbol söz konusu olduğunda gerekli gereksiz eleştiri ya da sıradan galibiyetleri çok abartılı lüzumsuz bir büyütme var. Elde bir akıllı (!) telefon, istediğini yaz. Takım 5 atsa ‘Niye altıyı atmadın?’ Bir penaltı vuruşundan sanat eseri (!) çıkartmalar, aynı adamı bir maç kral, hemen ertesi maç soytarı ilan etmeler. Bu konuda Okan Buruk’a katılıyorum. Sokağın tepkisine gelince; onun da çok istikrarlı olduğunu söyleyemeyiz.
COŞKUN TÜRK: Buruk, Türkiye’nin acı bir gerçeğini ortaya koydu. Sadece futbolda değil hemen her konuda sosyal medyada maalesef bir linç kültürü oluştu. Hele bir de gerçek isimleriyle yazmayanlar var ki o daha fena. Okan Buruk özelinde söylemiyorum, bu konuda sadece kendisine yapıldığında değil başkalarına yapıldığında da tepki göstermek gerekiyor.
FAİK GÜRSES: Sosyal medya da sokağın sesi. Kazanırken sosyal medya methiyeler yazıyor, kaybederken eleştiriyor. Sosyal medyayı çoğu insan sokağın sesi olarak dile getiriyor. Okan hoca olumsuz eleştiriden etkilenmişe benziyor.
BAŞARI KALİTE İLE BASİTLEŞTİRİLEMEZ
Fenerbahçe ve Galatasaray, “Sert” denilen rakipleri de geçti. Bu durum yarışın bu iki takım arasında geçeceğinin güçlü bir belirtisi oldu mu?
COŞKUN TÜRK: Bu sorunun bir ölçüde cevabını iki ezeli rakibin son haftalarda oynadığı takımların teknik direktörleri veriyor. Çaresiz kaldıklarını, bir şey yapamadıklarını vurguluyorlar. Ankaragücü Teknik Direktörü Tolunay Kafkas, “Galatasaray çok güçlü takım. Çok kaliteli oyuncuları var. Fenerbahçe ve Galatasaray bu ligin üstünde” derken, Rizespor Teknik Direktörü İlhan Palut, “Sahada bu kadar yok olacağımızı düşünmemiştim. Fenerbahçe için sadece kadro kalitesi dersek basite indirgemek, emeği görmezden gelmek olur” açıklamasını yaptı. Gerçekten de iki ezeli rakip bu ligin üstünde.
ŞORAY UZUN: Görünen o... Rakipler ne kadar dirençli olursa olsun Fenerbahçe de Galatasaray da şimdilik takılmıyor. Bunu konuşmak için gerçekten çok erken ama ben şampiyonluk yarışının büyük oranda bu iki takım arasında geçeceğini düşünüyorum. Yine de Beşiktaş’ın şampiyonluk yolunda şimdiden yok sayılması gerçekçi değil.
FAİK GÜRSES: Bu ligin altından çok sular geçer. Şimdi şampiyonluk 2 takıma kaldı diyemeyiz. Ancak ikisinin de önemli bir yol kat ettiği bu formlarını uzun süre devam edeceği ufukta gözüküyor.
SZYMANSKİ-ALEX NİYE KIYASLANIR?
İsmail Kartal, “Almak için çok uğraştık. Szymanski’nin Alex’ten farklı bir yapısı var” dedi. Farklı derken neyi kastetti?
COŞKUN TÜRK: İsmail Kartal’ın çok ısrarıyla Szymanski Galatasaray’ın elinden alınan bir futbolcu. Kartal’ın ne kadar haklı olduğunu da görüyoruz. Farklıdan kastı, oyun yapıları. İkisinin de ayrı özellikleri var. Alex çok daha büyük yetenekti. Szymanski ise günümüz futbolunda yeteneğinin yanına hırsını, mücadelesini daha fazla koyan bir futbolcu.
FAİK GÜRSES: Szymanski farklı bir oyuncu. Hem bitiriyor, hem pres yapıyor, asisti ise bir başka yönü. Hocaya katılırım farklı bir yapıları var. En önemlisi bu oyuncuyu bulup, getirenin ismini merak ediyorum. Kim izlemiş, İsmail hoca “Hemen alın” dediğine göre takip uzun sürmüş. Getiren en az Szymanski kadar değerli.
ŞORAY UZUN: Bunu ben de çok anlamadım ama muhtemelen Szymanski’nin fizik olarak daha farklı olduğunu demek istememiştir. Savunmaya yardım konusunda Szymanski’nin Alex’ten farklı olduğunu görüyoruz. Alex asist yapmayı severdi, Szymanski golü daha çok düşünüyor. Alex’i herhangi bir futbolcu ile kıyaslamanın neden gerektiğini anlamadım. Herhalde Szymanski Alex’e kıyasla ‘daha az star gibi’ takılıyor.
ABOUBAKAR KENDİ PİŞİRİP KENDİ YİYOR
Şikayetlerden kurtulsak insanlar, Icardi, Dzeko ve Aboubakar başta olmak üzere oyuncular için, “Kim daha yetenekli” tartışmasına başlar. Tartışmayı başlatalım, kim daha yetenekli?
COŞKUN TÜRK: Üç golcü için yetenekleri farklı oyuncular derim. Icardi’nin müthiş kafa vuruşları ve plaseleri var mesela. Dzeko ceza sahası içinde çok iyi pozisyon alıyor, orta sahaya gelip top alarak diğer arkadaşlarına gol alanları açıyor. Aboubakar pozisyonu kendi oluşturup mükemmel goller atıyor. Birini öne çıkarmanın doğru olduğunu düşünmüyorum.
FAİK GÜRSES: Doğrudan gireyim. Fenerbahçe’nin oynayan onbiri, kulübe de bekleyen oyuncuları, tribüne çıkan ve evde oturan oyuncuları dahil hepsi yetenekli. 10 yıldır takım oyunu oynayan bir Fenerbahçe izlememiştim. Galatasaray ve Beşiktaş da bu anlamda başarılı. Bu nedenle bu yapıyı 3 oyuncuya bağlamam. Üçünü de keyifle izlemeye devam edelim.
ŞORAY UZUN: Bu tartışma neye hizmet edecek hiç belli değil? Üçünün de ayrı ayrı meziyetleri, üçünün de başarılarla dolu kariyerleri var. Aboubakar fizik gücüyle de gol atabiliyor. 37’lik Dzeko 25 yaşında gibi oynuyor. Icardi her geleni yazıyor. Benim kişisel görüşüm; teknik direktör olsam bu üçlüden tercihim Icardi olurdu. Gerekçem; bir golcüden öncelikle gol atması beklendiği için. Icardi bunu daha kolay (tabi bize göre) yapıyor.
GÜNEŞ’İN AGRESİFLİĞİ İSTİKRARSIZ SONUÇLARDAN
Şenol Güneş maç sonu yayıncı kuruluşu suçladı. Rakipleri kayıpsız giderken sıkıntı yaşamasından mı, yoksa ‘Biz aslında iyi oynuyoruz’ demesinden mi?
FAİK GÜRSES: Beşiktaş’ın ve Şenol Güneş’in aklından Pendik maçı çıkmıyor. Kornerde top ayaktan çıkar çıkmaz hakem bayrak kaldırmış, sonra pozisyonun tekrarlarında topun çıkmadığı anlaşılmış gol iptal edilmişti. Ankaragücü maçında bu pozisyonun benzerinde pozisyon her açıdan gösterildi. Hocanın tepkisi buna.
COŞKUN TÜRK: Sezon başlangıcı iyi olmadı. Ezeli rakiplerin seri galibiyetleri de camiada homurtuların yükselmesine sebep oldu. Güneş’in agresifliği biraz da bundan.
ŞORAY UZUN: Şenol Güneş kendi tercihleri haricindeki hemen her şeyi suçluyor, konuşuyor konuşuyor. Ben ne kariyerine ne de tecrübesine yakıştırıyorum. Bırak be hoca... Sen konuştukça daha iyi olmuyor. Bazen sükut altındır.
TRABZON’DA BJELİCA BİR KREDİ DAHA ALDI
Trabzon istikrar bulamadı. Bu hafta Adana Demirspor maçı var. Ciddi bir sınav daha. Sonuç ne olursa, iş nereye varır?
COŞKUN TÜRK: Trabzonspor son dönemde yaptığı transferlerle oyun kalitesini artırdı. Ancak takım olma adına uyum sorunu yaşıyor. Bunu aştığı an istikrar zaten gelecektir. Adana Demirspor karşısında alınacak galibiyet takımı ileriye taşır. Mağlubiyet kaosu artırır.
FAİK GÜRSES: Pendik maçında yasak savıldı. Pendik yerine daha güçlü bir takım Trabzonspor’un bileğini bükerdi. Adana Demirspor, çok tehlikeli takım. Her şey olabilir. Bir yenilgi daha taraftarı tribünden biraz daha soğutur. Önce Bjelica’nın sonra yönetimin canı sıkılır.
ŞORAY UZUN: Trabzon bu maçı alırsa işler büyük oranda toparlanır. Beraberlikte sürünceme hali devam eder ama kaybetmesi durumunda tartışma devam eder. Kaybetmesi halinde bir teknik direktör değişikliği tartışması yaşanır ama şimdilik tartışıldığıyla kalır. Takımın gerçek durumunu göstermesi adına önemli bir müsabaka olacak.
HAKEM KARARLARINDA BİR STANDART YOK
Fenerbahçe, Trabzon kazandı ama hakemlere isyan var. Pendik, Ankaragücü ve Konya da hakemlerden şikayetçi. Futbolumuz yine kaosa mı gidiyor?
COŞKUN TÜRK: Hem sahada hem VAR’daki hakemlerde ciddi sıkıntılar var. Maç yorumlarken hakem eleştirisi yapmamaya çalışanlardanım. Sorun standart olmaması. Bunu düzeltecek TFF ve Merkez Hakem Kurulu’dur.
FAİK GÜRSES: 5 atıyorsun, 3 pozisyonun penaltı ile ilintili. Rahmetli Vedat Okyar’dan gireyim. Öyle bir oynayacaksın ki, hakemi de yeneceksin. Fenerbahçe bunu yapıyor. Hem de eze eze mesaj da vererek.
ŞORAY UZUN: Adı üstünde ‘tartışmalı pozisyonlar.’ Futbolumuzun kaosa gittiğini söylemek büyük abartı olur. Her maç bir hakem tartışmasına neden oluyor. Şu ‘büyüklerin kollandığı’ klişesi daha ne kadar devam eder bilmiyorum. Her maç büyükler de şikayet ediyor. Buna ne diyeceğiz?
BAHADIR’IN KARAKTERİ UMARIM BULAŞICI OLUR!
Ankaragücü kalecisi Bahadır maç sonu, “Vakit geçirdiğim için özür dilerim” dedi. Bu diğer oyunculara yansır mı?
COŞKUN TÜRK: Bahadır’ın maç sonu açıklamaları bana sempatik geldi. Zaten önde olan ya da puana ihtiyacı bulunan takımların hemen her kalecisi vakit geçiriyor.
ŞORAY UZUN: Bahadır hem iyi hem de çok efendi oynadı. Vakit geçirme çabaları da her maçta olabilecek kadardı. Açıklamaları da karakterinin güzelliğini gösteriyor. Darısı tüm meslektaşlarının başına.
FAİK GÜRSES: Bir centilmenlik konuşması. Böyle oyunculara ihtiyaç var. Eskiden Milli Takım’a kaleci bulunmazdı. Şimdi 1 numara bolluğu var.