SporTürk futbolunda “yaz transfer dönemi" sona erdi! İşte rakamlarla transfer dosyası

Türk futbolunda “yaz transfer dönemi" sona erdi! İşte rakamlarla transfer dosyası

Paylaş
Türk futbolunda “yaz transfer dönemi" sona erdi! İşte rakamlarla transfer dosyası

Futbolda Türkiye için 2024-25 sezonu birinci transfer ve tescil dönemi kapandı. Yaz transfer döneminde Trendyol Süper Lig takımlarının yaptığı 158 transferden 101'i Türkiye dışından gerçekleşti. Süper Lig'de yaz transfer döneminde 19 milyon 500 bin avroluk bonservis bedeliyle en pahalı futbolcu Youssef En-Nesyri oldu. Süper Lig takımlarının yaptığı 158 transferin yaş ortalaması 26,5 oldu.

Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulunun aldığı kararla 24 Haziran’da başlayan ve 82 gün süren "yaz transfer dönemi" gece yarısı itibarıyla tamamlandı.

Haberin Devamı

"Ara transfer" adlandırılan ikinci transfer ve tescil dönemi, 13 Ocak 2025’te başlayıp 11 Şubat’ta sona erecek.

Anadolu Ajansının (AA) hazırladığı dosya haberinin bu bölümünde Süper Lig takımlarının 2024-25 sezonu için birinci transfer ve tescil döneminde gerçekleştirdiği transferlerin sayıları ele alındı.

Ligde 24 Haziran'da başlayan ve 82 gün süren sezonun ilk transfer ve tescil döneminde 16 kulüp, 158 futbolcuyla sözleşme imzaladı.

Kulüpler, yurt içinden 57, yurt dışından 101 olmak üzere toplamda 158 futbolcuyu kadrolarına katarken tahtası kapalı Adana Demirspor, Bellona Kayserispor ile Samsunspor transfer yapamadı.

Trabzonspor, kadrosuna kattığı 13 oyuncuyu da yurt dışından getirirken Kasımpaşa da yaptığı 6 transferi başka ülkelerden gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Ligde yurt dışından en az transfer yapan ekip Eyüpspor oldu. Ligin yeni ekibi, kadrosuna kattığı 10 futbolcunun 9'unu Türkiye'deki başka kulüplerden transfer ederken yalnızca 1 oyuncuyu yurt dışından getirdi.

En fazla transferi Gaziantep FK yaptı

Süper Lig takımları arasında transfer dönemini en hareketli geçiren ekip Gaziantep FK oldu.

Kırmızı-siyahlı takım, 17 futbolcuyla sözleşme imzaladı.

Gaziantep FK'nın ardından 16 oyuncu alan TÜMOSAN Konyaspor, en fazla transfer yapan ikinci ekip oldu.

Trabzonspor, Bodrum FK ve Göztepe ise 13'er takviyeyle, bu iki takımı takip etti.

Süper Lig'in 16 kulübü, yaz transfer döneminde kadrolarına 158 oyuncu kattı. Bu futbolculardan 101'i yurt dışından gelirken 57'si Türkiye'den alındı.

Adana Demirspor, Bellona Kayserispor ile Samsunspor, transfer tahtası kapalı olduğu için takviye yapamadı.

En fazla ithali Trabzonspor yaptı

Süper Lig takımlarından yurt dışından en fazla oyuncuyu Trabzonspor getirdi.

Karadeniz temsilcisi, kadrosuna kattığı 13 futbolcunun tamamını yurt dışından transfer etti.

Trabzonspor gibi transferlerinin tamamını yurt dışından yapan bir diğer takım ise Kasımpaşa oldu. İstanbul temsilcisi kadrosunu 6 isimle güçlendirirken bu oyuncuların hepsi Türkiye dışındaki ekiplerden geldi.

Trabzonspor'un ardından en fazla ithal oyuncu transferini 11 futbolcuyla Gaziantep FK yaptı.

Haberin Devamı

Göztepe ise 10 ithal futbolcuyla bu anlamda üçüncü sırada yer aldı.

En az ithal oyuncu transferini ligin yeni takımı Eyüpspor yaptı. Kadrosunu 10 isimle güçlendiren İstanbul temsilcisi, bu futbolculardan 9'unu Türkiye'deki takımlardan transfer ederken yalnızca 1 oyuncuyu yurt dışından getirdi.

10 Türk ülkesine döndü

Takımlar, yurt dışından 10 Türk futbolcuyu getirdi.

Yurt dışından alınan 101 futbolcunun 10'unu Türk vatandaşları oluşturdu.

Berat Çeken, Berat Özdemir, Ömer Faruk Beyaz, Koray Günter, Melih İbrahimoğlu, Tunahan Taşçı, Serdar Saatçı, Ozan Tufan, Okay Yokuşlu, Cihan Çanak gibi isimler, yeni sezonda kulüplerin transfer çalışmaları kapsamında ülkeye geldi.

Transfer dönemi sona erene kadar kulüplerin Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yaptığı bildirimler ve resmi açıklamalara göre, İspanya'nın Sevilla ekibinden Fenerbahçe'ye transfer edilen Faslı golcü Youssef En-Nesyri'ye 19 milyon 500 bin avro bonservis bedeli ödendi.

Haberin Devamı

En-Nesyri, Mario Jardel'in rekorunu 24 yıl sonra kırdı

Sarı-lacivertli ekibin Youssef En-Nesyri için açıkladığı 19 milyyon 500 avroluk bonservis bedeli, Süper Lig tarihinde bir futbolcuya ödenen en yüksek miktar oldu.

Faslı futbolcunun transferi, 2000 yılında Porto'dan Galatasaray'a 17 milyon avro bedelle gelen Brezilyalı golcü Mario Jardel'e ödenen bonservis bedelini de geride bırakarak 24 yıllık rekoru kırdı.

Fenerbahçe, En-Nesyri'nin ardından en yüksek bedeli Çağlar Söyüncü için ödedi. Geçen sezon devre arasında sarı-lacivertli ekipte kiralık forma giyen milli futbolcunun bonservisini alan Fenerbahçe, bu transfer için İspanya'nın Atletico Madrid takımına 8 milyon 500 bin avro ödedi.

En-Nesyri'ye ödenen bonservis bedeliyle rekor kıran Fenerbahçe, kiralama ücretinde de ilk sıraya yerleşti.

Sarı-lacivertli ekip, Suudi Arabistan'ın Al-Ahli takımından Allan Saint-Maximin'i 8 milyon avro karşılığında kiralarken, bu anlamda da Süper Lig rekorunu kırdı. Fenerbahçe, oyuncunun yıllık ücretinin Al-Ahli tarafından ödeneceğini de açıklamasında belirtti.

Haberin Devamı

Galatasaray tarihinin en pahalısı Sara

Süper Lig'de son 2 sezonu zirvede tamamlayan Galatasaray, 6 isimle kadrosunu güçlendirdi.

Sarı-kırmızılı ekibin İngiltere Premier Lig takımlarından Norwich'ten kadrosuna kattığı orta saha oyuncusu Gabriel Sara, 18 milyon avroluk bonservis bedeliyle Galatasaray tarihinin en pahalı oyuncusu oldu.

Sarı-kırmızılı kulüp, Danimarka'nın Kopenhag takımından kadrosuna dahil ettiği sağ bek oyuncusu Elias Jelert için de 9 milyon avro ödedi.

İtalyan futbolcu Nicolo Zaniolo'yu Atalanta'ya kiralık gönderen Galatasaray, bu anlamda da lig rekoru kırdı. Zaniolo için 6 milyon 400 bin avro kiralama bedeli alan sarı-kırmızılılar, Süper Lig tarihinde bir futbolcuyu en yüksek bedelle kiralık başka kulübe gönderen takım oldu.

5 futbolcu için 61 milyon avro bonservis bedeli ödendi

Fenerbahçe ve Galatasaray, transfer döneminde 5 oyuncu için toplamda 61 milyon avro bonservis bedeli ödedi.

Sarı-lacivertli takım, Youssef En-Nesyri ve Çağlar Söyüncü için toplam 28 milyon avro bonservis öderken, Galatasaray da Gabriel Sara, Elias Jelert ve Roland Sallai'yi 33 milyon avro ödedi. İki kulübün kasasından 5 futbolcu için 61 milyon avro bonservis bedeli çıktı.

Trabzonspor, 19 milyon 670 bin avro ödedi

Kadrosunu 13 isimle takviye eden Trabzonspor, en yüksek bonservis bedelini Avusturyalı futbolcu Muhammed Cham için ödedi.

Fransa'nın Clermont ekibiyle bu futbolcu için 4 milyon avro karşılığında anlaşan bordo-mavili ekip, transfer döneminde bonservis bedeli ve kiralama için toplamda 19 milyon 670 bin avro ödeme yaptı.

Braga'dan Serdar Saatçı'yı 2 milyon 500 bin avro, Boavista'dan Pedro Malheiroyu 2 milyon avro, Hull City'den Ozan Tufan'ı 2 milyon Avro ve Standard Liege'den Cihan Çanak'ı 2 milyon avro bedelle transfer eden Karadeniz ekibi, Braga'dan forvet oyuncusu Simon Banza için de Portekiz ekibine 2 milyon avro kiralama bedeli ödedi.

Arseniy Batagov, Denis Draguş ve Okay Yokuşlu, Trabzonspor'un bonservis bedeli karşılığında kadrosuna kattığı diğer isimler oldu.

Beşiktaş, futbolculara ödenecek rakamları açıkladı

Emirhan Topçu, Can Keleş ve Ciro Immobile'yi bonservis bedeli ödeyerek kadrosuna katan Beşiktaş; Rafa Silva ve Gabriel Paulista'yı bedelsiz, Cher Ndour, Joao Mario ve Felix Uduokhai'yi de kiralık olarak kadrosuna kattı.

İtalya'nın Lazio ekibinden kadroda dahil edilen golcü futbolcu Ciro Immobile için yıllık 6 milyon avro ödeneceğini duyuran siyah-beyazlılar, Portekizli oyuncu Rafa Silva'ya da yıllık aynı miktarda ödeme yapılacağını belirtti.

Atletico Madrid'den transfer edilen Gabriel Paulista'nın sözleşme detaylarıyla da ilgili bilgi veren kulüp, bu futbolcuya ilk 2 yıl 2 milyon 120 bin avro, üçüncü yıl ise 2 milyon 110 bin avro garanti ücret ödeneceğini, ayrıca 1 milyon avro da imza parası verileceğini duyurdu.

Fenerbahçe ve Galatasaray'dan dikkati çeken bonservis gelirleri

Süper Lig ekipleri, transfer döneminde önemli oyuncu satışlarına da imza attı.

Fenerbahçe'den İngiltere'nin Brighton ekibine transfer olan milli futbolcu Ferdi Kadıoğlu, kulübüne rekor gelir sağladı.

30 milyon avro bonservisin yanı sıra 750 bin avro yetiştirme geliri elde eden Fenerbahçe, Türkiye'nin en yüksek bedelli futbolcu satışına da imza attı.

Galatasaray da bu sezon satış ve kiralık gönderdiği isimlerden, Kamuyu Aydınlatma Platformuna yaptığı açıklamaya göre 28 milyon 650 bin avro gelir elde etti.

Milli futbolcu Kerem Aktürkoğlu'nun Portekiz ekibi Benfica'ya 12 milyon avro karşılığında gönderen sarı-kırmızılılar, Tete'yi Yunanistan takımı Panathinaikos'a 4 milyon 750 bin avroya, Emin Bayram'ı da Belçika'nın Westerlo ekibine 4 milyon avroya sattı.

Galatasaray; Zaniolo ve Zaha'nın kiralama bedellerinden de kasasına 9 milyon 400 bin avro koydu.

Kulüp, Zaha'yı Fransa'nın Lyon ekibine 3 milyon avroya kiralarken, Zaniolo'yu da Atalanta'ya 6 milyon 400 bin avro bedelle kiralık gönderdi.

Zaniolo'nun kiralanmasından elde edilen gelir, Süper Lig'de bir kulübün kiralama yoluyla kasasına en fazla para koyduğu miktar oldu.

Süper Lig'in bu sezon en pahalı transferleri

Süper Lig'de 2024-2025 sezonunun en pahalı transferleri şöyle:

Youssef En-Nesyri: 19 milyon 500 bin avro (Fenerbahçe)

Gabriel Sara: 18 milyon avro (Galatasaray)

Elias Jelert: 9 milyon avro (Galatasaray)

Çağlar Söyüncü: 8 milyon 500 bin avro (Fenerbahçe)

Roland Sallai: 6 milyon avro (Galatasaray)

Muhammed Cham: 4 milyon avro (Trabzonspor)

Ligde mücadele eden ekipler, kadrosuna 158 futbolcuyu dahil etti. Yeni transfer edilen oyunculardan 51'ini yerli, 107'sini yabancı futbolcular oluşturdu.

En fazla yabancıyı Gaziantep FK aldı

Süper Lig takımlarından en fazla yabancı oyuncu transferine Gaziantep FK imza attı.

17 transferle en fazla takviye gerçekleştiren kulüp olan kırmızı-siyahlıların takviyelerinden 12'si yabancı oldu.

Gaziantep FK'nin ardından en fazla yabancıyı ise Trabzonspor ve Göztepe aldı. Her iki takım da kadrosunu 13 futbolcuyla takviye ederken, bu oyuncuların 9'u yabancı isimlerden oluştu.

Transfer yasağı bulunan Adana Demirspor, Bellona Kayserispor ile Samsunspor kadrolarına takviye yapamazken en az yabancı oyuncuyu 4'er futbolcuyla Corendon Alanyaspor, RAMS Başakşehir ve Fenerbahçe transfer etti.

En fazla Portekizli ve Brezilyalı geldi

Süper Lig'de transfer yapan 16 kulüp, 47 farklı ülke vatandaşı 107 yabancı futbolcuyu kadrosuna katarken bu futbolcular arasında en büyük pay 9'ar oyuncuyla Portekizliler ve Brezilyalılar'ın oldu.

Bu oyuncuları 7 Nijeryalı, 6'şar Fransız, Senegalli ve Sırp, 4'er Bosna Hersekli, Hırvat ve İngiliz, 3'er Polonyalı ve Yunan futbolcu takip etti.

Arnavutluk, Belçika, Çekya, Demokratik Kongo, Fas, Gana, Gambiya, İtalya, Kamerun ve Romanya vatandaşı 2'şer oyuncu Süper Lig kulüpleriyle sözleşme imzaladı.

Bu ülkeler dışında Almanya, Angola, Arjantin, Avusturya, Bulgaristan, Cezayir, Curaçao, Danimarka, Ekvador, Fildişi Sahili, Güney Kore, İspanya, İsviçre, Japonya, Karadağ, Kongo, Kosta Rika, Macaristan, Mali, Martinik, Norveç, Orta Afrika, Paraguay, Tanzanya, Ukrayna ve Yeşil Burun Adaları vatandaşı olan birer oyuncu da Süper Lig'deki kulüplerle anlaşmaya vardı.

2 takım yalnızca yabancı oyuncu aldı

Süper Lig'de kulüpler 107 yabancı futbolcuyla sözleşme imzalarken Galatasaray ve Kasımpaşa, transferdeki tercihlerin tamamını yabancı oyunculardan yana kullandı.

2 kulüp de kadrosuna 6'şar yabancı futbolcu dahil ederken, Kasımpaşa bu transferlerin tamamını yurt dışındaki kulüplerden, Galatasaray ise 5 oyuncuyu yurt dışından, Michy Batshuayi'yi ise yurt içinden kadrosuna kattı.

Yaz transfer döneminde ligdeki ekipler, 158 transfere imza attı. Alınan oyuncuların yaş ortalaması, 26,5 olarak gerçekleşti.

Transferde en yüksek yaş ortalaması 29,7 ile Eyüpspor'un oldu. Bu takımı 28,1 ortalamayla Sivasspor, 28 ortalamayla da Kasımpaşa takip etti.

Transfer operasyonunda en az yaş ortalamasını ise 24,2 ile Göztepe yakaladı. İzmir ekibini 24,7 ortalamayla Başakşehir ve 25,1 ortalamayla Alanyaspor izledi.

Transfer tahtası kapalı Adana Demirspor, Bellona Kayserispor ve Samsunspor, 82 günlük süreyi transfer yapamadan geçirdi.

En yaşlısı Anthony Nwakaeme

Süper Lig ekiplerinin transferleri arasında en tecrübeli isim, Trabzonspor'a geri dönen Anthony Nwakaeme oldu.

Bordo-mavili takıma geri dönen 35 yaşındaki futbolcu, yaz transfer döneminde gerçekleştirilen 158 transfer arasında en yaşlı isim olarak dikkati çekti.

Süper Lig'in yeni ekibi Bodrum FK ise transfer döneminde en genç oyuncuyu kadrosuna katan takım oldu.

Muğla temsilcisi, Altay'dan 17 yaşındaki orta saha oyuncusu Enes Öğrüce'yi transfer etti.

Yaş ortalamaları

Süper Lig takımlarının yaz transfer döneminde kadrosuna kattığı oyuncuların yaş ortalamasına göre sıralama şöyle:

Takım

Transfer sayısı

Yaş Ortalaması

Eyüpspor

10

29,7

Sivasspor

8

28,1

Kasımpaşa

6

28

Beşiktaş

8

27,5

Konyaspor

16

27,4

Fenerbahçe

7

27,4

Antalyaspor

10

26,9

Gaziantep FK

17

26,9

Trabzonspor

13

26,8

Hatayspor

7

25,9

Galatasaray

6

25,5

Bodrum FK

13

25,3

Çaykur Rizespor

10

25,2

Alanyaspor

8

25,1

Başakşehir

6

24,7

Göztepe

13

24,2