Balık nasıl saklanır?
- Balık, kış aylarında oda sıcaklığında (en yüksek 20 derecede) yaklaşık bir gün kadar tazeliğini koruyabilir. Ancak balık eve gelir gelmez pişirilmelidir, çünkü balığın tutulduğu andan satın alındığı zamana kadar da belli bir süre geçmiştir.
- Balık aynı gün tüketilmeyecekse, alınır alınmaz temizlenip buzdolabına konulmalıdır.
- Balık buzdolabının buzluk olmayan +5 derecelik bölgesinde 3 güne kadar saklanabilir.
- Buzdolabınız eski tipse ve buzluğunuz sadece 0 dereceye kadar dondurabiliyorsa, buzluğunuzda iki hafta kadar dayanabilir.
Balık buzlukta ne kadar dayanır?
-18 dereceye kada soğutabilen bir deepfreeze'iniz varsa,
- Hamsi, sardalya, istavrit gibi küçük balıklar deep freeze'de 3 ay (Temizlenmeden saklanmalıdır)
- Çipura, lüfer, palamut gibi iri balıklar ortalama 5-6 ay (Temizlenerek saklanmalıdır)
- Bir kilodan daha büyük balıklar 6-8 ay dayanır. (Temizlenerek saklanmalıdır)
- Buzluktan alınıp çözdürülen balık aynı gün tüketilmelidir.
Balık dondurmanın püf noktaları
- Aldığınız balığı donduracaksanız, balığın diriliğini koruması için dondurmadan önce hafif tuzlayabilirsiniz.
- Büyük miktarda balık donduracaksanız, balığı porsiyonlara bölerek dondurursanız, böylece sadece pişireceğiniz kadarını çözdürme şansınız olur.
- Büyük balıkları temizleyerek, küçük balıkları temizlemeden dondurmalısınız.
- Balıklar buzdolabında alüminyum kağıtlar içerisinde paketleyerek saklanmalı. Naylon paketler balığın hava almasını önler.