Dünya Trump'tan flaş İran kararı

Trump'tan flaş İran kararı

Paylaş
Trump'tan flaş İran kararı

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, İran ile varılan nükleer anlaşmadan ABD'nin çekileceğini açıkladı. Trump ayrıca İran'a yeni ekonomik yaptırımların geleceğini söyledi

Trump, kendisinden önceki ABD Başkanı Barack Obama döneminde 2015 yIlında imzalanan; İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin'in de imzaladığı anlaşmadan tek taraflı olarak çekileceğini duyurdu.

İran'ın nükleer programına ilişkin ortak geniş çaplı girişim planı BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi olan; ABD, İngiltere, Çin, Rusya, Fransa ile AB ülkeleri (P5+1) arasında imzalanmıştı. Anlaşma, Tahran'ın nükleer programını sona erdirmesine karşılık olarak bu ülkeye uygulanan uluslararası yaptırımların kaldırılmasını öngörüyordu.

2015'TE YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİ


Anlaşma, 2015 yılının ekim ayında yürürlüğe girdi ve 2016 yılının ocak ayında Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (IAEA) İran'ın nükleer programının barışçıl olduğunu açıklamasıyla uygulanmaya başladı.

BM'nin ve Batılı ülkelerin İran'a uyguladığı mali, ticari, enerji ve diğer alanlardaki yaptırımlar kaldırıldı. Anlaşma doğrultusunda İran'ın dondurulmuş olan milyarlarca dolarlık ticari mal varlığına erişimi yeniden sağlandı. İran'ın anlaşma kurallarına uymaması durumunda yaptırımların yeniden devreye girmesi koşulu getirildi.

Anlaşmanın uygulanıp uygulanmadığını denetlemekle görevli Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA), şimdiye kadar İran'ın anlaşmanın tüm koşullarına uyduğunu saptamıştı. Ancak geçtiğimiz günlerde İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, ele geçirdiklerini söylediği çok gizli belgelere dayanarak, İran'ın nükleer silah üretimini uluslararası toplumdan daklayarak gizli çalışmalar yaptığını öne sürdü. ABD Başkanı Donald Trump da bu iddialara destek verdi.


ABD Başkanı Trump, tüm dünyanın merakla beklediği İran kararını böyle duyurdu​.

EKONOMİK YAPTIRIMLAR GELİYOR

ABD Başkanı Donald Trump, yaptığı açıklamada 'İran'a yeni ekonomik yaptırımlar uygulayacağız' dedi.

Trump açıklamasının devamında; 'İran terör örgütlerine destek vermektedir. İran Hizbullah, Hamas Taliban ve El Kaideye destek vermektedir. İsrail nükleer silah konusunda İran'ın uzun zamandır gizli tutuğu belgeleri ortaya koydu. İran'la nükleer anlaşma ABD'lilere utanç veren bir anlaşmadır. Nükleer anlaşmaya izin verirsem Ortadoğu'da silahlanma yaşanacak' dedi.

ABD PİŞMAN OLACAK DEMİŞTİ


İran Cumhurbaşkanı Ruhani, ülkesine ait füzelerin müzakere konusu edilmeyeceğini, ABD'nin nükleer anlaşmadan çıkması durumunda pişman olacağını söyledi.

'MÜZAKERE ETMEYECEĞİZ'

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, nükleer anlaşmayı yeniden müzakere etmeyeceklerini söylemişti.

İRAN'DAKİ NÜKLEER FÜZELER


Kimyasal, nükleer ve biyolojik başlık taşıyabilme kabiliyetine sahip balistik füzeleriyle Avrupa’nın birçok noktası, Asya ve Afrika'nın büyük bölümü ile Ortadoğu'yu vurma potansiyeline sahip İran'ın bu kapasitesi, başta İsrail olmak üzere bölge ülkeleri tarafından tehdit olarak algılanıyor. İran yönetimi yaklaşık 30 yıldan bu yana Rusya ve Kuzey Kore'den aldığı destekle menzili 300 ila 3 bin kilometre arasında değişen Şahab, Siccil, Kadr, Kıyam, Aşura ve Hurremşehr gibi balistik füzelere sahip.

'TARİHİN EN KÖTÜ ANLAŞMALARINDAN BİRİ'


2015'te imzalanan nükleer anlaşma, seçim kampanyası döneminden beri Trump'ın en çok itiraz ettiği konulardan biri olarak dikkat çekiyor. Trump'a göre bu, 'ABD tarihinde yapılmış en kötü anlaşmalardan biri.'

İRAN'DAN İLK TEPKİ

İran’dan ilk açıklama Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Araqchi’den geldi. IRNA’nın haberine göre Fransa, İngiltere, Almanya ve Brüksel'deki Avrupa Birliği'nden gelen elçiler ile yaptığı görüşme sonrasında konuşan Abbas Araqchi, "İran, ABD ve Avrupa’nın duruşunu yakından izliyor ve ABD'nin kendi çıkarları doğrultusundaki kararına tepki verecek."dedi.


Trump, İran kararını bugün açıklayacak


Ruhani: Nükleer anlaşma bozulursa hızla kaldığımız yere döneceğiz


İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani: ABD pişman olacak

Haberin Devamı