Yarı otomatik ofsayt teknolojisi yolda: VAR tartışmaları bitecek

FIFA, futbolda tıpkı VAR sistemi gibi yeni bir teknolojiyi globalleştirmeye hazırlanıyor. SAOT adı verilen "semi-automated offside technology" yani "yarı otomatik ofsayt teknolojisi" artık ofsayt tartışmalarına mahal vermeyecek.

2020'de ilk kez denendi
Futbolda 2018 yılında başlayan VAR teknolojisinden sonra yeni bir teknoloji daha sahalara girecek: SAOT.
2020 yılında ilk çalışmaları başlayan yarı otomatik ofsayt teknolojisi hayata geçmeye hazırlanıyor.

Hala deneniyor
İlk olarak Kasım-Aralık 2021'de Katar'da düzenlenen FIFA Arap Kupası'nda denenen sistem, şu anda da yine Katar'da oynanan FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nda resmi olarak deneniyor.

Sistem nasıl çalışıyor?
Sistem genel anlamda İngiltere Premier Lig, Şampiyonlar Ligi ve Avrupa'nın büyük liglerinde kullanılan 'gol çizgisi teknolojisi'ne benziyor. Yarı otomatik ofsayt teknolojisinde sistemin stadyuma konuşlandırılmış kendi özel kameralarının yanı sıra yayıncı kameralarından aldığı görüntüler, sanal ortamda yapay zeka yardımıyla 3 boyutlu görünüme kavuşturuluyor.

Yapay zeka, topun ayaktan çıktığı anı ve ofsayt şüphesi olan oyuncuyu net olarak belirleyebiliyor. Saniyeler içerisinde çıkan sonuç görsel olarak AVAR hakemine iletiliyor. VAR odasında yapılan kontrol sonrası orta hakeme pozisyonun ofsayt olup olmadığı bildiriliyor.

Pierluigi Collina anlattı
Collina, denemelerin devam ettiği sistemle ilgili "Daha hızlı ve efektif sonuçlar almak için çalışıyoruz. Birileri buna robot diyor ama değil. Hakemler ve yardımcı hakemlerin hala sorumluluğu var. Bu teknoloji onlara doğru ve hızlı kararı vermeleri için bilgi veriyor. Özellikle kritik pozisyonlarda sistemin katkısının büyük olacağını düşünüyoruz" dedi.

FIFA yetkilileri, yarı otomatik ofsayt teknolojisi sisteminin 2022 yılı boyunca FIFA organizasyonlarında deneneceğini ve Katar'da düzenlenecek 2022 Dünya Kupası'nda da kullanılacağını söyledi.