'000Kitap' çıktı
Gazeteci Ahmet Şık'ın tutuklanmasına neden olan ve henüz basılmadan dijital ortamda imha edilen kitabı 'İmamın Ordusu', dün '000Kitap' (Sıfır Sıfır Sıfır Kitap ) adıyla 125 imzalı olarak yayımlandı
Dün İstanbul Kitap Fuarı’nda onca kitap arasında farklı bir kitap vardı. Kırmızı kapaklı… 260 gün önce daha ‘word’ dokümanıyken yazarının başına ‘işler’ açmış bir kitap. Gazeteci Ahmet Şık’ın ‘İmamın Ordusu’ kitabı henüz basılmadan ‘terör örgütü’ dokümanı sayılıp dijital ortamda imha edilmişti. O, kitap artık ‘000Kitap’ adıyla Postacı Yayınları tarafından yayımlandı.
Alt başlığı ise ‘Dokunan Yanar’. Üstelik dün, Ahmet ve Nedim’in Gazeteci Arkadaşları’nın (ANGA) kitap fuarında yaptığı basın toplantısıyla tanıtıldı. Basın toplantısının en özel konuğu Metin Göktepe’nin annesi Fadime Göktepe’ydi.
Standlarda şu an tutuklu olan yayıncı Ragıp Zarakolu’nun afişleri asılı fuarda. Şimdi bu afişlerin yanına şu an içeride olan bir başka ismin kitabı eklendi. Yalnız bir farkla. Ahmet Şık bu kez yalnız değil. Kitabın Ahmet Şık ile birlikte tam 125 yazarı var. 1000 adet basılan kitabı fuarda İthaki, Belge, Ayrıntı, Kırmızı, Metis, Kırmızı Kedi, Agora, Versus, Kalkedon, İletişim Yayınları standlarında bulmak mümkün.
Biri yazdı, biri redakte etti...
Fiyatı 10 lira olarak belirlenen ‘000Kitap’, 1 Aralık itibariyle de tüm kitapçılarda olacak. ANGA, basın açıklamasına başlamadan bazı yayınevleri destek için Ahmet Şık’ın kitabına standlarında yer vermeye başlamıştı bile. Yayınevi görevlileri kitabın önemini bilmeyenlere anlatıyor üstelik. Yayıncılar da fuarda Ahmet Şık’ın kitabını konuşuyordu. Yasakların bilinçaltında yaptığı etkiden olacak,+ kitabın üzerindeki rakam çoğunluk tarafından rakam olan sıfırdan çok “o” harfi olarak algılanıyor. Kitabın isimi ‘O kitap’ zannediliyor. ‘000Kitap’ın 125 yazarı var dedik. “Biri yazdı; birileri düzeltti; birileri redakte etti; birileri noktalama işaretlerini denetledi; birileri yazım kusurlarını elden geçirdi; birileri düşük cümle olup olmadığını kontrol etti; birileri ön okuma; birileri son okuma süreçlerinde görev aldı ve 125 yazarın tümü kitabın sorumluluğunu üstlendi.”
125 yazar arasında Ahmet Ümit, Arat Dink, Aslı Erdoğan, Ayfer Tunç, Can Dündar, Ece Temelkuran, Ertuğrul Mavioğlu, Gaye Boralıoğlu, Özgür Mumcu, Pınar Öğünç, Tuğrul Eryılmaz, Murathan Mungan, Yıldırım Türker ve birçok yazar, gazeteci, akademisyen var.
‘Teknoloji nedeniyle karar hükümsüzdür’
Tora Pekin (Ahmet Şık’ın avukatı): Kitap internette yayımlandığı, 100 bin kişi tarafından indirildiği için el koyma kararı fiilen hükümsüzdür. İddianamenin açıklanmasıyla kitabın ayrıntıları da açığa çıktığı için hukuksal sıkıntı olmadığı görülebilir. Yetkililerin “El koyma kararı vardır” diyerek kitabın çıkmasını engelleme olasılığı da var. Kitabı printer’da basıp okuyabiliyorsunuz ama kitabevinin yayımlaması suç oluyor. Teknoloji nedeniyle karar artık hükümsüzdür, ‘tehlike’ teknik olarak kalkmıştır. Yetkililer “Kitabı bulunduranlar örgüte yardım ve yataklıktan suçlanabilir” demişti. O zamanlar taslaktı. İddianame eklerinin çıkmasıyla basılmasına engel kalmadığı için imza atan 125 gazeteci için hukuki sorun olacağını düşünmüyorum.
‘Bu kitap gazetecilere umut olacak’
Ertuğrul Mavioğlu (Gazeteci): Radikal basıldığında “Bu gökkubbenin altında hiçbir şeyi gizli bırakamazsınız” demiştim. Şimdi bu kitabı 125 imzayla bastık. Mızrak çuvala sığmıyormuş. Mutluyuz, gururluyuz.
Şebnem İşigüzel (Yazar): Ahmet ve Nedim’in içeride olmasının hukuki, mantıki olarak hiçbir açıklaması yok. Umarım bunu yapanlar yarın Ahmet ve Nedim’in yerinde olur.
Uğur Vardan (Gazeteci): Yanmak için kitabın yazarlarından biri oldum. Polisin Radikal’de aradığı kitabı bulmaya geldim. Şimdilik yanmadım. İleride ne olur, bilemem.
Gülşah Karadağ (Gazeteci): Ahmet “Dokunan Yanar” demişti. Biz de “Dokunsak da yanacağız” demiştik. Bu kitap bu ısrarın ve ifade özgürlüğüne olan inancımızın ürünü.
Ahmet Meriç Şenyüz (Gazeteci): AKP, cemaat iktidarının yeni vesayetçi rejiminin düşünce özgürlüğüne karşı politikaları önce gazetecileri vurdu. Biz de herkesin özgürce düşüncelerini ifade edebilmesi için görevimizi yapıp böyle bir girişim altında imzamızla yer aldık.
Doç. Esra Aysan (İstanbul Bilgi Üniv.: Başbakan daha geçen gün Türkiye’nin özgürce yazılıp çizilebilen bir ülke olduğunu ifade etti. Bu girişimimizde Başbakan’ın gerçeklik kontrolü niteliğinde oldu.
Alper Turgut (Gazeteci): Ahmet Şık bir simge isim. Artık bir vicdan olayı oldu benim için. Bu kitabın diğer meslektaşlarımız için umut olacağını düşünüyorum.
‘000Kitap’ın yazarları
Ahmet Büke, Ahmet Meriç Şenyüz, Ahmet Şık, Ahmet Tulgar, Ahmet Ümit, Akın Tek, Ali Murat Hamarat, Ali Ömer Türkeş, Alper Kırklar, Alper Turgut, Arat Dink, Aslı Erdoğan, Aslı Tunç, Ayça Söylemez, Aydın Engin, Ayfer Tunç, Ayşe Düzkan, Ayşegül Devecioğlu, Ayşenur Arslan, Bağış Erten, Banu Güven, Berat Günçıkan, Burak Cop, Can Dündar, Candan Yıldız, Cem Özdemir, Claudia Roth, Çiğdem Mater, Çiğdem Öztürk, Deniz Gökçe, Didem Danış, Dinç Çoban, Ece Temelkuran, Ekin Karaca, Elif Ilgaz, Elif Yılmaz, Emine Ocak, Ercan İpekçi, Erdinç Ergenç, Eren Eğilmez, Erkan Çapraz, Erol Önderoğlu, Ertan Önsel, Ertuğrul Mavioğlu, Esra Arsan, Ezgi Başaran, F. Cengiz Erdinç, Fahri Alakent, Fatma Göktepe, Foti Benlisoy, Franziska Keller, Gaye Boralıoğlu, Gökçer Tahincioğlu, Gökhan Tan, Gülşah Karadağ, Gülşin Ketenci, Gün Zileli, Gürhan Ertür, Güventürk Görgülü, H. Hüseyin Tahmaz, Hakan Güneş, Hakan Lokanoğlu, Halil Nalçaoğlu, Hazal Özvarış, Hilmi Hacaloğlu, İbrahim Aydın, İbrahim Kaboğlu, İrfan Aktan, İsmail Beşikçi, İsmail Saymaz, Jaklin Çelik, Jean-Francois Julliard, Johann Bihr, Kemal Göktaş, Kumru Başer, Mahmut Hamsici, Maside Ocak, Mebuse Tekay, Mehmet Demir, Mehmet Güç, Mehmet Kaçmaz, Mehmet Kuyurtar, Melek Göregenli, Mirgün Cabas, Murat Hamarat, Murat İnceoğlu, Murat Sabuncu, Murat Uyurkulak, Murathan Mungan, Mustafa Alp Dağıstanlı, Nazım Alpman, Nevin Sungur, Nilgün Toker, Niyazi Dalyancı, Osman Kavala, Osman Şenkul, Özgür Gürbüz, Özgür Mumcu, Pınar Öğünç, Ragıp Duran, Rengin Arslan, Reyda Ergun, Rıdvan Akar, Selami İnce, Serdar M. Değirmencioğlu, Serkan Seymen, Serra Akcan, Siren İdemen, Süleyman Arıoğlu, Şanar Yurdatapan, Şebnem İşigüzel, Şükrü Argın, Tuğrul Eryılmaz, Uğur Vardan, Ümit Alan, Ümit Kıvanç, Vecdi Erbay, Vedat Türkali, Yahya Şafak Eser Koçoğlu, Yaşar Kemal, Yıldırım Türker, Yücel Göktürk, Yücel Tunca, Zehra Kafkaslı, Zerrin Kurtoğlu, Zeynep Altıok, Zeynep Erdim.
Dokuz ayda neler oldu?
14 Şubat’taki Odatv baskınında gazeteci Ahmet Şık’ın ‘emniyet içindeki cemaat yapılanmasını’ anlatan kitabının basılmamış hali bulundu. Taslağı sadece yayıncısıyla avukatına verdiğini, Odatv’ye nasıl gittiğini bilmediğini belirten Şık, kendisinin Odatv vasıtasıyla Ergenekon ile ilişkilendirilmeye çalışıldığını yazmıştı. 3 Mart’ta evinde ve Bilgi Üniversitesi’ndeki odasında yapılan arama sonrasında, meslektaşı Nedim Şener ile birlikte gözaltına alınan gazeteci, 6 Mart’ta Ergenekon’a üye olmak suçundan tutuklandı.
Kitap her yerde arandı
23 Mart’ta Şık’ın yayıncısı İthaki Yayınevi’ne polis baskını düzenlendi. Şık’ın eşi Yonca Şık’a yayımlanmamış kitapla ilgili toplatma ve el koyma kararı tebliğ edilirken, kararda taslağın kopyasını bulundurduğundan şüphe edilen her yerde arama yapılabileceği, belgelere el konulacağı belirtildi. Kitabın kopyasını bulunduranların ‘terör örgütüne yardım ve yataklık’ suçunu oluşturacağının bildirilmesine karar verildi. Bir kez daha aranan yayınevinde, hard disklerin orijinallerine el konuldu.
Radikal gazetesine gelen polisler gazeteci Ertuğrul Mavioğlu’nun da bilgisayarında kayıtlı belgenin kopyasını alarak taslağı imha etti. 31 Mart’ta internete yüklenen taslak yüz binlere ulaştı. Öte yandan Başbakan Tayyip Erdoğan, 14 Nisan’da Şık’ın toplatılan kitabına ithafen “Bomba kullanmak suç olduğu gibi bombanın malzemelerini kullanmak da suçtur” dedi.
Çevirmenlerden ortak bildiri
Çevirmenler Meslek Birliği (ÇEVBİR) üyesi 38 kişi, yazar ve çevirmen Ayşe Berktay’ın KCK Davası’nda tutuklu yargılanmasını kınayan bir bildiriye imza attı. Bildiride şöyle denildi: “ÇEVBİR üyeleri olarak, arkadaşımız ve üyemiz Ayşe Berktay’ın tutuklanmasını kınıyoruz. Ülkemizde çok sayıda insan, terör örgütlerine üye oldukları veya destek verdikleri gerekçesiyle tutuklu yargılanmaktadır. Tutuklamaların yeterli delillere dayanmadığı ve uzun yargılama sürelerinin cezalandırmaya dönüştüğü kanısı hâkimdir. Barışçıl ve demokrat çevirmen Ayşe Berktay’ın tutuklu yargılanması, kamu vicdanını rahatsız eden ilk tutuklama değildir. Ayşe Berktay’ın ve düşüncelerinden ötürü cezaevindeki aydın insanların serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”
RADİKAL / BURCU AKTAŞ
- Çocuktan Al Haberi'nin Çakıl bebeği şimdilerde kocaman bir kız oldu! Nisan Aktaş'ın son halini gören şaşırıp kalıyor
- Kanserle mücadele eden Şimal'den üzen paylaşım! 'Yemek yiyemiyorum'
- Uzak Şehir'in Alya'sı Sinem Ünsal set kombinini paylaştı!
- Uzak Şehir'de heyecan bitmiyor! Cihan'a gelen esrarengiz mesaj kimdir?
- Mauro Icardi sorularına cevap veremeyen Wanda Nara gözyaşlarına boğuldu