'Aşk bağımlılığı' ilişkinizi mahvedebilir!
Aşık mısınız yoksa aşka bağımlı mısınız? Aşk çoğu zaman hormonlarımız ve psikolojimizle ilgili bir duygudur. Aşkı ve sevgiyi doğru yaşayabilmek, sorunsuz uzun vadeli ilişkiler kurabilmek her zaman kolay olmaz. Özellikle yetersizlik duygusu ve kaybetme korkusu aşkın en büyük düşmanı haline gelebilir. Uzmanlar bu noktada aşkın bağımlılığından bahsediyor. Ayrıntıları Posta.com.tr okurları için öğrendik.
Bahar Saygılıer
Bahar Saygılıer / Posta.com.tr | Aşık olmak dünyanın en güzel duygusu olabilir ancak herkes için her zaman değil… Çeşitli psikolojik faktörlerle ortaya çıkan aşk bağımlılığı ilişkinizi olumsuz yönde etkileyebilir. Psikolog Havva Tecer konu hakkında Posta.com.tr okurları için bilgiler verdi.
“Normal ve ideal ilişki dediğimiz zaman iki kişinin birbirlerinin hayatına değer vermeleri, önemsemeleri, gerektiğinde paylaşımda bulunmaları birbirlerini desteklemeleri gibi birçok şey sıralayabiliriz.” diyen Psikolog Havva Tecer, bazı korkuların ve duyguların aşkı ve ilişkiyi nasıl olumsuz etkilediğinden bahsediyor.
“Kişinin kendisini yetersiz hissetmesi ve sürekli kaybetme korkusu yaşaması kişiyi karşı tarafa bağımlı hale getirebilmektedir. Buda hayatını alt üst etmesine neden olabilmektedir. Aşk bağımlısı olan kişi kendisini yok sayma noktasına kadar gelebilmektedir.”
AŞK BAĞIMLILIĞI NASIL ANLAŞILIR?
Psikolog Tecer, bir kişinin aşk bağımlılığı yaşayıp yaşamadığını anlamanın bazı yollarından bahsediyor. “Kişi gittiği ortamlarda sürekli bağımlı olduğu kişiden bahseder onun yaptığı güzel şeyleri abartarak anlatma yoluna gider. Önceden anlaştığı iyi vakit geçirdiği kişileri yok saymaya başladığı ve tüm dünyasını bağımlı olduğu kişiye odakladığı görülür. Çevresi ile ilişkisi bozulur, uyum sorunu yaşar. Ve bazı durumlarda kendisini yok sayma derecesine kadar ilerleyebilmektedir.”
“Aşık olduğu kişi için kendisini yok sayması, arkadaş ortamına gittiği zaman sürekli o kişiyi anlatmaya çalışması, çevresindeki kişilerle uyum sorunu yaşaması ve belkide zamanla kendisini yok etme derecesine kadar gidebilmektedir.”
Psk. Tecer, aşk bağımlılığının herkesi etkileyebileceğini söylüyor. “Maalesef ki aşk bağımlılığı kadın, erkek, yaş, cinsiyet, statü gibi hiçbir şeyi tanımadan kişiyi tutsak haline getirebiliyor.”
- Normal sevginin aşkın önüne geçen aşk bağımlıları aşık olduğu insana pür dikkat odaklandığı için bir süre sonra normal hayattaki işlevselliğini yitirme derecesine kadar gidebilmektedir.
- Sosyal çevresiyle uyum sorunları yaşamaya başlar. Kendi benliğini, kişiliğini yok sayar. Bütün bunlar normal aşık olan seven kişilerden ayıran en belirgin özellikleridir.
Psk. Tecer, normal aşkla, bağımlı aşk birbirine karıştırılmaması gerektiğinin altını çiziyor.
- Aşk bağımlılığında tek kişilik bir ilişki vardır. Bağımlı olan kişi kendisini yok sayar, onun için sadece karşısındaki kişi vardır.
- Bağımlılık nedeniyle kişi, günlük yaşam işlevselliğini yerine getiremez ve sorumluluklarından kaçınabilmektedir. Çalıştığı işten ayrılma isteği oluşur, hatta intihar girişimi gibi sıkıntı verici davranışlarda bulunabilmektedir.
Psk. Tecer, sağlıklı ilişkilerde tek taraflı duyguların yaşanmaması gerektiğini belirtiyor. “Birisini sevdiğiniz zaman ilişkide hem siz, hem de o kişi vardır. Yani sağlıklı ilişkilerde iki kişi vardır. Maalesef ki aşk bağımlısı olan kişi tek taraflı yaşar duygularını. Buda kişinin ağır depresyon yaşamasına neden olmaktadır. Ayrılık kaygısı yaşayan, bağlanma sorunları olan kişilerde bağımlılık çok fazla görülmektedir.”
- Bağımlı erkekse
Erkeklerde genellikle karşı tarafa ben sensiz yaşayamam yerine, saklama yoluna gidip, aşırı derecede kıskançlıklar çıkararak huzur bozucu olabilmektedir. Bu maskenin altına bakıldığı zaman kişi kendisini yok etme yolunda emin adımlarla gittiği, kendisine zarar verdiğini bildiği halde ilişkisine devam edebilmektedir.
- Bağımlı kadınsa
Kadınlar genellikle duygularını olduğu gibi gösterebilmektedirler. İç dünyalarında yaşadıklarını karşı cinse hiç çekinmeden ifade edebilirler. Mantık dışı konuşmalara hatta erkeğe karşı yalvarma derecesinde tutkularını ifade etmekten hiç sakınmazlar.
Peki aşk bağımlılarına nasıl yardım edilebilir?
Psikolog Havva Tecer aşk bağımlısı olan kişiye destek olunması gerektiğini belirtiyor ve bu konuyu şöyle açıklıyor.
“Kişiyi kaybetme korkusu sardığı zaman kendi kendine yardım isteyecek hale gelebiliyor. Bağımlılıktan kurtulmak için kişinin değişmesi gerekiyor. Bağımlılık genellikle yarıda kalmış ilişkilerde olabilmektedir.”
“Bu tür acı çeken kişilerin arkadaşlarına çok fazla görev düşmektedir. Kişi arkadaşlarına bağımlı olduğu kişiyi uzun uzun anlatmak isteyecektir burada yapılması gereken onu saatlerce dinlemekten vazgeçin. Tabiki arkadaşlar uzun dinlemeyin derken tamamen de yalnız bırakmaktan bahsetmiyorum. Örneğin gün içerisinde sadece yarım saat anlatmasına izin vermelisiniz, süreyi oldukça kısa tutmanızda fayda vardır. Tabi ki en önemlisi kişinin profesyonel yardım almasını sağlamaktır.”
- Masterchef'te 3. eleme adayı belli oldu! Yarışmada kıran kırana mücadele
- Başak Dizer ve Kıvanç Tatlıtuğ, Toscana pozlarıyla hayran bıraktı
- Fahriye Evcen ve oğulları tekne keyfi yaptı! Pozlarına beğeni yağdı
- Dünyaca ünlü ismin konserinde Zeynep Bastık sürprizi! Türkçe ve Fransızca düet yaptılar
- Dünyanın en zengin 10 insanı (2024)