Cildin büyük düşmanı kolajen eksikliği
İnsan vücudu doğal olarak kolajen üretir. Bununla birlikte yaş ilerledikçe bu proteinin üretimi yavaşlar. Ve ciltte yaşlanma ve kırışıklıklar meydana gelir. Reneva uzmanları insan vücudu için önemli rolleri olan kolajenle ilgili önemli bilgiler verdi.
Kolajen, birbirinin üzerine sarılmış üç aminoasit zincirinden oluşan büyük moleküllü yapısal bir proteindir. Ağırlıkla prolin, glisin ve hidroksiprolin aminoasitlerinin oluşturduğu esnek ve güçlü bir yapıya sahip olan kolajen yapıştırıcı özelliği ile cilt bütünlüğünüzü sağlar ve vücudunuzu güçlendirir. Tendonlar, bağlar, kıkırdak ve kemikler dahil tüm bağ dokularımızın bütünlüğünü, esnekliğini ve cilt yenilenmesini sağlayan kolajen vücudumuzdaki proteinlerin yaklaşık %30’unu oluşturur.
İnsan vücudu doğal olarak kolajen üretir. Bununla birlikte, zamanla, bu proteinin üretimi yavaşlar.
Sonuç olarak, bir kişinin cildi, birçok kişinin “esneklik” olarak adlandırdığı bir süreç olan yeniden şekillenme yeteneğini kaybetmeye başlar. Bu meydana geldiğinde, kırışıklıklar oluşmaya başlar.
Kolajenin faydaları
Daha iyi bir cilt
Kolajen takviyeleri alan insanlar, cildinin görünümünü ve genel sağlığını iyileştirmek istiyorlar. Yapılan araştırmalara göre kolajen ciltteki kırışıklıkların giderilmesinde yardımcı olduğu belirtilmiştir.
Eklem Sağlığı
Yaşlandıkça eklemlerde deforme başlar. Özellikle, eklemlerin süngerimsi kıkırdağı yıpranmaya başlar. Kolajen takviyelerinin eklemlerdeki kıkırdağın bozulmasını düzeltmeye veya önlemeye yardımcı olabileceğini gösteren bazı kanıtlar vardır.
Kas Kütlesi artışı
Kolajen takviyelerinin kullanılmasının kas kütlesini artırmaya yardımcı olabileceğini gösteren bazı kanıtlar vardır.
Kemik kaybı önlenmesi
Bir kişi yaşlandıkça ve kolajen üretimi yavaşladıkça, kişi kemikleri güçlü ve destekli tutmak için gerekli kolajeni kaybettikçe kemikler zayıflayabilir.
Kolajen önemli miktarda kemik yapısını oluşturur ve kemikleri güçlü tutmaya yardımcı olur.
Kolajen eksikliğinde neler olur?
Yaşlandıkça azalan kolajen miktarı bir dizi sağlık endişesine yol açar. 40 yaşından sonra, kolajen eksikliği belirtileri daha belirgin hale gelmeye başlar.
Aşağıdaki bazı belirtilere sahipseniz kolajen eksikliği yaşıyor olabilirsiniz;
Eklem ağrısı
Kolajen eklem fonksiyonunda önemli bir rol oynar. Bozulmaya başladığında, eklemlerinizin alevlenmesini en aza indirir. Bu, kademeli olarak artrite dönüşebilen aşırı sürtünmeye yol açabilir.
Kırışıklık
Kırışıklıklar yaşlanmanın doğal bir belirtisidir. Kolajen depoları tükenmeye başladığında, cildin yapısının bir kısmını kaybetmesine neden olurlar. Neyse ki, yeni araştırmalar, doğru kolajen takviyelerini almanız koşuluyla, azalan kolajen seviyelerinin neden olduğu kırışıklıkların tersine çevrilebileceğini göstermektedir.
Ağrıyan kaslar
Kolajen kasların kemiklere ve bağlara bağlanmasında önemli bir rol oynar. Kolajen lifleri zayıflamaya başladığında, bu yapılara olan bağlantıyı zayıflatabilir, bu da ek sürtünme ve ağrıyan kaslara yol açabilir.
Kan basıncı sorunları
Kan damarlarınızın duvarları kolajenden oluşur. Yaşlandıkça bozulmaya başladığında, vücudunuzun kan akışını düzenlemesi daha zor olabilir. Anormal kan basıncı ile ilişkili bir dizi semptom yaşanabilir.
Örneğin:
- Sık sık baş ağrısı
- Göğüs ağrısı
- Baş dönmesi
- Yorgunluk
Çoğu insan yaşlanmanın neden olduğu estetik problemlerle başa çıkmak için kolajen takviyeleri alırken, anormal kan basıncı, zayıflamış kolajenin neden olduğu en ciddi problemlerden biridir. Uygun tedavi alınmazsa yaşam kalitenizi belirgin şekilde düşürebilir.
Amerikan Kalp Derneği, düşük kolajen seviyelerinin tipik olarak düşük kan basıncı ile ilişkili olduğunu bildirmektedir. Bu, hastaların kolajen takviyeleri ile düşük tansiyon sorunlarını düzeltebileceği anlamına gelir.
Kolajen seçerken ve kullanırken nelere dikkat edilmelidir?
Kolajen seçerken ürün seçimine dikkat etmek gerekmektedir. Doğru üretici, doğru hammadde, doğru ürün önem taşımaktadır. Kolajen takviye olarak alındığında sindirim sisteminde aminoasitlere parçalanır ve aminoasit olarak kana karışır. Bu sorunu biraz olsun aşabilmek adına ise kolajenin biraz daha parçalanmış hali olan hidrolize kolajen içeren takviyeler geliştirilmiştir. Kolajenin hidrolize formu (Kolajen Peptit) tercih edilmelidir. Minimum 2,5 g ile 10 g Kolajen peptit içeren ürünler tercih edilmelidir.
Kolajenin pek çok farklı tipleri vardır. Farklı dokularda farklı yoğunlukta bulunmaktadır. Cildin yüzde 70’ ini Tip 1 ve Tip 3 kolajen oluşturmaktadır. Örneğin, cilt, saç, tırnaklar için bir takviye seçilecekse tip1 ve tip 3 kolajen ağırlıklı seçilmelidir. Kolajen takviyesine başlamadan önce doktora danışılması önemlidir. Aksi durumda hamileler, emziren anneler, diyabet hastaları istenmeyen durumlarla karşılaşabilir.
Kendi kolajenini korumak için;
Düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı ve dengeli beslenmek, sigara içmemek, güneşten korunmak vücuttaki kendi kolajenimizi korumak açısından önemlidir.
- Nevra Serezli'den yıllar sonra bir itiraf geldi! 'Oğlumu görmek istemedim, hemşire beni payladı'
- Mina Demirtaş kimdir? Mina Demirtaş kaç yaşında, hangi dizide oynuyor, sevgilisi var mı? Mina Demirtaş'ın boyu kaç, kaç kilo?
- Uzak Şehir'in Alya'sından eğlenceli kareler! Gelin ayakkabısına isim yazdı
- Zehra Güneş tarzıyla büyüledi! Mini elbisesiyle göz kamaştırdı
- Ahmet Kural'ın rol alacağı dizinin afişi olay olmuştu! İlk kez konuştu