Diş eti sorunları güzelliğinize gölge düşürmesin!
Ağız ve diş sağlığı sadece estetik açıdan değil, birçok hastalıktan korunmak açısından da oldukça önemlidir. Diş eti sorunları, dişlerin dökülmesine neden olabilecek ciddi bir sorundur ve tedavi edilmesi gerekir. Ayrıntıları Posta.com.tr okurları için derledik.
Diş etlerinde kanama şeklinde ortaya çıkan ve kötü nefes, kötü tat ile kendini gösteren diş eti sorunları çeşitli hastalıklara da davetiye çıkarıyor. Diş Hekimi Dr. Damla Zenar konu hakkında bilgiler verdi.
Diş eti iltihabı adı verilen erken evresinde diş etleri şişebilir, kırmızılaşabilir ve kanayabilir. Periodontal hastalık çoğunlukla erişkinlerde görülür. Periodontal hastalık ve diş çürüğü, diş sağlığı için en büyük iki tehdittir.
Diş eti sorunlarının nedenleri nelerdir?
Ağızdaki bakteriler dişi çevreleyen dokuyu enfekte ederek diş çevresinde iltihaba ve periodontal hastalığa yol açar. Bakteriler dişlerde yeterince uzun süre kaldıklarında plak adı verilen bir film oluştururlar ve sonunda diş taşı olarak da adlandırılan tartara sertleşirler. Tartar birikimi diş eti çizgisinin altına yayılabilir ve bu da dişlerin temizlenmesini zorlaştırır. O zaman sadece bir diş sağlığı uzmanı tartarı çıkarabilir ve periodontal hastalık sürecini durdurabilir.
Uyarı işaretleri
- Gitmeyecek kötü nefes veya kötü tat
- Kırmızı veya şişmiş diş etleri
- Hassas veya kanayan diş etleri
- Ağrılı çiğneme
- Gevşek dişler
- Hassas dişler
- Dişlerinizden uzaklaşan diş etleri
- Isırdığınızda dişlerinizin birbirine uyma şeklindeki herhangi bir değişiklik
- Bölümlü protezlerin uyumundaki herhangi bir değişiklik
Risk faktörleri
- Sigara içmek
- Şeker hastalığı
- Kötü ağız hijyeni
- Stres
- Kalıtım
- Çarpık dişler
- AİDS
- Arızalı hale gelen dolgular
- Ağız kuruluğuna neden olan ilaçları almak
- Artık düzgün oturmayan köprüler
- Hamilelik veya oral kontraseptif kullanımı gibi kadın hormonal değişiklikleri
Önleme ve tedavi
Diş eti iltihabı, iyi bir ağız hijyeni ve düzenli profesyonel temizlik ile kontrol altına alınabilir ve tedavi edilebilir. Daha şiddetli periodontal hastalık formları da başarılı bir şekilde tedavi edilebilir ancak daha kapsamlı tedavi gerektirebilir. Bu tür bir tedavi, diş eti altındaki diş kökü yüzeylerinin derinlemesine temizlenmesini, ağızdan alınması için reçete edilen veya doğrudan diş eti altına yerleştirilen ilaçları ve bazen düzeltici cerrahiyi içerebilir.
- Melis Sezen: O dönem kendimi kullandırtma seviyesindeydim
- Ünlü rapçi silahlı saldırıda hayatını kaybetti!
- Battal Gazi'nin ZıpZıp'ıydı! Necdet Kökeş hastaneye kaldırıldı
- Nevra Serezli'den yıllar sonra bir itiraf geldi! 'Oğlumu görmek istemedim, hemşire beni payladı'
- Mina Demirtaş kimdir? Mina Demirtaş kaç yaşında, hangi dizide oynuyor, sevgilisi var mı? Mina Demirtaş'ın boyu kaç, kaç kilo?