Genç yaştaki saç kayıpları engellenebilir mi?
Saç dökülmesi pek çok kişinin, özellikle erkeklerin önemli problemlerinden biri. Bir kişide her gün yaklaşık olarak 80 ila 120 saç teli dökkülmesi normal kabul ediliyor. Ancak bu durum genelde saç derisinin belirgin bir şekilde incelmesine sebep oluyor. Normalin dışındaki saç dökülmeleri ise özellikle genç yaştaki kişilerde özgüven problemlerine yol açabiliyor. Peki genç yaşta saç kaybı önlenebilir mi? Saç dökülmesi hangi aşamada durdurulabilir, ne tür destek tedavilerinden yararlanılabilir, uzmanına sorduk.
Sağlıklı ve yetişkin kişilerde yaklaşık olarak 150.000 adet kadar saç teli bulunuyor. Bir kişide her gün yaklaşık olarak 80 ila 120 saç teli dökkülmesi normal kabul ediliyor. Ancak bu durum genelde saç derisinin belirgin bir şekilde incelmesine sebep oluyor. Çünkü kaybedilen saçların yerine aynı anda yerine yeni saçlar geliyor. Saç kaybı da bu doğal döngünün bozulduğu zaman ve saç foliküllerinin zarar gördüğünde gerçekleşiyor.
Saç dökülmelerine sebep olan birçok etken var. Bu etkenlerden biri aile öyküsü yani bir başka deyişle kalıtımsal durumlar. Kalıtımsal durumlar genellikle yaş aldıkça ve öngörülebilir bir şekilde ortaya çıkıyor. Bir diğer etken ise hormonal değişiklikler veya tıbbi durumlar. Saç Ekimi Uzmanı Dr. Ahmet Ayık; "Hamilelik, doğum, menopoz ve tiroit problemler gibi hormonal bozukluklar dahil olmak üzere çeşitli koşullar, kalıcı ya da geçici saç dökülmelerine sebep olabiliyor." diyor. Saçkıran gibi kafa derisi enfeksiyonlarına ve bunun sonucunda düzensiz saç dökülmesine sebep olan bir de tıbbi durumlar var. Ayrıca kanser, depresyon, stres gibi birçok etkenler saç dökülmelerine sebep oluyor.
SAÇ DÖKÜLMELERİ ENGELLENEBİLİR Mİ?
"Saç dökülmesine sebep olan bir tıbbi durum mevcutsa öncelikle o sorunun tedavisinin yapılması gerekiyor." diyen Dr. Ayık, ayrıca saç dökülmesine karşı kişi beslenmesine ve uykusuna dikkat ederse; saç için önerilen losyonlardan veya gerekli ek gıda takviyelerinden destek alırsa, ek olarak bedensel ve ruhsal sağlığı konusunda bir problem yoksa saç dökülmesinin kontrol altına alınabileceğini belirtiyor. Ancak şu konuda uyarıyor: Genetik sebeplerinden dolayı saç kayıplarını önlemek ve yeni saç tellerin çıkmasını sağlamak günümüz bilimsel metotlarla mümkün değil. Genellikle 16-40 yaşları arasında ortaya çıkan genetik saç dökülmeleri ek takviye ilaç veya kozmetik alt yapılı ürünlerle kontrol altına alınabiliyor. Ancak her ürün, her etken maddenin herkeste aynı etki göstermeyeceğinin unutulmaması gerekiyor.
SAÇ EKİMİ NE ZAMAN TERCİH EDİLMELİ?
Saç dökülmesi yaşayan kişiler çözüm olarak saç ekimi işlemine başvuruyor. Ense üstünde veya vücudun herhangi bir bölgesinde bulunan saç köklerinin eksik olan bölgeye nakledilmesiyle saç ekim işlemi gerçekleşiyor. Ayrıca saç dökülmeleri mevsim değişiklerinde hemen hemen herkesin başına gelen bir durum. Fakat bu saç dökülmeler herhangi bir sorun oluşturmazken bazı belirtiler kelleşmeye veya seyrekliğe neden oluyor. Bu tip sorunlarla karşılaşıldığı zaman saç ekimi işlemi kişiler için uygulanacak en iyi çözüm yöntemi.
- Masterchef'te potaya giren isim belli oldu! Semih ve Onur arasındaki gerilim dinmiyor
- Sibil Çetinkaya'dan romantik paylaşım! 'Esas oğlanımı buldum'
- Kubilay Aka paylaştı! Hafsanur Sancaktutan'a davetsiz misafir
- Tuğçe Tayfur'un evliliğinde kriz! 'Hine hamileyken aldatıldım'
- Burcu Özberk ekranlara dönmeye hazırlanıyor!