Göz altı morlukları tedavi edilebilir mi?
Göz altı morlukları, insanları endişelendirerek yorgun ve yaşlı bir görünüm kazanmalarına neden olur. Özellikle 30'lu yaşlar ve sonrasında sıkça karşılaşılır ve bu durum genellikle göz altı torbaları ile birlikte ortaya çıkar. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ufuk Askeroğlu, özellikle kadınlarda görülen göz altı morluklarının sebeplerini ve neler yapılabileceğiniz sizler için derledi.
Genetik yatkınlık ve yaşlılık, göz altı morluklarının temel nedenleridir
Kalıtımsal faktörler: Erken çocukluk dönemlerinde fark edilen göz altı morlukları, kalıtımsal özelliklerden kaynaklanabilir. Zamanla ilerleyebilir veya yavaşça azalabilir.
Yaşlanma: Yaş ilerledikçe, cilt yapısı incelmeye başlar. İnceleme sonucunda göz altında morluklar ve halkalar daha belirgin hale gelir. Ayrıca, yağ ve kolajen kaybı da göz altı torbalarının oluşmasına neden olabilir.
Alerjik reaksiyonlar: Göz altı morluklarını etkileyen bir diğer durum, alerjik reaksiyonlar ve göz kuruluğudur. Alerjik reaksiyonlar sonucunda salgılanan histaminler göz bölgesinde kızarıklık ve şişlik gibi belirtilere yol açabilir. Bu belirtiler yaşandıktan sonra göz bölgesinde hassasiyet oluşarak morluklar ortaya çıkabilir.
Tiroid hastalığı: Tiroid hastalığına yatkınlık da göz altı morluklarının görülmesine neden olabilir.
Susuzluk: Göz altında görülen koyu halkaların en yaygın nedenlerinden biridir. Vücut yeterince su alamadığında, göz altı bölgesi mat bir görünüm kazanır ve gözlerde çöküklük oluşabilir.
Aşırı yorgunluk: Aşırı yorgunluk veya düzensiz uyku düzeni göz altı morluklarına neden olabilir. Cilt, düzensizlik durumunda hassaslaşarak göz altı morluklarının ortaya çıkmasına neden olabilir.
Güneşe maruz kalma: Güneş ışığına maruz kalmak, cilde renk veren melanin pigmentinin üretimine neden olur. Aşırı güneş ışığı, göz çevresindeki pigmentasyonun koyulaşmasına yol açarak mor görünüm oluşturabilir.
Göz altı morlukları tedavi edilebilir mi?
Göz altı morlukları için evde uygulanabilecek geçici yöntemlerde mevcuttur. Göz altı bölgesine soğuk kompres uygulanması, tülbent aracılığıyla yapılan soğuk kompres, kan akışını azaltarak bölgeyi serinletir. Buzun yanı sıra, buzlukta soğutulan salatalık dilimleri de göz altına uygulanabilir. Göz altı kremleri, cilt tipi ve bireyin ihtiyaçlarına göre kullanılabilir. Ancak, kremlerin kullanımı mutlaka bir uzmana danışılarak yapılmalıdır; aksi takdirde göz çevresinde hassasiyete neden olabilirler. Kafein içeriği, kan damarlarını daraltarak göz altı bölgesindeki şişkinliği azaltabilir.
Uzman hekim kararıyla karar verilip uygulanabilecek tıbbı yöntemler de tercih edilebilir. Yorgun görünümü hafifletmek amacıyla dolgu işlemi tercih edilebilir. Göz altı kırışıklıkları için ise lazer tedavisi uygulanabilir, bu işlem kolajen üretimini teşvik ederek cildin daha genç görünmesine yardımcı olur. Her bir yöntem, kişinin ihtiyaçlarına ve beklentilerine göre önerilebilir.
- Melis Sezen: O dönem kendimi kullandırtma seviyesindeydim
- Ünlü rapçi silahlı saldırıda hayatını kaybetti!
- Battal Gazi'nin ZıpZıp'ıydı! Necdet Kökeş hastaneye kaldırıldı
- Nevra Serezli'den yıllar sonra bir itiraf geldi! 'Oğlumu görmek istemedim, hemşire beni payladı'
- Mina Demirtaş kimdir? Mina Demirtaş kaç yaşında, hangi dizide oynuyor, sevgilisi var mı? Mina Demirtaş'ın boyu kaç, kaç kilo?