Güneş kremine alerjiniz olabilir! Sürmeden önce buna dikkat!
Güneş kremi, vücudu ultraviyole (UV) radyasyonun zararlı etkilerinden korumaya yardımcı olur. Güneş kremleri genellikle cildi erken yaşlanmaya karşı korur. Cildin kırışmasını engeller. Bu sebeple de güneş koruyucu kremlerin her mevsim düzenli olarak kullanılması önerilir. Günümüzde güneş kremleri için birçok farklı seçenek bulunur. Bazı güneş kremi bileşenleri, cildi hassas kişilerde cilt alerjilerini tetikleyebilir. Bu alerjiler ciltte kızarıklık, kaşıntı ve şişme gibi belirtilere neden olabilir.
Posta.com.tr | Güneş ışınlarına fazla maruz kalan ciltler her zaman ciddi zararlar görür. Cildinizi güneşten koruyamadığınızda cilt lekeleri, kırışıklık, tahriş, ton eşitsizliği gibi bir çok problem ortaya çıkar. Güneşten korunmayan cilt çok erken yaşlanır ve kırışır.
Cildinizi güneşten rahatça koruyabilmeniz için güneş koruyucu krem kullanmanız gerekir. Ancak güneş kremi seçerken de dikkatli olmalısınız. Çünkü bazı güneş kremleri ciltte alerjik reaksiyonlara sebep olabiliyor. Cilt kızarıklığı ve batması, kaşıntı, kızarıklık gibi sorunları ortaya çıkabiliyor. Güneş kremi alerjinizin olup olmadığını anlamanın çok kolay yolları var. Peki, güneş kremi alerjisi olan biri ne yapmalıdır?
Güneş kremlerinde bulunan bazı bileşenler, bazı insanlarda alerjik reaksiyonları tetikleyebilir. Alerjik reaksiyona neden olma olasılığı en yüksek olan birkaç bileşen var.
- Benzofenonlar
- Sinnamatlar
- Dibenzoilmetanlar
Bazı insanlar, üreticilerin genellikle güneş kremlerine eklediği kokulara ve koruyucu maddelere de alerjik veya duyarlı olabilir. Her yeni cilt bakım ürününde olduğu gibi, yeni bir güneş kremi denerken de vücudunuzun küçük bir bölümünde (bu bileğiniz olabilir) bir test yapmanız gerekir.
GÜNEŞ KREMİ TÜRLERİ
İki ana güneş kremi türü vardır. Kimyasal ve fiziksel. Kimyasal güneş kremleri UV ışınlarını emer ve UV ışınlarının cilde ulaşmasını engellerken, fiziksel güneş kremleri UV ışınlarını yansıtan veya saçan ve UV ışınlarını saptıran çinko oksit ve titanyum dioksit gibi mineraller içerir.
Güneş kremi hassasiyetleri alerjisi olan kişileri etkileyebilecek üç tip reaksiyon vardır.
Tahriş edici kontakt dermatit: Bu tip, hassas cilde veya egzama gibi durumlara sahip kişilerde ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir.
Alerjik kontakt dermatit: Bu tip, bir kişinin güneş kremi içindeki belirli bir bileşene alerjisi olduğunda ortaya çıkar.
Fotoalerjik kontakt dermatit: Bu, güneş kremi UV ışığı ile temas ettiğinde ortaya çıkabilen bir alerji türüdür.
semptomlar
Güneş kremi alerjisi, güneş kremi uygulandıktan hemen sonra ortaya çıkabilir veya bazı durumlarda gelişmesi zaman alabilir. Güneş kremi alerjinin belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir;
- Cilt kızarıklığı veya şişmesi
- Kaşıntı veya batma
- Yükseltilmiş tümsekler veya kurdeşen
- Ölçekleme veya kanama
- Döküntü veya sıvı dolu lezyonlar
- Kseroz, egzama ve sedef hastalığı gibi önceden cilt rahatsızlıkları olan kişilerde güneş kremi alerjisi gelişme riski yüksektir.
GÜNEŞ KREMİ ALERJİSİ OLANLAR NE YAPMALI?
Güneş kremi sürdüğünüz andan itibaren cildinizde yanma ve kaşıntı hissederseniz hemen güneş kreminizi su ile durulayın. Daha sonra cilt tamamen iyileşene kadar güneşten uzak durun. Cildiniz alerjik reaksiyon gösterdiğinde mutlaka nemlendirici bir kremle cildinize nemlendirici uygulayın.
Orta ila şiddetli cilt alerjileri için;
- Ağrı ve iltihabı azaltmak için soğuk kompresler,
- Vazelin veya kalamin losyonu gibi cilt nemlendiricileri,
- Kaşıntıyı kontrol etmek için antihistaminikler,
- Cilt iltihabını azaltmak ve sekonder tedaviye yardımcı olmak için topikal kortikosteroidler ve antibiyotikler uygulanabilir.
Tekrarlanan veya şiddetli güneş kremi alerjisi vakaları bir doktor tarafından değerlendirilmelidir. Bir dermatolog, cilt durumunu teşhis ederek ve tedavi ederek yardımcı olabilir. Ayrıca güneş kremi kullanımı ve güneşe maruz kalma konusunda önerilerde bulunabilirler