Menopoz döneminde saç dökülmelerini iyi takip edin!
Menopoz, kadınlarda genellikle 40 ile 50 yaşların sonunda gerçekleşiyor. Yaşanan hormonal değişim sonucunda sadece âdet düzeni ve doğurganlık kaybedilmiyor; kadınların vücudunda başka pek çok değişiklik de gerçekleşiyor. Menopoz döneminde hormonal değişimlere bağlı olarak kimi zaman seyrek kimi zaman ise radikal saç dökülmeleri gerçekleşebiliyor. Peki menopoz döneminde saç dökülmesi nasıl takip edilmeli ve menopoz döneminde gerçekleşen saç dökülmelerine karşı kadınlar ne yapabilir? Yanıtları haberimizde...
Menopozun etkisi vücut üzerinde bazı değişikliklere sebep olurken, hormonal değişiklikler kimi zaman saç dökülmesine neden oluyor. Östrojen ve progesteron hormonlarındaki azalma ile kadınlarda saç dökülmeleri yaşanabiliyor. Ancak bu tip saç dökülmeleri için gerekli destekler ile saç dökülmesi ve incelmesinin önüne geçebilmek mümkün. Erkeklerde olduğu gibi kadınlarda da saç köklerinin küçülmesine ve dökülmesine neden olan androjen hormonunun etkilerinin en aza indirmek için vitaminlerin önemi büyük. Çünkü vitamin eksikliği de kimi zaman dökülmeye sebep olabiliyor. Özellikle Çinko, biotin, B12 ve folik asit eksikliği de saçlarda dökülmelere yol açıyor.
MENOPOZDA SAÇ DÖKÜLMESİNİ ERKEN FARK ETMEK GEREKİYOR
Menopoza bağlı olarak saç dökülmelerinin erken fark edilmesi gerekiyor, böylece saçta önemli kayıplar yaşamadan önlem alınması mümkün hale gelebiliyor. Her gün belli sayıda saç kaybı yaşamamız normal olsa da menopoz sürecinde olan kadınların bu konuda kendilerini ekstra gözlemlemelerinde fayda var. Öncelikle saç dökülmesinin boyutu kontrol edilmeli, bunun için kadınlar saçlarını tararken fırçaya, yastığına, duşa, lavaboya bakarak dökülen saç yoğunluğuna bakmalı. Eğer her zamankinden fazla bir saç kaybı varsa, saçlar daha hızlı kırılıyorsa, yapılan at kuyruğunun yoğunluğu azaldıysa ve saç dipleri daha görünür hale geldiyse bu durum, hızlı bir şekilde önlem alınması gereken bir noktaya gelmiş demektir.
MENOPOZDA SAÇ NEDEN DÖKÜLÜR?
Kadınlarda yaşla birlikte ortaya çıkan menopoz sürecinde artık az salgılanan ya da salgılanması duran östrojen ve progesteron hormonuna bağlı saç dökülmeleri yaşanabilir.
Menopoz sürecinde yaşanan östrojen ve progesteron hormonlarındaki azalma ile saçlar uzamamaya başlar. Bu süreci saçların incelmesi takip eder. Azalan hormonlara karşı vücutta erkeklik hormonunda artık meydana gelir. Androjen hormonu ise erkeklerde olduğu gibi kadınlarda da saç köklerinin küçülmesine ve sonrasında da saç dökülmesine neden olur. Bu süreç içerisinde kadınlarda erkeklik hormonuna bağlı olarak yüzde kıllanma da görülebilir.
Menopoz döneminde bazı kadınlarda daha radikal bir saç dökülmesi gerçekleşir. Özellikle başın tepesinde ve yanlarında yoğun incelme ile başlayan bu süreç kadın tipi saç dökülmesi (FPHL) olarak tanımlanmaktadır. Menopoz süresince kadınlarda saç dökülmesinin yaşanma nedenlerinden biri de bu dönemde vücutta artan vitamin ve mineral kaybı, hormonların dengesizliği nedeniyle oluşan stres ve depresyona meyilli olma durumu ve menopozun etkilediği bazı hastalıklar olabilir.
Menopoz süresince saç dökülmesi fark edildiğinde mutlaka uzman bir doktor kontrolünde saç dökülme nedeni saptanmalı. Temel kan sayımı, tiroit ve hormon düzeyleri testleri yapılmalı ve buna göre bir önlem alınmalıdır.
DÖKÜLMELERİ KONTROL ALTINA ALMAK İÇİN...
Menopoz sonrasında kadınlar giderek açılan saç dipleri nedeniyle, estetik kaygılar yaşıyorlar. Saç dökülmelerini önleyebilmek için öncelikle vücutta eksilen değerlerin yerine konulması önemli. Bu noktada menopoz ile birlikte vücutta miktarı azalan vitamin ve mineraller konusunda destek alınabilir. Stresten uzak durmak, iyi beslenmek, yeterli miktarda su tüketmek, saçları ısıdan uzak tutmak gibi yaşam alışkanlıklarında yapılacak değişiklikler ise saçlardaki dökülmelerin azalmasına etkili oluyor. Bunlara ek olarak menopoz döneminde ve menopoz sonrasında doktorunuzun önerisi ile alabileceğiniz vitamin ve mineral destekleri saçların daha gür ve sağlıklı görünmesini sağlıyor.
Menopoz süresince vücutta eksilen vitamin ve mineralleri yerine koymak saç dökülmesini de olumlu anlamda etkiliyor. Özellikle biotin (B7 vitamini), pantotenat (B5 vitamini), metionin, keratin, L-sistin gibi maddelerin yerine konması önemlidir. Özellikle metionin saç beyazlamasını geciktirdiği yönünde bilimsel çalışmalar bulunuyor.
SAÇ DÖKÜLMESİNE KARŞI BESLENME
Dengeli, az yağlı bir diyet yemek saç dökülmesine karşı en iyi beslenme şekli. Her öğünde yeterli miktarda kepekli tahıl, meyve ve sebze tüketmek önemli. Zeytinyağı ve susam yağı gibi yağları diyetinize dahil etmek, yeşil çay içmek, B6 vitamini ve folik asit takviyesi almak da saçların uzamasına yardımcı olabilir. Esansiyel yağ asitleri de saç sağlığını korumada önemli bir rol oynar. Bu yağ asitleri aşağıdaki yiyeceklerde bulunabilir:
- Somon
- Tuna
- Keten tohumu yağı
- Ceviz
- Badem
- Masterchef'e veda eden yarışmacı belli oldu!
- Olgun Şimşek'ten şaşırtan çıkış! 'Benden başka da bir şey olmazdı'
- Şimal'e gelen yorumlar şoke etti! 'Bu yüzden sosyal medyadan uzak durmaya çalışıyorum'
- Sercan Badur'dan aşk açıklaması! 'Çok mutluyum'
- İlayda Alişan ve Oğulcan Engin birbirine övgüler yağdırdı! 'Sahnede aşık oldum'