Saçlardaki beyazları azaltmanın yolu
Saçlarınızdaki beyazları engellemek için saç köklerinizi derinden besleyin. Saçlardaki beyazlaşmaların önüne geçebilmek için bazı beslenme alışkanlıklarınıza dikkat etmeniz gerekiyor. Posta.com.tr okurları için saçlardaki beyazları azaltmanın yolunu araştırdık.
Posta.com.tr | 20’li yaşların başındaki gençler bile saç tellerinin arasında beyazları fark edebilir ancak beyaz saçlar elbette yaşlanmayla birlikte artar. 50'li yaşlarda ise kişilerin hemen hemen %50'sinin saçlarında belirgin beyazlama başlamıştır.
Doğal nedenlerle beyazlamış saç kökleri eski haline dönmez ancak belirli sağlık sorunları nedeniyle ortaya çıkan beyazlamalar tekrar eski haline dönebilir.
Saç kökleri, saçlara rengini veren melanin içeren pigment hücreleri üretir. Saç kökleri zaman içinde çeşitli nedenlerle pigment hücrelerini kaybeder ve bu da beyaz saç tellerine neden olur.
Saçlardaki beyazlaşmaların yoğunluğu ve saçlarınızın beyazlaşma hızı genetik yapınızla alakalı olsa da çeşitli çevresel faktörler bu süreci değiştirebilir.
Sağlıksız ya da yetersiz beslenme, stres gibi durumlar saçlarınızdaki beyazların hızla artmasına neden oluyor. Saçlarınızın beyazlaşmasını istemiyorsanız hayatınızda kalıcı bazı değişiklikler yapmalısınız; bunlar sadece saçlarınıza değil genel sağlığınıza da çok faydalı olacak.
İşte saçlardaki beyazlaşmaya karşı en temel önlemler
- A vitamini, D vitamini, B vitaminleri, E vitamini, çinko ve demir gibi saç için çok gerekli olan vitaminlerden eksik beslenmeyin.
- Beslenmenize daha çok balık, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kuru yemişler ekleyin.
- Saç köklerine giden oksijeni azalttığı için sigara içmeyin
- Her gün 1 bardak maden suyu içerek saçlarınız için ihtiyacınız olan minerali alın
- Güneş saç köklerinizdeki hücrelere zarar verir, kafanızı güneşten koruyun
- Stresin saç rengi üzerinde etkili olduğunu gösteren çok sayıda araştırma var, beyaz saçlar istemiyorsanız gergin bir insan olmayın.
- Daha çok çörek otu ve zencefil tüketin
EN AZ ALTI AY BOYUNCA BOL BİOTİN ALIN
Saç renginin beyazlaması ile günlük beslenmeniz arasında önemli bir bağlantı var. Beslenmenizi uzun süre sağlıklı tutmak saçlarınızın beyazlamasını da engelleyebilir. B6, B12 vitaminleri, biyotin, D ve E vitamini eksikliği saçlarınızın erken beyazlamasına katkıda bulunabilir.
2015 yılında yapılan bir araştırma, D3 vitamini, B12 vitamini ve bakırın saç beyazlamasına olan etkilerini konu aldı ve beslenme eksikliklerinin pigmentasyonu etkilediğini tespit ederek saç renginin vitamin takviyeleri ile geri dönebileceği sonucuna vardı.
En az 6 ay boyunca her gün düzenli olarak 5 mgr biotin alınması durumunda beyazlamayı durdurabilirsiniz.
En iyi biotin kaynakları arasında; baklagiller, yumurta sarısı, maya, yer fıstığı, fındık, ıspanak, soya fasülyesi, yulaf gevreği, buğday, mantar ve dana ciğeri bulunmaktadır.
MELANİN BEYAZLAŞMAYI DURDURABİLİR
Genetik yapı ve çevresel etkenler saçların beyazlaşmasına etki edebiliyor olsa da asıl neden zamanla azalan melanin kapasiteleridir. Melanin üretim kapasitesi ve melanin miktarındaki azalma da saçlarda beyazlamaya neden olur. Öyleyse melanin miktarını yüksek tutarsanız saçlarınızdaki beyazlama azaltır.
Saçtaki melanin pigmenti nasıl arttırılır?
En iyi yöntem beslenme ile melanin miktarını arttırmaktır ancak takviyeler bu konuda oldukça destekleyici olabilir.
Bu noktada yine B12 Vitamini karşımıza çıkar, bu vitamin melanositlerin çalışmasını aktive ederek melanin pigmenti üretiminin artmasını sağlar. Ayrıca melanin üretimi için her gün yeterli seviye de C vitamini tüketmeniz önemlidir.
Melanin; havuç, karpuz, kırmızı biber, domates, tatlı patates, balık ve et, çilek ve koyu yeşil sebzeler gibi besinlerde çokça bulunur.
SAÇLARDAKİ BEYAZLAŞMALAR İÇİN BAKIM KÜRÜ
- İki litre suyun içine iki çorba kaşığı çay, iki soğan kabuğu ve üç defne yaprağını koyun ve kaynatın.
- Demlendikten sonra süzün ve oda sıcaklığına geldikten sonra karışımı bir sprey şişeye doldurun.
- Her gün bu karışımı saç diplerinize sıkarak masaj yapın.
Kan akışını hızlandıran bu kür, saç köklerinin daha iyi beslenmesini sağlar ve beyazlaşmanın önüne geçer.