Saçtaki kepeğe ne iyi gelir?
Kepek, oldukça yaygın bir deri problemidir. Kepek ciddi bir sağlık problemi olmasa da saçların zayıflamasına neden olabilir. Saçtaki kepek kötü görünümü nedeniyle de rahatsız edici olabilir. Peki kepeğe ne iyi gelir? Posta.com.tr okurları için kepeğe iyi gelen çözüm yolları bir araya getirdik.
Posta.com.tr | Kepeğe ne iyi gelir? Birçok insan bu sorunla mücadele ediyor. Cildin en üst tabakası aslında devamlı soyulma halindedir çünkü tabaka sürekli kendini yeniler. Saçlı deride de bu değişmez yani aslında herkeste kepek vardır. Bununla birlikte saç derisindeki nem dengesi bozulduğunda kepek artar ve bir problem haline gelir.
Kepeği önlemenin yolu, saç derisinin sağlığını iyileştirmekten geçer. Peki, bunu nasıl yapacağız?
Sağlıklı bir saç derisinin nem oranı dengelidir.
Sıklıkla karıştırılan bir konu olarak, kuru saç derisi gibi, aşırı yağlı saç derisi de nemsiz kalmış olabilir. Yağlı bir deri, cildinizin yeterli hidrasyona sahip olduğunu göstermez.
Kepek, seboreik dermatitin hafif bir şeklidir, kafa derisinin çeşitli nedenlerle pul pul dökülmesine neden olan yaygın bir durumdur.
Öncelikle sorunları tespit edin ve saçlarınızdaki aşırı kepeklenmeye neden olan sorunu bulun.
O kadar ilginçtir ki bu kepek bazen çok fazla güneşte kalıyor olmanızdan bile kaynaklanabilir. Kepeğe ne iyi gelir? Diye bakmadan önce kepeğinize neden olabilecek durumları ortadan kaldırın.
- Sıkı ve aşırı şapka takmak
- Yeterli su içmemek
- Saçlarınızı yanlış yıkamak, fazla yıkamak
- Aşırı sıcağa maruz kalmak (güneş ışınları, duşta sıcak su kullanımı)
- Saç diplerini kurutacak yanlış ürünler kullanmak
- Günlük ihtiyacınız olan vitamin ve minerallerden mahrum kalmak
Bunların yanı sıra kepeğn bir nedeni de Malassezia adlı bir mantardır. Bu mantar çoğu yetişkinin kafa derisinde bulunur. Saç derinizdeki yağlarla beslenir, onu parçalayarak yerine oleik asit bırakır. Bu normal bir süreç olsa da bazı insanlarda denge bozulabilir.
SAÇTAKİ KEPEĞE NE İYİ GELİR?
İşte başlıyoruz. Kepek probleminden kurtulmak biraz zaman alabilir. Hafif kepek genellikle kafa derisinin nem dengesi sağlanarak günlük kepek şampuanları ile geçirilebilirken, bazen 2-3 aylık bir bakım gerektirebilir.
- Öncelikle şampuanlarınız kontrol edin, kafa derinizi kurutacak şampuanlardan kaçının. Kepeğe karşı etkili şampuan deneyin. Bir ürünün size iyi gelip gelmediğini anlayabilmek için yaklaşık 1 ay kullanmanız gerekebilir.
- Bu süreçte mutlaka daha bol su içmeye özen gösterin. Bu cildinizin hidrasyon seviyesinin kendi kendine dengelenmesi için en önemli noktalardan biridir.
- Beslenmenizi iyileştirin, vücudunuza özellikle yeteri kadar çinko ve B vitamini aldığınızdan emin olun.
- Yıkama düzeninizi ayarlayın. Saçlarınızı haftada 2-3 defa benzer aralıklarla yıkamaya başlayın. Ilık su kullanın. Yıkarken saç derinize hafif masaj yapın. Yıkama sürenizi kısa tutun ve iyi durulayın.
- Haftada 2 defa saç derinize bakım yapın.
KEPEKLE MÜCADELE ETMENİN EN ETKİLİ YOLU
Kepekle mücadele edebilmek için sağlıklı bir saç derisine ihtiyacınız var. Bunun için saç derisi bakımı oldukça önemli.
Haftada 1 veya 2 defa kafa derinizi nemlendirecek, kepek mantarına karşı etkili kürler yaparak saç derinize bu süreçte destek olmalısınız.
Saçtaki kepeğe ne iyi gelir? Saçlarınızda iyi bir bakım yapmak kepeğe iyi gelir. Bunun için kepeğe karşı etkili kürleri uygulayın.
KEPEĞE İYİ GELEN KÜRLER
Kepeğe iyi gelen en önemli doğal bileşen çay ağacı yağıdır. çay ağacı yağı, antibakteriyel ve antifungal özellikleri sayesinde anında etki sağlayabiliyor.
Güncel bir araştırma, çay ağacı yağının kepeklenmeyi yüzde 78 azalttığını buldu.
- Arındırıcı Kür: 1 kaşık zeytinyağına 20 damla çay ağacı yağı ekleyin ve duş almadan önce saç derinize 10 dakika masaj yapın ve saçlarınızı uygun şekilde yıkayın.
Kepeklenme için kafa derinizin nemli olması önemlidir. Bunun için en ideal yöntem cilt üzerinde harikalar yaratan bal olabilir. A, B, C, D, E ve B-kompleksi gibi vitaminler sağlayan bal, cildiniz gibi saç derinizin de nemlenmesi için idealdir. Düzenli bal uygulaması kuru saç derisini nemlendirmeye yardımcı olur,
- Nemlendirici Kür: Uygulaması oldukça basit. Balı biraz seyreltin, su ya da zeytinyağı kullanabilirsiniz. 10 dakika kafa derinize masaj yaparak uygulayın ve saçınızı yıkayın.
Biberiye yağı, kan dolaşımını hızlandırarak, saçların ve saçlı derinin çok daha iyi beslenmesini sağlayabilir.
2012'de yapılan bir araştırma, biberiye yaprağı özünün bile saç büyümesini destekleyebileceğini gösterdi.
- Canlandırıcı kür: Biberiye yağını saçlı derinize doğrudan masaj yaparak uygulayın. 5 dakika sonra normal şekilde yıkayın. Daha kolay uygulama için duşta bir miktar suyla karıştırarak uygulayabilirsiniz.
Kepekle mücadele etmek için ideal yöntem, dermatoloğa başvurarak sizin için en ideal tedaviyi belirlemesini sağlamaktır. Doktorunuzun reçete edeceği ilaçlı kepek şampuanları kullanabilirsiniz
- Kardeş acısı hiç dinmiyor! Alişan'ın sözleri yürek yaktı
- Müge Anlı'da korkunç olay! Yengelerine tecavüz edip öldürmüşler
- Kim Milyoner Olmak İster'in yarışmacısı Oktay Kaynarca'yı gülme krizine soktu!
- Dantel elbisesiyle sere serpe uzanıp poz verdi! Beğeni yağıyor
- Şeyma Subaşı’ndan sürpriz proje! Bali’den paylaştı