Sosyal medyada hızla yayılıyor: Sahte botoks kurbanı olabilirsiniz
Botoks ve dolgu uygulamaları dünyada ve ülkemizde yoğun ilgi görüyor. Sosyal medyanın etkisiyle de yaygınlaşan botoks ve dolgu uygulamalarını yaptırırken çok dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü sahte botoks piyasası günden güne büyüyor ve bu ilaçların sahtesini ayırt edebilmek çok zor olabiliyor. Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Alper Eskalen, botoks gibi işlemlerin doğru malzemeler ve uzmanı tarafından yapılması gerektiğinin altını çizerek ciddi uyarılarda bulundu.
Aydan Durak/ Posta.com.tr| Geçtiğimiz günlerde İstanbul'da piyasa değeri yaklaşık olarak 3.5 milyon lirayı bulan yüksek miktarda sahte botoks ve dolgu malzemesi ele geçirdi. Yaşanan bu olay sonrasında sahte botoks tehlikesi tekrar gündeme geldi. Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Alper Eskalen, sahte botoksun risklerine dikkat çekerek çok ciddi uyarılarda bulundu.
Botoks uygulanıldığı bölgede kasların çalışma gücünü azaltır. Bu sayede estetik amaçla kullanımlarının yanı sıra terleme önlenmesi, migren ağrıları, kas spazmlarıyla ilerleyen hastalıklar gibi birçok alanda uzun yıllardır kullanılan, emin ellerde doğru şekilde yapıldığında oldukça güvenli olan hatta Time dergisine kapak yapılmış olan nadir ilaçlardan biridir. Ancak botoks sahte malzemelerle ya da uzmanı tarafından yapılmadığında sağlığınız için bir tehdit oluşturabilir.
Dünyada ve ülkemizde estetik işlemlere olan ilginin son yıllarda giderek arttığını belirten Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Alper Eskalen, "Ne yazık ki bu ilgiden faydalanıp kazanç kaynağı haline getirmek isteyen, bilgisi ve tecrübesi olmayan, daha da kötüsü yetkisiz kişilerce botoks ve dolgu uygulamalarının yapıldığına şahit olmaktayız." dedi.
Dolgu ve botoks gibi estetik uygulamaların hekimler plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahlar, dermatoloji uzmanları ve sağlık bakanlığınca medikal estetik sertifikası almış hekimler tarafından uygulanması gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Alper Eskalen, "Sağlık bakanlığı tarafından verilen medikal estetik sertifika programı ise yaklaşık 15 yıldır yapılıyor, bu nedenle 15 yıldan daha erken tarihte bu işlemlere başlayan, çoğunluğunu herhangi bir uzmanlığı olmayan pratisyen hekimler ve diğer alakasız branşlarda uzmanlığı bulunan hekimlerin oluşturduğu yeni nesil ‘Medikal Estetik Hekimi’ ‘Medikal Estetik Uzmanı’ gibi unvanlar yasadışı ve geçersizdir." dedi.
ABD'de yaşayan blogger Whitney Buha, kırışıklıkları için botoks yaptırmış ve sonrasında günden güne gözündeki değişimi paylaşmıştı. Bu işlemi aslında sık sık yaptırıyordu fakat bu sefer uygulanan protein, sağ gözünün yakınında yanlış bir yere enjekte edilmiş ve gözünü şişirmişti.
YETKİSİZ HEKİMLERE, KUAFÖRLERE VE GÜZELLİK SALONLARINA DİKKAT
Botoks uygulaması yaptırmaya karar veren kişilerin sadece bir hafta sonunda 2 günlük Sağlık Bakanlığınca yasadışı olduğu söylenen kurslarda öğrenmeye çalışan hekimler yerine 6 yıllık tıp eğitimi üzerine 5 yıl uzmanlık eğitimi alan estetik cerrahlar veya dermatoloji uzmanlarını tercih etmesi gerektiğini söyleyen Op. Dr. Alper Eskalen, "Fakat dolgu ve botoks uygulamalarını gerçekleştirenler sadece yetkisiz hekimler değil bunlara ek olarak güzellik salonları, kuaförler gibi yerlerde hekim olmayan kişilerce de uygulanmakta, bu uygulamalar da kazaya davetiye çıkarmaktadır." ifadelerini kullandı.
SOSYAL MEDYA KAMPANYALARINA ALDANMAYIN
Sahte botoks maddelerinin de insan sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkileri olduğuna değinen Op. Dr. Alper Eskalen, sahte botoks ve dolgu malzemelerinin gerçek ürünlere kıyasla daha ucuz olduğunu belirtti.
Ülkemize son zamanlarda oldukça yüksek sayıda kaçak, sahte botoks girişi olduğu ve bunların hastaların üzerinde yarattığı problemlerin gösterildiği birçok haber mevcut.Toplum sağlığını ilgilendiren bu problemin aciliyetle çözülmesi gerektiğini düşünmekteyim. Gerçek botoks ürünlerine kıyasla maliyetinin çok daha düşük olması sebebiyle uygulayıcı kişiler tarafından tercih edilme sebeplerinin başında gelmekte.Bu nedenle uzman hekimlerce gerçekleştirilen ortalama botoks uygulama fiyatından kat kat aşağı olan, sosyal medyada kampanya adı altında yapılan botoks uygulamalarından uzak durulması gerekir.
SAHTE BOTOKS ENFEKSİYON VE ALERJİK REAKSİYONLAR OLUŞTURUYOR
Sahte botoksların Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı ürünler olmadığını ve kişide ciddi alerjik reaksiyonlara hatta enfeksiyonlara neden olabileceğini söyleyen Op. Dr. Alper Eskalen, "Öncelikle içeriğini bilmediğimiz , genellikle homojen dağılmayan, problem çıkarmaya son derece elverişli bir ürünle karşı karşıya kalıyoruz. Nasıl hazırlandığı bilinmediğinden uygulanan kişilerde enfeksiyon , alerjik reaksiyon gibi sonuçlara sebep olabilir. Sağlık bakanlığınca onaylanmış kontrol edilmiş bir ürün olmadığından içindeki dozaj fazla olabilir ve kişide doz aşımı nedeniyle botulinum toksin zehirlenmelerine hatta yaşamı tehdit eden sonuçlara sebep olabilir. Bunlar dışında vücutta ilaca karşı bağışıklık gelişmesine sebep olabilir ve sonraki uygulamalarda ilacın gerçek botoks kullanılsa bile etkisiz kalmasına sebebiyet verebilir." dedi.
Botoks panzehiri olmayan bir ilaç olduğu için etkisi bitene kadar oluşan yan etki 4-6 ay arası devam ettiğimi söyleyen Op. Dr. Alper Eskalen, "Bu nedenle uygulamayı yapacak kişinin uzmanlığına, kullandığı markaya ve doğru fiyatlandırma yapılıp yapılmadığına dikkat edilmesi gerekiyor" dedi.
- Moda yarışmasıyla ünlenmişti! Son halini gören tanıyamıyor
- Oğulcan Engin ve İlayda Alişan aşka geldi! Kalp emojisiyle paylaştı!
- Ev hapsi kaldırılan Serdar Ortaç çılgına döndü! 'Kafasına indireceğim'
- Şimdilerin güzel oyuncusu bebeklik fotoğrafını paylaştı! 'Gözler hiç değişmemiş'
- Tuba Ünsal'dan 'izinsiz görüntü' davası