Uzmanı uyardı: Bilinçsiz güneşlenenlerde güneş lekesi tehlikesi!
Dermatoloji Uzmanı Dr. Hasan Alakbarov, güneş lekesi hakkında açıklamalarda bulundu. Güneş lekesinin tanımını yapan Uzm. Dr. Alakbarov, “Güneş lekesi veya diğer adıyla solar lentigo; özellikle yüz ve ellerde görülen açık-koyu kahverengi deriyle aynı seviyede olan lekelerdir. Güneş lekeleri, deriyle aynı seviyede olan yuvarlak, oval veya düzensiz pigmentasyon artışıyla kendini gösteriyor” diye konuştu.
Güneş lekelerinden korunma yollarından bahseden Dermatoloji Uzmanı Dr. Hasan Alakbarov, “Güneş lekelerinden korunmak için hayat boyu güneş kremi kullanmak, çok güneşli havalarda dışarıda uzun süre kalmamak, öğle saatlerinde bilinçsizce güneşlenmemek, gerekli durumlarda koruyucu giysi ve geniş kenarlı şapka kullanmak gibi önlemler alınmalıdır. Bu önlemlere önem vermeyenlerde ise erken yaşlarda ve çok sayıda güneş lekeleri görülebilir” dedi.
30’LU YAŞLARDAN SONRA GÖRÜLMEYE BAŞLAR
Güneş lekesinin nedenlerinden bahseden Uzm. Dr. Alakbarov, “Güneş lekeleri, çocukluktan itibaren güneşe uzun süreli maruz kalma sonrası derinin melanosit dediğimiz renk hücrelerinden kaynaklanarak oluşuyor. Genellikle 30'lu yaşlardan sonra görülmeye başlar. Yaş arttıkça kişide güneş lekelerinin sayısı artabiliyor. Ama bu lekelere 'yaşlılık lekesi' denilmesi doğru değil, çünkü hayatı boyunca güneşten iyi korunmuş kişilerde hiç güneş lekesi de görülmeyebilir. Koyu deri tipi olanlara kıyasla açık derili kişilerde daha erken yaşta ve çok sayıda ortaya çıkma riski vardır” ifadelerini kullandı.
DERMATOSKOP DENİLEN CİHAZLA TANI KONULUR
Tanı sürecini anlatan Uzm. Dr. Alakbarov, “Güneş lekelerine inspeksiyon ve klinik muayene ile tanı konulabilir ama derinin diğer renk artışı ile giden, bazıları kötü huylu olabilecek hastalıklarından ayırt edebilmek için dermatoskop denilen cihazla bakılması daha uygun olur” dedi.
ÇOK SAYIDA GÜNEŞ LEKESİ OLANLARDA DERİ KANSERİ RİSKİ DAHA FAZLA
Güneş lekelerinin, iyi huylu (non-kanseröz) lezyonlar olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Alakbarov, “Ama çok sayıda güneş lekesi ve çilleri bulunan kişiler deri kanserleri açısından normal popülasyona göre daha riskli olarak kabul edilir. Ayrıca güneş lekeleri, derinin 'melanom' denilen kanser türüyle bazen benzerlik gösterebileceği için kuşkulu lezyonlarda ayırıcı tanı için mutlaka dermatoloji uzmanına başvurulması gerekir. Güneş lekelerinin tedavisine dermatoloji uzmanı tarafından kesin tanı konulduktan sonra başlanması önemlidir” diye konuştu.
FAZLA GÜNEŞE MARUZ KALMAKTAN KAÇINILMALI
Güneş lekelerinden korunma yollarını kaydeden Uzm. Dr. Alakbarov, “Güneş lekelerinden korunmak için hayat boyu güneş kremi kullanmak, çok güneşli havalarda dışarıda uzun süre bulunmamak, güneşin çok yoğun olduğu öğle saatlerinde bilinçsizce güneşlenmemek, gerekli durumlarda koruyucu giysi ve geniş kenarlı şapka kullanmak gibi önlemler alınabilir. Güneşten iyi korunan kişilerde hiç güneş lekesi oluşmayabileceği gibi bu hususlara yeterince dikkat etmeyenlerde daha erken yaşlarda ve çok sayıda güneş lekeleri görülebilir” dedi.
- O Ses Türkiye Mina Demirtaş hangi şarkıyı söyleyecek? 31 Aralık 2024 O Ses Türkiye Mina Demirtaş şarkısı belli oldu mu? O Ses Türkiye Yılbaşı programında kimler olacak, hangi ünlüler var?
- Burak Sergen'den eşine romantik kutlama! 'Meleklerin hediye ettiği güzel kadın'
- Aradığı aşkı buldu! Tuba Ünsal, 8 yaş küçük sevgilisiyle gecelerde
- Yasemin Şefkatli güzel haberi duyurdu! 'Bitti, gitti'
- MasterChef Esra ilk kez anlattı! 'Mehmet şef...'