Bakterileri topluyor, cildinizi ve sağlığınızı tehdit ediyor!
Özellikle cilt bakımına çok özen gösteren kişilerin yüzlerini silmek için havlu kullanmak yerine yumuşak kağıt havlu kullandıklarını görmüş olabilirsiniz. Peki, gerçekten yüzü kağıt havlu ile silmek gerekiyor mu? Yüzünüzü yıkadıktan sonra havlu kullanmanın ne gibi zararı olabilir ki? Geleneksel olarak hemen hemen herkes evinde el ve yüz kurulamak için klasik kumaştan havlular kullanılır. Her gün yapılan bu işlemin bazı zararları olabiliyor. Tüm detayları Posta.com.tr okurları için araştırdık. | Posta.com.tr Özel
Bir çoğumuz bir alışkanlık olarak yüzümüzü yıkadıktan sonra banyoda asılı bulunan kumaş havlu ile yüzümüzü kurularız. Yüzünüzü yıkadıktan sonra bir havluyla kurutmak yapılacak en mantıklı şey gibi görünse de, her gün belki de bir kaç defa yaptığımız bu hareket cildinize ve sağlığınıza zarar veriyor olabilir.
Yüzünüzde aniden çıkan sivilcenin suçlusu havlunuz olabilir!
Banyoda asılı olan havlular en çok bakteri taşıyan eşyalarımız arasında yer alıyor. Havlular üzerinde oldukça fazla bakteri barındırır ve banyo ortamı, birçok nedenden dolayı havlunun üzerinde bakterilerin oluşması ve büyümesi için mükemmel ortamı yaratılmış olur.
Uzmanlara göre bunun birçok nedeni var.
- Banyonun nemli ortamı
- Sifon çekilirken kapağın açık bırakılmasıyla etrafa yayılan bakteriler
- Kurulama sonrası havlunun bir süre nemli kalması
- İyi yıkanmamış ellerimizden gelen bakteriler
- Havluların ortak kullanımı
Havluları sık sık değiştirmek, kurumasını sağlayacak şekilde konumlandırmak duruma yardımcı olabilir ancak tamamen çözebilecek gibi görünmüyor.
Uzmanlar, yüz yıkama işlemi sonrası sağlığımız için kağıt havlu kullanmayı ya da yüzün doğal olarak kurumasını beklemeyi öneriyor.
Nemli ortamlar bakteriler için mükemmel olduğu için banyodaki havlularda bakteri oluşumu çok fazladır. Üzerinde milyonlarca bakteri bulunan havlular yüze sürmenin birçok zararı var.
- Sivilcelerin oluşmasına neden olabilir,
- Gözeneklerin tıkanmasına neden olabilir,
- Sert dokusu nedeniyle cildinizi zarar görmesine ve daha hızlı yaşlanmasına neden olabilir,
- Cildinize bakterilerin bulaşmasına neden olabilir,
- Özellikle ortak kullanılan havlular hastalıkların taşınmasına neden olabilir,
- Cildiniz tahriş ederek sebum dengesini bozabilir
Ayrıca havlunun sert yapısı cildinizin üstünde mikro çizikler oluşmasına neden oluyor. Özellikle havluyla cildi kurularken yapılan sürtme hareket cildinizin yapısına zarar verebilir.
YÜZÜ NASIL KURULAMAK GEREKİYOR?
Yüzünüzü bir havlu ile kurulamak yerine bırakın kendi kendine kurusun. Cildini çekiştirip rahatsız etmeden hava ile temas ederek kurumasını sağlamak uygulayabileceğiniz en iyi yöntemdir.
Yüzünüzü kurulamak için kağıt havlu tercih edebilirsiniz. Kağıt havluları kapalı kutularda saklamak toz ve bakterilerin ulaşmasını engeller. Yüzünüzü kağıt havlu ile silerken tampon hareketler uygulayın. Çevre için aşırı kağıt havlu israfından kaçınmayı tercih edebilirsiniz.
Yüzünüzü kurulamak için kumaş havlu kullanmak istiyorsanız, havlularınızı diğer aile bireylerinden ayırın. Tek kullanımlık küçük havlular tercih edebilirsiniz ya da havlunuzu sık sık değiştirin. Tuvaletinizden uzak bir alana konumlandırın. Mümkünse açıkta tutmayın. Oldukça yumuşak bir havlu tercih edin ve yüzünüzü kurularken sürtme hareketi yerine tampon hareketlerle yüzünüzdeki fazla suyu havluya emdirin.
- Mahsun Kırmızıgül'e annesinin cenazesinde büyük ayıp! Fotoğraf yarışına girdiler
- Gergin anlar! Deniz Seki, Hülya Avşar'ın sorularından rahatsız oldu
- Nazan Öncel'den üzen paylaşım! Acil ameliyata alındı
- Hülya Avşar'ın makyajsız hali gündem oldu: Meğer hep filtre kullanmış
- Yenenler ailesinden yeni yıl pozu geldi!