Çiftleşirken fosilleştiler
Bilimadamları, cinsel ilişki sırasında ölen ve daha sonra fosilleşen kaplumbağaları inceledi
Bilimadamları, keşfettikleri kaplumbağa kalıntılarının çiftleşme anında fosilleştiğini düşünüyor. Almanya'nın Darmstadt kenti yakınlarındaki ünlü Messel Çukuru'nda 47 milyon yıllık hayvan kalıntıları ortaya çıkarıldı.
Fosiller arasından iki tanesinde erkek kaplumbağanın kuyruklarını, çiftleşme pozisyonunda olduğu gibi dişi eşlerine kenetlemiş oldukları fark edildi.
Detayları Royal Society'nin Biology Letters dergisinde bulmak mümkün. Araştırmacılar, kaplumbağaların daha önce alanda bulunan gölün sularında çiftleşmeye başladıklarını, daha sonra ise volkanik gazların yarattığı toksik katmanların içine gömülerek yok olduklarını düşünüyor.
Cinsel ilişki halinde olan hayvanlar böylece göl tabanına oturmuş ve jeolojik zaman içinde kaybolmuş.Tübingen Üniversitesi'nden Dr Walter Joyce, "Günümüzde bu durumu Doğu Afrika'daki bazı volkanik göllerde görüyoruz" açıklamasını yaptı.
"Bu göller bir kaç yüz yılda bir gerçekleşen ani bir karbondioksit patlaması yaşayıp etrafındaki her şeyi zehirleyebiliyorlar." Biology Letters'da bahsedilen kaplumbağalar, soyu tükenmiş olan Allaeochelys crassesculpta türünden. Dişileri erkeklerinden daha büyük olan bu tür kaplumbağaların uzunluğu 20cm civarında.
'Somut delil'
Hayatta olan en yakın akrabaları ise muhtemelen, sularının paleontolojik özellikleri yüzünden Avustralya ve Papua Yeni Gine yakınlarında bulunan ve biraz daha büyük olan, 'domuz-burunlu kamplumbağa' (Carettochelys insculpta).
Crassesculpta, Messel Çukuru'nda keşfedilip koruma altına alınan yüzlerce fosilden sadece bi tanesi. Messel Çukuru, paleontolojik önemi yüzünden Unesco Dünya Mirası statüsüne sahip. Çukurdan son 30 yıl içinde toplam 9 çift kaplumbağa çıkarıldı.
Çoğu çift, birbiriyle iletişim içindeyken keşfedildi. İletişim içinde bulunmayan kaplumbağalar ise birbirinden en fazla 30cm uzaklıktaydı.
Dr Joyce, "Bir çok kişi çiftleşirken öldüklerini iddia ediyordu, ancak bunu fosillerle kanıtlamak çok farklı bir durum" dedi. "Çiftlerin bir dişi ve bir erkekten oluştuğunu, ve örneğin iki erkeğin savaşırken ölmediğini açıkça göstermiş olduk".
"Buna ek olarak arka uçlarının her zaman eşlerine yöneltilmiş olduğu gözlemi, ve kuyruklarının çiftleşme pozisyonunda olması bizim için somut bir delil".
Koruma altına alınan fosilin, omurgalıların çiftleşme anının görüntülendiği tek kayıt olduğu söyleniyor. Omurgasız hayvanlar için ise bilimsel literatürde çiftleşen böcekler veya fosilleşmiş ağaç reçinesi gibi örnekler mevcut.
- Masterchef'te Beyza'nın sağlık durumunu Somer şef açıkladı! Devam edecek mi?
- '15 evim gitti' diyen şarkıcı villasını da satıyor! Fiyat dudak uçuklattı
- Alperen Duymaz'a doğum günü sürprizi! 'Yiğit Kirazcı'nın gazabına uğradım'
- Eşi cezaevinde vefat etmişti! 'İnancımı kaybettim, dua etmiyorum'
- Dünyaca ünlü müzisyen yaşamını yitirdi! 'Onun gibi biri bir daha olmayacak'