YaşamÇocuğunuz okulfobik mi?

Çocuğunuz okulfobik mi?

Paylaş
Çocuğunuz okulfobik mi?

Okullar açıldı, '66 ay' tartışmalarının hedefindeki minikler okula gitmemek için akla karayı seçmeye başladı. Ebeveynler, çocuklarını ya inandırıcı bulmuyor ya da fazla taviz veriyor. Peki doğru davranış biçimi hangisi?

4+4+4 kapsamında 60 aylıklar da dahil 1 milyon 750 bin birinci sınıf öğrencisi sıralarına oturdu. Öğrencilerin kimi heyecanlı, kimi kaygılı ve korkulu... Kimi de hasta. Karnı ağrıyor, midesi bulanıyor...

Sorun da burada başlıyor zaten. Aileden ayrılmanın verdiği korkuyu doğal karşılamak gerek. Bu halledilebiliyor ve uzmanlar tarafından ‘okul korkusu’ olarak kabul edilmiyor. Hatta çocuğun 3-5 kere “Okula gitmek istemiyorum” demesi normal görülüyor. Ancak işin içinde istemdışı gelişen asıl korku varsa, alarm zillerinin çaldığını kabul etmelisiniz.

Şikayetler sürekliyse...

Haberin Devamı


Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Mestçioğlu Gökmoğol’a kulak verin: “Çocuğunuz; karın ağrısı, mide bulantısı gibi şikâyetleri olduğunu, okula gitmek istemediğini söyleyebilir. Siz de okula gitmemek için çocuğunuz bahane ürettiğini düşünebilir, hatta onu rol yapmakla suçlayabilirsiniz. Ancak bu tavır, çok yanlış. Çocuk o anda gerçekten karın ağrısı ya da mide bulantısı hissediyor olabilir.

Bu da okul fobisini eleveren ve dikkate alınması gereken ciddi bir rahatsızlıktır.” Ve hemen belirtelim: Okul fobisi olan çocuk, sanıldığı gibi tembel değil. Okulla ilgili ya da ailevi bir nedenden ötürü taşıdığı kaygılar yüzünden gitmek istemiyorlar. Gittiklerinde de kendilerini kötü hissediyorlar. Tepkilerin korku mu rol mü olduğunu anlamak için şikayetlerin bir-iki günlük değil, devamlı olup olmadığını bakmak önemli. Şikayetlerde süreklilik varsa okul fobisinden kuşkulanmak gerekiyor.

Ona sakın kızmayın

Haberin Devamı

Çocukta kaygı olup olmadığını tespit etmek önem taşıyor. Öğretmenin aşağılayıcı bir sözü, arkadaşlarından duyduğu kötü bir söz ya da aileden kaynaklanan bir durum çocukta kaygı oluşturabilir. Bir kez bunu tespit ettikten sonra ebeveyn, öğretmenle bağlantıya geçmeli, çocuğun okuldaki davranışlarına ilişkin bilgiler almalı.

Önemli bir hatırlatma daha: Okula gitmek istemeyen çocuğa “Tembelsin, senden bir şey olmaz” diye kızmak ne kadar kötüyse “Tamam yavrum, bugün kal, yarın da kalabilirsin, öbür gün de gitmesen olur” demek de o kadar sakıncalı. Dç. Dr. Özlem Mestçioğlu Gökmoğol “Okula gitmek istemeyen çocuğunuza kızmayın ama ona prim de vermeyin” diyor.

( 15.09.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır. )